spullen rukken op

Buy Nothing New-maand

Nu september is afgelopen en daarmee ook mijn Minimalism Game – Zero Waste Edition challenge tot een eind is gekomen vind ik dat ik in oktober meer aandacht moest besteden aan mijn koopgedrag. Nu ik een maand lang grote opruiming heb gehouden in huis zou het natuurlijk zonde zijn om niet stil te staan bij de nieuwe items die het huis inkomen. Sinds ik een aantal jaren geleden duurzamer ben gaan leven ben ik steeds bewuster aankopen gaan doen: niet alleen denken we veel beter na over de boodschappen die we halen, ook andere producten proberen wij zoveel mogelijk duurzaam of tweedehands aan te schaffen. Toch zorgen gemakzucht en een volle agenda er soms voor dat we kiezen voor een makkelijkere, en vaak minder duurzame, optie en dat vind ik enorm zonde. Ook met december in zicht wil ik me alvast voorbereiden op de feestdagen en dit natuurlijk zo duurzaam mogelijk. Een maand lang wat extra aandacht besteden aan mijn consumptiegedrag zou dus zeker geen kwaad kunnen en daarom besloot ik oktober om te dopen tot Buy Nothing New-maand.

Ik overwoog al een tijd om een maand lang niets nieuws te kopen en toen ik ontdekte dat Hermien van Kouwe Kleren ook deelnam aan de Buy Nothing New-maand en al gelijk een aantal goede tips deelde was ik om. De Buy Nothing New-maand stimuleert deelnemers om zich bewust te worden van alle spullen die je wél bezit en stil te staan bij de vele mogelijkheden die er zijn om geld anders uit te geven. Voor mij is de Buy Nothing New-maand vooral een kwestie van duurzaamheid: waarom iets nieuw kopen als je het tweedehands ook kunt krijgen of van iemand kan lenen? Dit scheelt namelijk weer grondstoffen, productie, vervuiling en, niet onbelangrijk, geld. En waarom moet er perse iets gekocht worden? Ik ben heel erg benieuwd of ik ook daadwerkelijk écht iets nodig zal hebben of dat het ook zelf gemaakt kan worden of gewoon niet gekocht kan worden. Natuurlijk mag je deze maand wel gewoon boodschappen doen en de benodigde cosmeticaproducten kopen, maar voor alle andere spullen zal er een alternatief moeten worden gevonden. Er zijn talloze mogelijkheden om, als je echt iets nodig blijkt te hebben, aan bepaalde spullen te komen. Zo kun je lenen, delen, huren, krijgen, upcyclen, repareren en als het niet anders kan natuurlijk ook nog altijd tweedehands kopen. De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos en ik vind het heel leuk om jullie ook de komende maand kennis te laten maken met een aantal van deze mogelijkheden.

Oktober is sinds enkele jaren wereldwijd Buy Nothing New-maand en ook jij kan deze editie deelnemen. De Nederlandse website van Buy Nothing New is helaas sinds oktober 2015 niet meer geüpdatet, maar dat neemt niet weg dat er een aantal handige tips op staan die we kunnen toepassen. Voor meer informatie over dit mooie initiatief kun je ook eens een kijkje nemen op de Australische Buy Nothing New website, waar het initiatief is begonnen en nog steeds erg populair is. Ik begin in elk geval vol goede moed aan mijn Buy Nothing New-maand en zal wekelijks mijn ervaringen hier met jullie delen.

Lees ook:

 There are 4 comments

Add yours
 1. Kim

  Wat een goed initiatief! Ik heb zelf een tijdje de pan methode gedaan. Dit betekende dat je eerst dingen moest opmaken voordat je nieuwe producten ‘mocht’ kopen. Wat je opmaakte deelde je weer met anderen. Werkte super. Met niks kopen zou ik ook best mee willen doen maarr… ja, daar komt ie; ik moet echt nodig een winterjas + winterleggings kopen, anders komt t niet goed haha.

  • awkwardduckling

   Dat is ook een goed streven en dat probeer ik eigenlijk al zoveel mogelijk toe te passen. Ik ken het gevoel hoor, vooral voor de kinderen ‘moeten’ we echt van alles hebben aan winterspul. Gelukkig zijn KrijgdeKleertjes en de Kringloopwinkel hier een uitkomst voor. Het idee erachter is toch ook om zo duurzaam mogelijk te leven en jij bent ook al zoveel bezig met fair fashion dat dat ook echt wel een steentje bijdraagt.

 2. Bianca

  Dat is leuk! Ik ga ook meedoen, vind het een leuk initiatief. De afgelopen tijd ook al genoeg geld uitgegeven. al is dat investering voor de toekomst, maar toch. Een maand even extra goed opletten is een prima plan. Vooruitkijken naar de feestdagen ook trouwens!


Post a new comment