kledingbibliotheek

Buy Nothing New – Week 2

De hele maand oktober is het Buy Nothing New-maand. Een maand lang sta ik eens wat extra stil bij mijn consumptiegedrag door deze maand helemaal niets nieuws te kopen. Natuurlijk doe ik wel gewoon mijn boodschappen en koop ik cosmeticaproducten wanneer dit nodig is, maar voor alle andere spullen zal ik kiezen voor een duurzamer alternatief waar mogelijk. Er zijn talloze mogelijkheden om, als je iets nodig blijkt te hebben, aan bepaalde spullen te komen. Zo kun je lenen, delen, huren, krijgen, upcyclen, repareren en als het niet anders kan natuurlijk ook altijd tweedehands kopen. Door bewuster te leven en geen nieuwe producten aan te schaffen sta je meer stil bij alles wat je eigenlijk wel al hebt en niets nieuw kopen scheelt ook weer in grondstoffen, productie, vervuiling en, niet onbelangrijk, geld. Genoeg redenen dus om een maand lang veel bewuster te consumeren. Vandaag lees je alles over mijn ervaringen in de tweede week van de Buy Nothing New-maand.

Deze week had ik mijn eerste verjaardag van de maand waar cadeaus voor moesten worden gekocht. Ongeveer 2 jaar geleden heb ik al besloten om vaker te kiezen voor tweedehands cadeaus of zelfgemaakte producten, maar door de hectiek van alledag is dit een beetje in het slop geraakt. Deze Buy Nothing New challenge was natuurlijk een uitgelezen kans om weer eens meer de focus te leggen op met zorg en liefde uitgekozen cadeaus en niet zozeer op ‘shiny and new’. Mijn zusje was eind september al jarig, maar door omstandigheden konden wij haar pas deze week bezoeken en had ik dus nog wat tijd om een passend cadeau te vinden. Ik had al snel besloten om één van de stekjes van mijn pannenkoekplant aan haar te geven. Het is een fantastisch leuke plant die erg makkelijk is in onderhoud en die zou perfect bij haar interieur en stijl passen. Het stekje was ondertussen al flink groot geworden en met een beetje zorg en aandacht zou deze binnen no time uitgroeien tot een volwaardige plant. Daarnaast heb ik haar een kookboek over sushi gegeven en een handige, duurzame koffiebeker to go. Als enorm sushi- en koffieliefhebber leek me dit wel gepast. Dit alles had ik al in mijn bezit of heb ik tweedehands aangeschaft.

Tijdens het winkelen bij de lokale kringloopwinkel Het Goed heb ik ook gelijk enkele leuke cadeaus meegenomen voor de feestdagen. Soms stuit je gewoon op dingen die perfect zouden zijn voor iemand in jouw omgeving. Omdat ik me heb voorgenomen om vooral tweedehands en zelfgemaakte cadeaus te geven is voorbereiding natuurlijk het allerbelangrijkst. Alleen door ruim op tijd te beginnen met het uitzoeken van cadeaus en het maken van de cadeaus bespaar je jezelf alle stress rondom de feestdagen. Ik wil niet zoals vorig jaar zoals zoveel anderen een paar dagen voor de Kerst door de stad dwalen op zoek naar een paar (veel te dure) cadeaus. Dit jaar ben ik ruim op tijd begonnen met het uitzoeken en werken aan de cadeaus voor mijn familie en bespaar ik mezelf die stress.

De volgende uitdaging is de verjaardag van mijn zoontje. We hadden al besloten om hem voor zijn derde verjaardag een camera cadeau te doen. Gewoon zo’n simpel digitaal modelletje omdat hij zo gek is op foto’s maken. Het is en blijft een peuter natuurlijk dus het moest vooral niet te ingewikkeld en helemaal al niet te duur zijn. Ik heb er het volste vertrouwen in dat mijn man dit op de kop kan tikken via het intranet op zijn werk of anders via Marktplaats. Voor zijn verjaardagsviering op de peuterspeelzaal maak ik zelf een leuke traktatie. Er mag in zijn klas geen snoep worden uitgedeeld dus waarschijnlijk maak ik iets leuks van een stuk fruit. Inspiratie genoeg op Pinterest. Voor zijn verjaardagsviering thuis heb ik, buiten de boodschappen om, geen dingen nodig die gekocht moeten worden. We vieren verjaardagen altijd met een kleine groep mensen en er komt dus niet al te veel poespas bij kijken. Ik hoef me dus niet te bekommeren om goodiebags voor kinderen, entertainment of andere ongein.

De rest van de week verliep erg voorspoedig. We hadden eigenlijk niets specifieks nodig dus we hoefden niets aan te schaffen. Ik moet zeggen dat de Buy Nothing New challenge mij eigenlijk enorm meevalt. Nu ben ik sowieso niet zo’n big spender: ik koop eigenlijk vrij weinig nieuwe dingen, geef nauwelijks geld uit aan nieuwe kleding voor mijzelf en als ik al geld uitgeef dan is het over het algemeen aan lekker eten en drinken en mooie ingrediënten om mee te koken. Ik merk dat shoppen voor mijn kinderen mijn zwakke punt is: kinderen groeien snel, hebben veel spullen nodig en daarbij vind ik het ook nog leuk om ze af en toe te stimuleren met nieuw speelgoed. Het meeste speelgoed kopen wij trouwens al bij de kringloopwinkel, de stapel puzzels en educatieve spelletjes daar is altijd enorm, maar kleding en schoenen voor die kleintjes blijft een dingetje. Gelukkig was mijn meest recente ervaring met KrijgdeKleertjes erg positief en heb ik een behoorlijke hoeveelheid mooie kleding voor zowel mijn zoon als dochter ontvangen waar we weer even mee vooruit kunnen. Nu is het belangrijk om de zaken voor te blijven zodat ik altijd voorbereid ben op groeispurts en seizoensveranderingen en geen onverwachte aankopen meer hoef te doen. Met deze voorbereidingen wordt het een stuk eenvoudiger om tweedehands, kwalitatief goede en duurzame kleding voor ons allemaal te kopen, ook buiten de Buy Nothing New challenge om.

Lees ook:

Bron foto: Hannah Morgan @ https://unsplash.com/

2 gedachten over “Buy Nothing New – Week 2”

  1. Goed bezig! Hier is deze week alleen een 4 liter weckpot nieuw aangeschaft voor mijn komboecha. Dat was een bewuste keuze. Ik heb nu 2 dezelfde. Verder hebben we dan ook helemaal niets gekocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *