Minimalism Game

Minimalism Game – Zero Waste Edition Week 3

September staat dit jaar voor mij in het teken van de Minimalism Game – Zero Waste Edition. In deze challenge, opgezet door Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus van The Minimalists, worden deelnemers uitgedaagd om gedurende één maand hun spullen te minimaliseren door elke dag van de maand een item meer weg te doen. De eerste dag doe je één item weg, de tweede dag twee, de derde dag drie, en zo door. Op de laatste dag van de maand is het de uitdaging op afstand te kunnen doen van maar liefst 30 items waarmee je in totaal dus afstand doet van 465 items! Ik heb ervoor gekozen om, net als vorig jaar, de challenge dit jaar ook weer zero waste uit te voeren. Dit houdt in dat ik de spullen waar ik afstand van doe niet lukraak weggooi, maar er een goede bestemming voor vind. De eerste drie weken van de Minimalism Game – Zero Waste Edition zitten er alweer op en vandaag lees je hoe de afgelopen week is verlopen en van welke items ik afstand heb gedaan.

Minimalism Game
In week 1 en week 2 van de challenge heb ik in totaal afstand gedaan van 105 items. Eigenlijk waren het meer items, maar omdat ik eigenlijk alleen kleding heb uitgezocht in deze weken ben ik uiteindelijk gestopt met tellen nadat ik voor de zoveelste keer ergens nog een shirtje of een paar sokken vandaan viste. De kleding die we niet langer meer wilden bewaren heb ik opgedeeld in drie stapels: een stapel met kleding die niet mooi genoeg meer was om nog een ronde mee te kunnen, en die dus wordt weggebracht naar een kledingcontainer voor recycling, een stapel met kleding die nog prima een ronde mee gaat en die ik dus wil verkopen of doneren aan de kringloopwinkel en een stapel t-shirts waar ik mee aan het knutselen ga om hier t-shirt tassen van te maken. Al met al gingen de eerste 2 weken me erg makkelijk af en was er meer dan genoeg in huis om op te ruimen.

Minimalism Game

Week 3 was een veel grotere uitdaging. Natuurlijk had ik uiteindelijk toch nog een stapel kinderkleding ergens vandaag gevist waarvan elk item echt niet meer paste dus de week begon goed met nog 18 stuks kinderkleding. Daarna waren de kledingkasten wel opgeruimd en nu was het de beurt aan de rommelkast, de zolder en meer van die plekken waar rommel zich verzamelt. De zolder is na al die maanden na de verhuizing nog steeds een plek waar onuitgepakte dozen staan en waar we alles neerzetten wat niet direct van pas komt. Omdat we hier niet dagelijks komen ruimen we hier ook nauwelijks op met als resultaat een onoverzichtelijk geheel wat nodig eens aangepakt moest worden. In week 3 was het doel om in totaal 126 items op te ruimen en de zolder en rommelkast bleken hier dé uitgelezen plekken voor. Met twee kinderen verzamel je al snel een heleboel rommel en we hadden dan ook dozen vol met speelgoed en andere ‘onmisbare’ spullen staan waar eigenlijk al tijden niet meer naar was omgekeken. Ik heb het speelgoed uitgezocht en alles wat we niet wilden bewaren voor mijn zoon en wat niet leuk zou zijn voor mijn dochter in de toekomst hebben we opgeruimd en gaat naar de kringloopwinkel. Op de foto zie je slechts een selectie van het speelgoed want in werkelijkheid is de hoeveelheid speelgoed in huis natuurlijk schokkend.

Minimalism Game

De afgelopen maanden heb ik in de kast een doos bewaard waar ik allerlei spullen in deponeerde die ik tegenkwam en die we niet nodig hadden. Ik moet zeggen dat dit een enorm effectieve manier is om op te ruimen. Je komt dagelijks spullen tegen die geen nut dienen of in de weg liggen en alhoewel je je voorneemt om dit op te ruimen komt het er vaak niet van als je het niet direct wegdoet. Die doos is daar een uitkomst voor en eens in de zoveel tijd kun je deze doos afleveren bij de kringloopwinkel of de spullen in de doos geven aan iemand die er wel iets aan heeft. Daarna ben ik diverse dozen, tassen en lades uit gaan zoeken en was het resultaat een enorm vreemde selectie aan random items die eigenlijk geen plek meer hebben in huis. Denk aan allerlei verdwaalde kabeltjes, keukenspullen die je al jaren bewaart omdat het ooit eens van pas zou kunnen komen en leuke hebbedingetjes die uiteindelijk alleen maar nodeloos ruimte innemen.

Minimalism Game

Ik merk dat ik deze editie van de Minimalism Game een stuk ongestructureerder aan het werk ben gegaan dan de vorige editie en dat resulteert dan ook in een enorm vreemde verzameling van spullen waar we afstand van gaan doen. Deze week heb ik van diverse plekken in huis uiteindelijk dus 18 kledingstukken, 6 paar schoenen, 30 stuks speelgoed en boekjes, 7 kraampakket items, 4 tijdschriften, 3 boeken, 15 dvd’s en cd-roms, 25 keukenitems en 18 overige zaken verzameld. Het bleek nog niet zo eenvoudig om uiteindelijk aan 126 items te komen, maar het is ook deze week weer gelukt. De meeste items breng ik naar de kringloopwinkel en enkele items, zoals de kledingstukken, zal ik te koop aanbieden. De kraampakketspullen is een apart verhaal. Onze kraamverzorgster vertelde namelijk dat niet gebruikte producten uit het kraampakket worden ingezameld om te worden gebruikt voor kraamvrouwen in ontwikkelingslanden. Een ontzettend mooi initiatief en ik had nog een aantal dingen over die ik graag daarvoor wil doneren. Heb jij toevallig ook nog spullen uit het kraampakket liggen die niet meer van pas komen? Deze kun je doneren via één van de inzamelpunten van Stichting Baby Hope welke door het hele land te vinden zijn. Volgende week, tevens de laatste week van de challenge, zal het zwaarst worden met maar liefst 234 items die het huis zullen moeten verlaten. Ik ben benieuwd of ik erin zal slagen.

Lees ook:

Bron foto 1: SnapbyThree MY @ https://unsplash.com/

2 gedachten over “Minimalism Game – Zero Waste Edition Week 3”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *