kleding

Buy Nothing New – Week 1

De hele maand oktober is het Buy Nothing New-maand. Een maand lang sta ik eens wat extra stil bij mijn consumptiegedrag door deze maand helemaal niets nieuws te kopen. Natuurlijk doe ik wel gewoon mijn boodschappen en koop ik cosmeticaproducten wanneer dit nodig is, maar voor alle andere spullen zal ik kiezen voor een duurzamer alternatief waar mogelijk. Er zijn talloze mogelijkheden om, als je iets nodig blijkt te hebben, aan bepaalde spullen te komen. Zo kun je lenen, delen, huren, krijgen, upcyclen, repareren en als het niet anders kan natuurlijk ook altijd tweedehands kopen. Door bewuster te leven en geen nieuwe producten aan te schaffen sta je meer stil bij alles wat je eigenlijk wel al hebt en niets nieuw kopen scheelt ook weer in grondstoffen, productie, vervuiling en, niet onbelangrijk, geld. Genoeg redenen dus om een maand lang veel bewuster te consumeren. Vandaag lees je alles over mijn ervaringen in de eerste week van de Buy Nothing New-maand.

De maand begon wat moeizaam. Nieuwe spullen kopen zit zo in ons systeem dat ik mezelf in de stad in elke winkel aan de uitdaging moest blijven herinneren. Niet dat ik zo ‘koopziek’ ben, maar het voelde toch in het begin als een beperking waardoor ik er juist meer mee bezig was. Ik werd nog eens extra met mijn neus op de feiten gedrukt toen de Albert Heijn spaaractie voor de vershouddozen op zijn eind liep. We hadden aardig wat spaarkaarten vol en wilden deze graag inwisselen, maar het bleek dat de dozen als zoete broodjes over de toonbank vlogen en we grepen elke keer weer mis. Op de laatste dag van de actie bezochten we de lokale supermarkt extra vroeg en werd ik weer eens geconfronteerd met ons absurde koopgedrag. Er stonden aardig wat mensen te wachten bij de supermarkt en ik vond het eigenlijk heel pijnlijk dat we op zondagochtend niets beters te doen hadden dan voor een supermarktdeur te staan voor een paar vershouddozen. Gelukkig moesten we ook boodschappen doen voor de rest van de week, maar eerlijk gezegd wilde ik het liefst rechtsomkeer maken. Natuurlijk waren de dozen die wij ‘nodig’ hadden niet op voorraad en ik had vooraf thuis al besloten dat het dan ook klaar zou zijn. We hebben de volle spaarkaarten aan andere klanten in de winkel gegeven en het maar zo gelaten. We hebben uiteindelijk wel vershouddozen nodig omdat we behoorlijk wat dingen zelf maken aan het begin van elke week en kliekjes bewaren, maar dan schaffen we de dozen wel op een andere manier aan.

De volgende dag ging het alweer ‘mis’. Mijn zoon moest naar school en het leek wel alsof hij die nacht een groeispurt had doorgemaakt want zijn schoenen pasten hem niet meer. Ieder andere ouder zou hier op voorbereid zijn, maar op de één of andere manier loop ik wat dat betreft altijd een beetje achter de feiten aan. Het helpt ook niet dat mijn zoon dit soort zaken niet uit zichzelf aangeeft en ik er altijd zelf achter moet komen als zijn schoenen te klein zijn. Meneer heeft namelijk een hekel aan nieuwe kleding en schoenen en het is altijd weer een heel gedoe om hem zover te krijgen om nieuwe dingen aan te trekken. Hij houdt dus liever zijn mond dicht en loopt door op te kleine schoenen dan dat hij een nieuw paar aan moet trekken. Wel lekker duurzaam, maar niet zo handig natuurlijk. Zijn speelschoentjes van de zomer waren echt te kapot om nog met goed fatsoen naar school aan te trekken dus ik moest wel nieuwe schoenen halen. Bij de lokale kringloopwinkel hadden ze helaas niets voor hem en ik was weer aangewezen op een schoenenwinkel in het centrum. Erg jammer dat de challenge zo moest beginnen, maar voor mijn kinderen maak ik graag een uitzondering.

De rest van de week verliep eigenlijk zonder enige moeite. Nu scheelt het dat we verder ook niet echt iets nodig bleken te hebben en doordeweeks ga ik over het algemeen toch niet zo vaak de deur uit en als dat al het geval is dan is dat meestal voor boodschappen. Aankomende week wordt waarschijnlijk meer een uitdaging met de verjaardag van mijn zoon in zicht en een andere verjaardag waar ook nog cadeautjes voor gehaald moeten worden. Volgende week lees je weer een update over mijn Buy Nothing New-maand.

Lees ook:

10 gedachten over “Buy Nothing New – Week 1”

 1. Hier ging het ongeveer hetzelfde, dochterlief moest een nieuwe balletmaillot, broekje en schoentjes. Wel is het gelukt om verder niets extra’s te kopen, dus dat is al heel wat!
  Groeten Bianca

  1. Ja, dat komt ook altijd allemaal tegelijk he? Knap dat je verder niets erbij hebt gekocht dan, voor kinderen vind ik dat altijd erg lastig omdat er dan zoveel leuks in de winkels hangt.

 2. Ik zou een no-buy maand ook wel eens willen proberen, maar ik weet niet of ik het zou kunnen. We zijn inderdaad zo gewoon om gewoon dingen te kopen als we het willen dat het een automatisme is geworden. Wel knap dat jij het wil proberen!

  1. Ik denk dat je je vooral niet druk moet maken om het wel of niet kunnen. Het proberen en bij elke aankoop goed de overweging maken is ook al een behoorlijke ontwikkeling en soms lukt dat beter dan andere keren.

 3. Inderdaad best merkwaardig om op zondagochtend in de rij te gaan staan voor wat dozen…! Ik verbaasde me over de actie en vroeg me af of daar behoefte aan zou zijn. Kennelijk wel, dus. Maar misschien is het een idee om over te stappen op glazen en roestvrijstalen bewaardozen? Veel duurzamer en nog gezonder ook! Ze zijn niet goedkoop maar gaan lang mee. Ik vraag er een paar voor Sinterklaas (aan kerstcadeautjes doen wij niet). En glazen potten zijn ook heel handig om restjes in te bewaren.

  1. Ja, blijkbaar was het een enorm gewild product. Ik was er al redelijk snel klaar mee gelukkig en ga gewoon op zoek naar een duurzamer alternatief. Het is inderdaad een goede suggestie, die glazen bewaardozen. Ik heb ze wel eens voorbij zien komen en ik geef sowieso de voorkeur aan glas dus dat is wellicht wel een optie. Bedankt voor de tip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *