Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld

Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld

Vorige week was ik aanwezig bij de boekpresentatie van ‘Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld’: een bijzonder vormgegeven boek over duurzaamheid als de nieuwe luxe. Het boek beschrijft als het ware een bewustwordingsreis door de ogen van Annouk Post: duurzame mode en design expert en communicatiemedewerker bij Fair Wear Foundation, een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Alle ervaringen en inspiratiebronnen van Annouk komen samen in het boek ‘Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld’.

Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld

De lancering van het boek vond plaats in de Charlie + Mary conceptstore in de Amsterdamse Pijp. Samen met Yvonne van Y Fair Productions en Jessie van Emma + John was ik aanwezig bij de presentatie en zag ik hoe het eerste exemplaar van het boek werd overhandigd aan Sanne Vogel. Tijdens de lancering kregen de aanwezigen de kans om het boek door te bladeren, kennis te maken met diverse duurzame merken en natuurlijk kennis te maken met iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het boek.

Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld

‘Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld’ is een bijzonder vormgegeven boek met een sterke nadruk op het visuele aspect. Tussen de vele prenten door lees je de bewustwordingsreis van schrijfter Annouk Post. Ze laat de lezers kennismaken met de mensen die haar hebben geïnspireerd, haar voorbeelden uit de mode, design, voeding en wetenschap, en de voorlopers op het gebied van duurzaamheid. Omdat Annouk het glas eerder als halfvol dan halfleeg ziet benadrukt ze al het moois en goeds dat al gedaan wordt op het gebied van duurzaamheid in plaats van alles wat er nog moet gebeuren.

Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld

Vanwege haar achtergrond ligt er een sterke nadruk op duurzaamheid en design en in het boek wordt duurzaamheid gepresenteerd als ‘de nieuwe luxe’. Duurzamer leven is onontkoombaar (helemaal mee eens!) en Annouk heeft het haar missie gemaakt om met dit boek duurzaamheid aantrekkelijk te maken. Alhoewel ik de eerste zou zijn die bevestigd dat duurzaamheid niet hoeft te betekenen dat je inlevert op levenskwaliteit vind ik duurzaamheid presenteren als nieuwe luxe toch een behoorlijke stap. Het is zeker zo dat duurzamer leven steeds populairder wordt en voor sommige mensen ook status en luxe uitstraalt, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn. Duurzamer leven is zo eenvoudig en voor iedereen toegankelijk en dat probeer ik met Awkward Duckling juist te benadrukken. Duurzaamheid als ‘de nieuwe luxe’ zal zeker bepaalde mensen aanspreken en duurzamer leven kan op diverse manieren, maar veel merken en initiatieven, hoe mooi ze ook zijn, zijn niet haalbaar voor een breder publiek. Het boek zal daardoor wellicht een selecte groep mensen aanspreken.

Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld

Het boek ‘Ontdekkingsreis naar een duurzame wereld’ is vanaf nu al verkrijgbaar bij de Charlie + Mary conceptstore in Amsterdam en in hun webshop voor €29,50 en vanaf 7 november zal het boek ook te koop zijn in diverse boekhandels, op de website van ArtEZ en via Bol.com.

Bron foto’s: Mediakit Annouk PostThere are 10 comments

Add yours
 1. Lori (Mama's Jungle)

  Het is wel een interessante en slimme zet om het zo te verwoorden om een nieuwe doelgroep te trekken naar duurzaamheid. Duurzaamheid als nieuwe luxe. Klinkt wel 😉 Ergens klopt het ook weer wel. Bijv. Duurzaam speelgoed “kost” vaak meer. Dus is het ergens een luxe. Je wc water hergebruiken klinkt daarentegen weet heel anders 😉

  • awkwardduckling

   Ja, dat zeker. Het spreekt een heel nieuw publiek aan dat ook het geld heeft om op die manier duurzaam te leven en veel duurzame spullen zijn nu eenmaal duurder. Er is echter ook een andere kant aan duurzaamheid en die miste ik een beetje. Maar gelukkig schrijf ik daar zelf volop over ;).

 2. H*

  Het is inderdaad een interessante invalshoek, waar verschillende aspecten bij komen kijken. Aan de ene kant zal het misschien inderdaad een bepaalde een bepaalde (jonge, stedelijke) elite kunnen aanspreken om de stap tot het aanschaffen van duurzame producten te zetten. Het risisco hierbij is dat je slechts een kleine groep aanspreekt en dat de wil om duurzaam te leven iets ‘oppervlakkigs’ blijft: een trend die weer kan overwaaien en die maar heel selectief wordt toegepast (al ben ik weer de eerste die zal zeggen dat elke stáp er één is, daar geloof ik erg in).

  Aan de andere kant zie ik (ook jong, stedelijk, maar nog wel student) duurzaamheid als ik er over nadenk zelf ook wel een beetje op deze manier. Hoewel ik absoluut geloof dat duurzaamheid geen luxe maar een noodzaak voor de wereld en de mensheid is, ben ik wel degelijk bezig mijn idee over ‘luxe’ te verleggen. Waar ik bijvoorbeeld eerst vond dat een oneindig volle kledingkast een vorm van luxe was, zie ik een aantal echt fijne kledingstukken van goede kwaliteit nu meer en meer als luxe. Dat kan fair fashion zijn, maar is in praktijk vaak tweedehands, omdat ik dat wél kan betalen. Maar ook op dat gebied ben ik veel selectiever op ben geworden. Gevalletjes less & better is more, zoiets. Op die manier ben ik wel erg bezig met kwaliteit – wat voor mij erg samenhangt met luxe, met extravagantie en decadentie heb ik nooit wat gehad – maar wel binnen de marges van mijn budget.

  Misschien kan het boek wel nieuwe groepen interesseren en intussen ben ik voor mezelf erg blij met blogs als de jouwe. Dit alles concludeer ik natuurlijk allemaal zonder het boek gelezen te hebben, dus het zijn maar wat eerste gedachten. Je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt.

  • awkwardduckling

   Dat is zeker een interessante visie erop en ik ben het er helemaal mee een dat elke stap en ieder persoon die duurzamer gaat leven er één is. Ik beschouw bepaalde duurzame producten ook zeker als een luxe, zoals goede en natuurlijk verzorgingsproducten die vaak toch iets duurder zijn, en zoals jij ook zegt een weloverwogen kledingselectie, maar duurzaamheid als geheel als nieuwe luxe had ik nog nooit zo beschouwd. Het is zeker een interessante visie en zal een heel nieuwe doelgroep aanspreken en dat is toch altijd een mooie ontwikkeling.

 3. Annouk Post

  Hoi Tessa, allereerst super bedankt voor je bezoek en mooie blog! Fijn dat je met je blog zoveel positieve en goede ideeën verspreid, tips deelt en leuk dat je ook trouwe volgers hebt die reacties posten! Leuk om ook jouw visie te lezen.

  Het boek zet luxe in een nieuw daglicht. Het gaat juist om de herwaardering van dit begrip. Om betekenisvolle luxe waar je echt van gelukkig van wordt. Het boek nodigt de lezer uit om opzoek te gaan naar zijn of haar persoonlijke waarden en invulling van luxe.
  De oude luxe gaat het om buitenkant, en status. De ‘nieuwe’ luxe gaat over bezinning. Over reflectie. Waar wordt ik echt blij van? Wat is goed voor mij? Wat heb ik echt nodig? Een betere wereld begint bij jezelf. Door bewuste keuzes te maken vanuit je hart ben je niet alleen goed voor jezelf maar ook voor anderen en je omgeving.

  Ik ben het absoluut met je eens dat duurzaamheid gaat om eenvoud en toegankelijkheid. Je kunt hier veel voorbeelden van terugvinden in het boek. Van de Slow Food-beweging, de Brookjes van Mariska Mell (koekjes van oud brood) tot guerilla gardening en de Woolfiller doe-it-yourself textiel repareerset. Het gaat om slimmer, gezonder, beter, bewuster. En daarin hebben we iedereen nodig om de nodige impact te maken, juist ook de grote massa.

  De herwaardering van het begrip luxe is een internationale mentaliteitsverandering, geen overwaaiende trend. Onontkoombaar inderdaad, de uitdagingen zijn immers zo groot, we zullen allemaal ons eigen steentje bij moeten gaan dragen aan positieve verandering. Meer met minder. Bewust naar de aantallen kleding kijken in je kledingkast, wat H* zo mooi aanhaalt bijvoorbeeld. Ken je trouwens de ‘duurzame capsule collectie met 14 kledingstukken’ van Laura de Jong met haar blog Lauraenjames.com?

  • awkwardduckling

   Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen en nogmaals gefeliciteerd met je boek! Ik vind de beschrijving die je geeft van de ‘nieuwe luxe’ erg mooi en kan me er helemaal in vinden dat de nieuwe luxe gaat om nieuwe, persoonlijke waarden en minder om uiterlijkheden. Bedankt voor de nuance en toelichting, die miste ik een beetje bij de presentatie. Ik vond een aantal van de duurzame voorbeelden die je aanhaalde in het boek echt heel erg mooi (zoals de groene school in Indonesie waar ik binnenkort ook over zal schrijven). Het boek spreekt naar mijn idee een heel andere groep aan dan de boeken die ik normaliter bespreek, maar hoe meer mensen lezen en weten over de vele mooie en duurzame initiatieven en ideeën die er zijn, hoe beter! Ik heb wel eens van de capsulewardrobe gehoord, maar die van Laura nog niet gezien. Ik zal zeker eens een kijkje nemen.

 4. Annouk Post

  Bedankt voor je leuke reactie. Green School op Bali is inderdaad te gek! Ik ben er in 2013 geweest en je kunt er fantastische rondleidingen volgen. En Ubud is echt een walhalla aan plantpower eten, DIY natuurlijke beauty producten maken workshops en lokaal gemaakte interieur items. Benieuwd naar je blog!


Post a new comment