buy nothing new

Buy Nothing New – Week 4

De hele maand oktober is het Buy Nothing New-maand. Een maand lang sta ik eens wat extra stil bij mijn consumptiegedrag door deze maand helemaal niets nieuws te kopen. Natuurlijk doe ik wel gewoon mijn boodschappen en koop ik cosmeticaproducten wanneer dit nodig is, maar voor alle andere spullen zal ik kiezen voor een duurzamer alternatief waar mogelijk. Er zijn talloze mogelijkheden om, als je iets nodig blijkt te hebben, aan bepaalde spullen te komen. Zo kun je lenen, delen, huren, krijgen, upcyclen, repareren en als het niet anders kan natuurlijk ook altijd tweedehands kopen. Door bewuster te leven en geen nieuwe producten aan te schaffen sta je meer stil bij alles wat je eigenlijk wel al hebt en niets nieuw kopen scheelt ook weer in grondstoffen, productie, vervuiling en, niet onbelangrijk, geld. Genoeg redenen dus om een maand lang veel bewuster te consumeren. Vandaag lees je alles over mijn ervaringen in de laatste week van de Buy Nothing New-maand.

Van de hele maand is deze laatste week van deze challenge me toch wel het zwaarst gevallen. Op dit punt, zo rond de verjaardag van mijn zoontje, kom je toch flink in de verleiding om allerlei dingen te kopen, maar er zijn gelukkig genoeg alternatieven. Zo vond ik de stoffen slingers die wij voor verjaardagen in huis hebben net iets te weinig qua versieringen en aan ballonnen doen we niet, maar in plaats van nog een slinger kopen besloot ik er zelf één te maken van zelfgevouwen papieren waaiers. Erg leuk om te doen en het resultaat vond ik erg geslaagd. Zo geef je het huis toch een feestelijk tintje zonder iets nieuws te kopen. Ook het trakteren op de peuterspeelzaal was wel even iets om bij stil te staan. Na iedere verjaardagsviering komt mijn zoon thuis met allerlei prullaria: van plastic bekers tot toeters en van goedkope plastic speeltjes tot ballonnen. Veel ouders kiezen er tegenwoordig blijkbaar voor om een heel zakje of bakje te vullen met snoepgoed en speeltjes, maar persoonlijk vind ik dit helemaal niet nodig en erg zonde. Voorstander van voorverpakte snoeprepen ben ik ook niet echt en dat lust mijn zoon ook niet dus ik besloot samen met hem koekjes te bakken. Zo heeft hij zowel de voorpret als iets lekkers en daar draait het trakteren toch eigenlijk om? Je hebt er geen afval van en de kinderen vonden het allemaal heerlijk.

Ook het cadeau hebben we uiteindelijk tweedehands kunnen vinden. We waren erin geslaagd om een mooie digitale camera via Marktplaats te vinden en hij was er direct groot fan van. De hele dag heeft hij foto’s lopen maken en aan het eind van de dag was de batterij op en waren we ruim 500 (!) foto’s, vanuit zijn perspectief, rijker. Zo leuk! De visite kwam op zondag en naast een heleboel mooie cadeaus van zijn verlanglijstje kreeg hij van zijn overgrootopa en -oma een mooi geldbedrag om zelf iets uit te zoeken. Natuurlijk willen we iets kopen waar hij echt blij mee zal zijn, maar door de challenge voel ik me toch een beetje bezwaard om iets te kopen. Dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling: ik begon deze challenge om kritischer te kijken naar mijn eigen aankopen en zo duurzaam mogelijk te consumeren, niet om helemaal niets meer te kopen. Geld dat hij heeft gekregen voor iets moois zou ik gewoon als zodanig moeten kunnen besteden, maar het blijkt lastig te zijn om die knop weer even om te zetten. Nu we weten dat hij erg veel speelgoed heeft gehad voor zijn verjaardag en eigenlijk geen kleding, wat we toch ook op het lijstje hadden gezet, kopen we waarschijnlijk van het gekregen geld nog wat kleding en een mooie set crayon rocks voor hem. Wij proberen namelijk met verjaardagen en feestdagen een mix van praktische cadeaus en speelgoed te geven omdat kinderen al zoveel krijgen qua speelgoed. Via aanbieders op KrijgdeKleertjes hebben we weer 2 pakketten met kleding ontvangen, één voor mijn dochter en één voor mijn zoon, maar een paar extra truien zijn wel welkom met deze kou. Ik kan trouwens echt iedereen met kinderen van harte aanbevelen gebruik te maken van dit platform. Voor slechts een kleine bijdrage en de verzendkosten ontvang je een heel pakket met vaak prachtige kleding waar je weer een tijd mee vooruit komt. Zo hoef je niet om de paar weken/maanden een heel nieuwe garderobe aan te schaffen omdat ze zo ontzettend snel uit hun kleding groeien. Wat je niet meer gebruikt kun je vervolgens bundelen en zelf weer aanbieden via het platform.

Verder is er eigenlijk vrij weinig dat ik echt gemist heb om te kopen deze maand en dat valt me alles mee. Zowel mijn man en ikzelf hebben wel een nieuw paar schoenen nodig, maar dat is een weloverwogen aankoop. Schoenen kopen voor de heb doe ik al heel veel jaren niet meer. Ik ben deze challenge met mezelf aangegaan omdat ik na de Minimalism Game challenge in september een maand extra stil wilde staan bij mijn consumptiegedrag en ik moet zeggen dat ik eigenlijk erg tevreden ben over de manier waarop ik mijn aankopen doe. Ik ben geen groot shopper en dat zal ik ook niet zo snel worden en bij elke aankoop die ik doe denk ik goed na over duurzaamheid, prijs en alternatieven. Ik ben goed op weg met het inventariseren van duurzamere winkeladresjes en online shops en begin steeds meer voorkeur en oog te krijgen voor betere alternatieven. Ik hou jullie natuurlijk regelmatig op de hoogte van deze zoektocht door leuke adresjes in het land te delen, mooie merken in de spotlight te zetten en volop natuurlijke en diy alternatieven te delen voor alledaagse producten. Helemaal niets meer nieuw kopen zal ik niet zo snel doen, maar met het bewust even stilstaan bij elke aankoop en te zoeken naar duurzame alternatieven heb ik denk ik mijn gulden middenweg gevonden.

Lees ook:

Bron foto: Onur Bahçıvancılar@ https://unsplash.com/There are 4 comments

Add yours
 1. Bianca

  Wat goed! Ik heb uiteindelijk deze maand toch wel wat noodzakelijke dingen aangeschaft, maar niets extra’s. Wat dat betreft ook wel geslaagd dus. Vond het toch goed om eens even extra na te denken voordat er iets gekocht ging worden. Vaak gaat dat bijna onbewust.

  • awkwardduckling

   Wat goed dat het bij jou ook geslaagd is. Het gaat er ook uiteindelijk om dat je zelf het gevoel hebt dat je het er succesvol vanaf hebt gebracht. Ik heb uiteindelijk ook een paar aankopen gedaan, maar alles was weloverwogen en heel nodig.

  • awkwardduckling

   Ja, ik vond die slinger ook echt veel leuker dan de meeste wegwerpslingers die je in de winkels aantreft. Wat jammer dat je zelf niet zo tevreden bent over jouw Buy Nothing New maand. Ik vond het hier en daar ook lastig hoor en als je uit shoppen gaat word je extra met je neus op de feiten gedrukt. Ik merkte eerder deze maand ook al op dat het een lastig iets is met kinderen en dat alles valt of staat met goede planning. Zolang je er bewust mee bezig bent beschouw ik het persoonlijk als een geslaagde persoonlijke challenge.


Post a new comment