Food Body Mind

Leestip: Food Body Mind

Nu ik niet meer zwanger ben en we met het gezin weer enigszins in een eigen ritme beginnen te komen wordt het de hoogste tijd om mijn levensstijl weer eens onder de loep te nemen. Om optimaal te blijven functioneren in deze vermoeiende en drukke tijd is het natuurlijk belangrijk om zowel fysiek als mentaal in topconditie te zijn en dat ben ik eerlijk gezegd allesbehalve. De inleiding van het boek maakt de noodzaak van een gezondere lifestyle nog eens extra pijnlijk duidelijk: “we leven langer, maar genieten korter. Het sterfterisico daalt nog steeds, maar ondertussen zijn we zieker dan ooit”. Al die kwaaltjes, de vermoeidheid en het gebrek aan energie waar veel mensen tegenwoordig mee kampen nemen we voor lief, maar het is eigenlijk niet hoe we zouden moeten functioneren. Als je weet dat je gezonder zou kunnen zijn, je beter zou kunnen voelen en beter zou kunnen functioneren dan is de vraag: wat houdt je tegen? Voor veel mensen, en ook voor mijzelf, is dit een gebrek aan tijd, inzet en kennis. Gelukkig maakt Wendy Walrabenstein een gezonde lifestyle een stuk toegankelijker met haar boek Food Body Mind.

Food Body Mind

De schrijfster van het boek Food Body Mind, Wendy Walrabenstein, is voedingsdeskundige en in haar praktijk helpt zij haar cliënten met het vinden van een eigen gezonde lifestyle. Iedereen is tenslotte weer anders en heeft andere verwachtingen en wensen. Dat komt ook duidelijk naar voren in het boek. Centraal staat hierbij het verschil tussen gewone, neutrale gezondheid en optimale gezondheid. Ziektevrij zijn betekent tenslotte niet per definitie dat je in optimale gezondheid bent, terwijl een optimale gezondheid met veel energie, emotionele balans en fysiek welbevinden wel mogelijk is en iets is wat de meeste mensen nastreven. Wendy Walrabenstein benadert gezondheid vanuit een holistische visie: voor het algehele welbevinden moet lichaam en geest in balans zijn. Gezondheid is hierbij niet het ontbreken van ziekte, maar het algemene fysieke, mentale en sociale welzijn. Alles staat in verbinding met elkaar en voeding, rust, mindfulness en beweging zijn van invloed op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Haar boek behandelt dan ook een gezonde lifestyle vanuit drie pijlers: voeding, lichaam en geest, oftewel Food Body Mind.

Food Body Mind

Het boek is overzichtelijk opgedeeld in een aantal onderdelen die zich specifiek richten op Food, Body of Mind. Het boek begint met een algemene inleiding over ziekte en gezondheid en introduceert de werkwijze. In het onderdeel Food wordt uitgebreid ingegaan op gezonde voeding, de benodigde voedingsstoffen en inflammatie. In het onderdeel Body staat bewegen centraal en in het daaropvolgende onderdeel Mind wordt aandacht besteed aan de mentale gezondheid en de noodzaak van balans en mindfulness.

Food Body Mind

Na de onderdelen Food, Body en Mind volgt nog een sectie met een flink aantal recepten voor een gezondere lifestyle. Al deze recepten zijn plantaardig en bij elk recept staan de voedingswaarden vermeld. In deze sectie vindt je recepten van overnight oats tot een mediterrane stoofpot met couscous en van gadogado tot groene smoothie. De recepten spreken mij eerlijk gezegd niet echt aan: ik houd persoonlijk van meer uitgesproken ingrediënten en smaken en omdat het een lifestyleboek en geen kookboek is zijn de foto’s van de gerechten ook niet heel indrukwekkend. Toch geeft het boek meer dan genoeg handvatten om zelf een gezonder eetpatroon te ontwikkelen en kunnen de recepten dienen als basis voor verdere experimenten in de keuken.

Food Body Mind

Achterin het boek vind je een uitgebreid werkdocument zodat je zelf aan de slag kunt met de adviezen. Je beantwoordt de vragen naar aanleiding van de onderwerpen die aan bod zijn gekomen en zo ontstaat een op maat gemaakt plan van aanpak voor jouw eigen gezonde leefstijl. Dit is ook de sleutel van de methode van Wendy Walrabenstein: je werkt aan je gezondheid aan de hand van je eigen plan, niet dat van één of andere ‘goeroe’. Zo is een gezondere lifestyle veel beter vol te houden. Het op maat gemaakte plan dient eigenlijk voornamelijk voor het in beeld brengen van je huidige leefstijl en de gewenste leefstijl en dient ter bewustwording. Wat zijn jouw concrete doelstellingen? Wat heb je de afgelopen dagen gegeten waar zout in was verwerkt? Beweeg ik wel genoeg? Wat zijn mijn prioriteiten in het leven? Door er eens goed voor te gaan zitten en tijdens het lezen deze zaken voor jezelf op een rijtje te zetten krijg je een helder beeld van wat er moet veranderen en hoe dit veranderd kan worden.

Food Body Mind

Het boek is een enorme bron van informatie op allerlei gebieden, maar leest wel heel fijn weg. Alhoewel het boek zich voornamelijk richt op 40-plussers is de informatie zeker niet minder interessant of relevant voor jongere lezers. Wat ik persoonlijk fijn vond was het overzicht aan nutriënten en de aanbevelingen daarvoor. De uitleg over deze vitamines en mineralen is erg uitgebreid waardoor je veel meer een idee krijgt over wat het lichaam nodig heeft en eigenlijk tekort komt. Achterin het boek staat ook nog eens een uitgebreide uitleg over alle vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft en de werking van deze vitamines en mineralen in het lichaam. Het boek vormt hiermee ook een ontzettend handig naslagwerk. Door de toevoeging van het werkdocument stimuleert het boek echt tot direct actie ondernemen en door de nadruk op een persoonlijke invulling van het programma is dit boek echt voor iedereen die gezond wil leven een uitkomst.

Food Body Mind

Food Body Mind van Wendy Walrabenstein is nu overal verkrijgbaar en onder andere Bij Bol.com verkrijgbaar. Neem ook zeker eens eens een kijkje op de website van Wendy Walrabenstein voor meer informatie over een gezonde lifestyle of voor meer recepten.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een product dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours