Minimalism Game

Minimalism Game – Zero Waste Edition Week 4

September staat dit jaar voor mij in het teken van de Minimalism Game – Zero Waste Edition. In deze challenge, opgezet door Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus van The Minimalists, worden deelnemers uitgedaagd om gedurende één maand hun spullen te minimaliseren door elke dag van de maand een item meer weg te doen. De eerste dag doe je één item weg, de tweede dag twee, de derde dag drie, en zo door. Op de laatste dag van de maand is het de uitdaging op afstand te kunnen doen van maar liefst 30 items waarmee je in totaal dus afstand doet van 465 items! Ik heb ervoor gekozen om, net als vorig jaar, de challenge dit jaar ook weer zero waste uit te voeren. Dit houdt in dat ik de spullen waar ik afstand van doe niet lukraak weggooi, maar er een goede bestemming voor vind. Deze editie van de Minimalism Game – Zero Waste Edition zit er morgen weer op voor mij en vandaag lees je alles over mijn laatste week.

Minimalism Game

In week 1week 2 en week 3 van de challenge heb ik in totaal afstand gedaan van 231 items. Op zich gingen deze weken me relatief makkelijk af omdat ik enorm veel kleding had van ons vieren om uit te zoeken en van de hand te doen en daarna kwam er met het uitmesten van de rommelkamer en de zolder ook nog veel bovendrijven dat we eigenlijk niet nodig hebben in huis. De laatste week van de challenge was de allergrootste uitdaging omdat ik in totaal 234 items moest opruimen. Dit was ook gelijk het moment dat ik de grootste uitdaging in ons huis aanpakte: mijn hobbyspullen. Ik heb door de jaren heen namelijk een enorme verzameling hobbyspullen opgebouwd voor scrapbooking, breien en allerlei andere frutsels. Helaas kom ik er door de hectiek van het dagelijks leven nog nauwelijks aan toe en alle hobbyspullen liggen dus maar te verstoffen op zolder. Natuurlijk heb ik wel de ambitie om uiteindelijk weer aan het knutselen te slaan, maar dit is natuurlijk ook goed mogelijk met een ietwat geminimaliseerde (en ook gelijk beter opgeruimde) collectie hobbyspullen.

Minimalism Game

Helaas bleek met het opruimen van de hobbyspullen ook dat het niet mogelijk was om dit te minimaliseren zonder afval te creëren. Zo bewaarde ik al tijden een grote stap Flow Weekly waar ik eigenlijk niets meer mee deed. Ze namen veel ruimte in beslag en het werd tijd om er afstand van de nemen. Omdat ik er al volop ik gekladderd en gescheurd had kon ik deze niet met goed fatsoen naar de kringloop brengen dus zijn de tijdschriften bij het oud papier beland. In totaal waren het 40 tijdschriften dus dat ruimde flink op. Door dit uitzoeken raakte ik wel op een enorm zijspoor en begon ik de zolder gewoon op te ruimen en dozen met oude foto’s en andere aandenkens uit te zoeken. Ik schrok van de enorme hoeveelheid verjaardags- en kerstkaarten in de doos en besloot deze nu maar eens de deur uit te doen. Ik bewaar al jaren alle kaartjes die we krijgen, maar waarom eigenlijk? De meest waardevolle kaartjes heb ik bewaard, maar de overige 103 (!) kaartjes heb ik bij het oud papier gedaan. Daarna trok ik nog een paar dozen open vol met (studie-)boeken die we blijkbaar totaal niet hebben gemist en hup, dat waren weer 43 items.

Minimalism Game

Natuurlijk trok ik ook deze week weer een flinke stapel kleding uit de kasten van de kinderen. Ik weet niet hoe het mogelijk is, maar iedere keer weer ontdek ik nieuwe items die te klein zijn geworden. In totaal werd de stapel kleding de deur uit zou gaan weer aangevuld met 33 items. Dit komt vooral omdat mijn dochter de laatste maand een enorme groeispurt doormaakt en ineens nergens meer in lijkt te passen. Daar gaan alle leuke kleertjes in maat 56 en 62 die ze nauwelijks aan heeft gehad *snik*. Daarnaast heb ik ook mijn medicijnkast weer eens onder handen genomen en heb ik 10 oude verpakkingen ingeleverd bij mijn apotheek. Tot slot nog 5 oude kleurboeken van mijn zoon bijeengeraapt die ook bij het oud papier zijn beland en zo kwam ik tot een totaal van 234 items deze week en heb ik dus ook dit jaar weer mijn doel ruimschoots gehaald!

Minimalism Game

Ik ben heel blij dat ik ook deze editie van de Minimalism Game tot een goed einde heb weten te brengen en dat ik mezelf weer wist te motiveren om eens kritisch te kijken naar de spullen in ons huis en flink op te ruimen. Wel vond ik het erg jammer dat ik deze editie veel minder andere mensen direct blij heb kunnen maken met onze spullen. Vorig jaar wist ik bijvoorbeeld lokaal een goed doel te vinden voor mijn bollen wol en kon ik via de lokale Facebookgroep iemand anders heel blij maken met etenswaren en schoonmaakspullen die wij toch niet gebruikten. Nu wonen we sinds enkele maanden in Deventer, maar omdat we hier eigenlijk bijna niemand kennen en de lokale Facebookgroepen een stuk minder actief zijn is het erg moeilijk om lokaal een goede bestemming te vinden voor de spullen. Nu september, en de Minimalism Game, tot een eind is gekomen wil ik er natuurlijk voor zorgen dat de komende tijd, en met de feestdagen om de hoek, het huis niet langzaam weer volloopt met nieuwe spullen die eigenlijk niet zo noodzakelijk zijn. Ik ben al flink wat kritischer bij de aankoop van nieuwe spullen, maar omdat ik hier graag wat meer bij stil wil staan heb ik besloten aankomende maand een Buy Nothing New-maand in te stellen. Binnenkort lees je alles over deze nieuwe challenge!

Lees ook:

Bron foto 1: Sarah Dorweiler @ https://unsplash.com/There are 6 comments

Add yours
  1. Esther

    Hoi! Goed bezig zo te zien. Ik heb lang in Deventer gewoond. Een goed doel waar ik graag aan doneerde is Terre des Hommes. Klein winkeltje aan de Zwolseweg. Succes!!


Post a new comment