cruelty free beauty

Cruelty Free Beauty

Sinds enkele jaren ben ik erg bewust bezig met de duurzaamheid van niet alleen mijn voeding, maar ook mijn cosmetica. Ik kies zoveel mogelijk voor natuurlijke producten, maar mijn allereerste prioriteit bij het kiezen van cosmetica is de diervriendelijkheid: ik kies alleen nog voor dierproefvrije producten en het liefst ook voor vegetarische of veganistische producten. Nu hoor ik je denken: maar sinds kort is alle cosmetica in Europa toch verplicht dierproefvrij? Nee, dat is dus niet zo. Sinds 2013 is er al een wet actief die stelt dat het verboden is om in de EU cosmetica ingrediënten te testen op dieren. Echter, veel bedrijven verkopen ook producten in China en hier is het zelfs verplicht om producten op dieren te testen voor het in de schappen ligt. Veel bedrijven opereren zowel in de EU als in China en dat betekent dat ze in essentie niet dierproefvrij opereren. Het zit allemaal natuurlijk wat ingewikkelder in elkaar dan dit, maar dit is in het kort hoe de zaken ervoor staan. Niets nieuwe wet dus en niets gegarandeerd dierproefvrij. Gelukkig heb ik voor een echt overzicht van dierproefvrije cosmetica altijd de lijst van Sophie van Naoki nog en sinds kort ook haar nieuwe website Cruelty Free Beauty.

Sophie onderhoudt al ruime tijd op haar blog een lijst met dierproefvrije cosmetica en deze lijst is voor veel mensen een uitkomst. Sinds kort heeft ze een nieuwe website waar ze in één handig overzicht alle merken en producten bijhoudt die dierproefvrij en veganistisch zijn. Crueltyfree beauty dus. Voor deze nieuwe website heeft ze uitvoerig uitgezocht welke merken en welke producten écht dierproefvrij zijn en hoe de ingrediëntenlijst van elk product eruit ziet om ons te kunnen garanderen dat de producten echt veganistisch zijn. Geen eenvoudige klus, maar zo broodnodig dat ik niets dan bewondering voor Sophie en haar doorzettingsvermogen heb.

Op de Cruelty Free Beauty website zijn alle producten onderverdeeld in de categorieën Gezichtsverzorging, Lichaamsverzorging, Haarverzorging, Make-up, Baby & Kind en Mannen. Op de website zijn producten opgenomen aan de hand van de volgende criteria:

 • het product is veganistisch (dus ook geen ‘kan bevatten’ ingrediënten)
 • het merk heeft een ingrediëntenlijst en een dierproefvrije statement afgegeven
 • het merk biedt meerdere veganistische opties aan
 • het product is te koop in een Nederlandse webshop

In het overzicht zijn producten opgenomen van merken als Dr. Bronner’s, Faith in Nature, Lush, Pacifica, First Aid Beauty en Green People. Bij alle producten staat een uitgebreide productbeschrijving, merkbeschrijving en ingrediëntenlijst en al deze producten zijn via een handige link te bestellen in een Nederlandse webshop. Bookmark dus zeker de website van Cruelty Free Beauty zodat je altijd een overzicht van écht dierproefvrije en vegan cosmetica bij de hand hebt.There are 6 comments

Add yours
  • awkwardduckling

   Ja, raar he? Vreselijk beleid en het schijnt ook nog eens zo te zijn dat er random producten worden getest die al in de schappen staan. Goed wat betreft de consumentenveiligheid, een slechte gang van zaken voor de dieren. Dat moet toch anders kunnen?

 1. Sara

  Echt vreselijk dat China zo moeilijk doet betreffende testen op dieren. Zoveel bedrijven kunnen perfect hun producten cruelty-free verkopen .. dus het is zeker mogelijk! Hopelijk komt er ooit (mag voor mij zeer spoedig zijn) verandering in dit grote probleem. Ik koop ook nog enkel cruelty-free make up. Maar ik vind het wel storend dat er nog geen wet bestaat betreffende huishoudproducten!

  -xo Sara

  • awkwardduckling

   Ik zou ook willen dat er wat meer transparantie was, ik denk dat dat ook al enorm zou helpen. Qua huishoudproducten en andere producten vind ik het ook vreemd dat er nog geen regelgeving is, maar gelukkig zijn er steeds meer merken die hierover duidelijk communiceren zodat men een weloverwogen keuze kan maken.


Post a new comment