Sukhi

Handgemaakte kleden van Sukhi

Sinds ik me vele jaren geleden ben gaan verdiepen in duurzaamheid heb ik al een flink aantal veranderingen doorgevoerd in ons leven. We zijn steeds meer biologisch en plantaardig gaan eten, gebruiken natuurlijkere verzorgings- en schoonmaakproducten en we zijn veel kritischer geworden over de producten in ons huis en die we aanschaffen. Een minimalist zou ik mezelf niet zo snel noemen, maar ik ben wel een stuk kieskeuriger geworden over de producten die ik koop en daarbij let ik tegenwoordig vooral op de kwaliteit, duurzaamheid en de arbeidsomstandigheden waaronder de producten zijn gemaakt. Met zo’n eisenlijstje is het niet altijd even eenvoudig om te vinden wat je zoekt, maar gelukkig zijn er steeds meer ondernemingen die handelen naar dezelfde waarden, zoals Sukhi: een webshop voor prachtige handgemaakte kleden uit India, Marokko, Nepal en Turkije.

Sukhi

Sukhi betekent ‘blij’ in het Nepalees en dat is ook precies de boodschap en de uitstraling van deze webshop. Sukhi werkt direct samen met de makers van de kleden, zo komen er bij de verkoop geen tussenpersonen aan te pas, blijft de handel eerlijk en betalen de klanten niet teveel door onnodige tussenpersonen, opslag en andere bijkomende kosten. Een ander voordeel van de directe samenwerking met de makers van de kleden is dat de klant de vrijheid heeft om zelf de kleur en de afmeting van het kleed te bepalen naast de enorme keus die de webshop van Sukhi al biedt aan kleden. Sukhi verkoopt kleden uit India, Marokko, Nepal en Turkije en uit elk land verkoopt Sukhi weer andere typen kleden met een mooi verhaal over de totstandkoming van het kleed en de ambachtslieden erachter.

Sukhi

In Bikaner in India worden diverse wollen en vilten kleden met de hand gemaakt door ambachtelijke kledenmakers. In tegenstelling tot veel andere landen worden de kleden hier vervaardigd door mannen. Sukhi biedt 4 collecties uit India aan bestaande uit vilten blaadjes kleden, vervilte wollen draden kleden, stenen kleden en wollen lus kleden. De wollen en vilten kleden uit India zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, patronen en stijlen.

Sukhi

Uit Marokko komen de Beni Ouarain vloerkleden: gemaakt van 100% ongeverfde schapenwol en authentiek Marokkaans. Deze kleden zijn Berbers en de techniek wordt traditioneel van generatie op generatie overgedragen. De kleden staan bekend om de geometrische patronen waarvan de symbolen hele verhalen vertellen over het leven van de makers. De patronen worden geverfd met natuurlijke kleurstoffen en de kleden worden met de hand geweven. Door dit proces zijn de ambachtelijke wevers vaak wekenlang bezig met één kleed.

Sukhi

Uit Kathmandu in Nepal komen de bolletjeskleden. De bolletjeskleden worden gemaakt van vilt en bestaan uit duizenden bolletjes van 100% Nieuw-Zeelandse wol. De vilten bolletjes worden met de hand gerold en daarna genaaid tot een kleed met eindeloze kleur- en vormmogelijkheden. Sukhi werkt in Nepal samen met twee ateliers waar een team van voornamelijk vrouwen met passie werkt aan de bijzondere kleden.

Sukhi

In Turkije worden patchwork kleden gemaakt door een team in Instanbul. De patchwork kleden worden gemaakt uit verschillende stukken vintage kleden en je kunt kiezen uit vier verschillende soorten kleden: de overdyed patchwork kleden, de kelim patchwork kleden, de caput patchwork kleden en de hennep patchwork kleden. Het maken van een patchwork kleed is een bijzondere ambacht en de Turkse ambachtslieden die werken aan de kleden zijn al generaties lang bezig met het perfectioneren van deze kunst.

Sukhi

Op de website van Sukhi vind je uitgebreide informatie over de totstandkoming van de diverse kleden en het team achter de productie. Zo weet je niet alleen precies hoe het kleed tot stand is gekomen en welke materialen hiervoor zijn gebruikt, je weet ook gelijk wie jouw kleed heeft gemaakt. De makers die voor Sukhi werken krijgen voor hun werk een eerlijke prijs en ze werken onder goede arbeidsomstandigheden. Deze garanties en de transparantie van Sukhi maken dit tot een enorm fijn bedrijf met een prachtig assortiment.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sukhi. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Bron foto’s: SukhiPost a new comment

CommentLuv badge