Sodasan

Ecologische Schoonmaakmiddelen: Sodasan

Onlangs ben ik begonnen met een nieuwe reeks artikelen op Awkward Duckling over ecologische schoonmaakmiddelen. In deze nieuwe reeks zal ik regelmatig een ecologisch schoonmaakmiddel onder de loep nemen en beoordelen op duurzame criteria als milieu, dierenwelzijn, eerlijke handel en ingrediënten. Vandaag is het de beurt aan Sodasan.

Sodasan bestaat al 34 jaar en is opgericht door Kerstin Stromberg and Jürgen Hack vanuit de behoefte om schoonmaakmiddelen op de markt te brengen die milieuvriendelijk en natuurlijk zijn. Na een lang ontwikkelingsproces hebben ze een reeks producten op de markt gebracht die zowel effectief in reiniging zijn als veilig in gebruik voor mens en milieu. Duurzaamheid speelt een grote rol in zowel de productie als de bedrijfsvoering van Sodasan. Zo hebben zij ook bewust gekozen voor Greenpeace Energy als partner voor hun energielevering en gebruiken zij enkel hernieuwbare energie voor hun bedrijf.

Het assortiment van Sodasan is enorm uitgebreid en bevat onder andere een uitgebreide lijn voor de was en vaatwasser, allesreiniger, toiletreiniger, glasreiniger, badkamerreiniger, vloeibare zeep en blokken zeep en zelfs home sprays en geurproducten voor in huis. Alle schoonmaakproducten van Sodasan zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van plantaardige grondstoffen van biologische oorsprong. Er wordt geen gebruik gemaakt van synthetische conserveringsmiddelen, parfums en chloor. Op de website van Sodasan vind je trouwens veel aanvullende informatie over de afzonderlijke producten en de certificering, ingrediënten en duurzaamheid.

Sodasan glasreiniger

Alhoewel de producten van Sodasan, net als de meeste andere schoonmaakartikelen, alleen verkrijgbaar zijn in plastic verpakkingen is Sodasan wel een voorloper als het aankomt op duurzame ontwikkeling op dit gebied. Zo brachten zij eerder dit jaar hun eerste volledig gerecyclede en navulbare fles op de markt voor vloeibare zeep welke 4 keer opnieuw gevuld kan worden. Het is natuurlijk slechts een begin, maar het is fijn om te zien dat bedrijven nadenken over de verduurzaming van hun verpakkingsmaterialen.

Sodasan heeft het Ecocert keurmerk: een Frans keurmerk voor biologische producten welke qua kwaliteitseisen gelijkstaat aan het EKO keurmerk of het Europees keurmerk voor biologische landbouw. Dit houdt in dat de producten van Sodasan biologisch zijn. Daarnaast zijn de meeste producten van Sodasan ook geschikt voor vegetariërs en veganisten en dragen deze producten het Vegan trademark van de Vegan Society. De uitzonderingen zijn de vlekverwijderaars op basis van galzeep. Of een product vegan is wordt duidelijk vermeld op de website bij het desbetreffende product. De producten van Sodasan zijn allemaal dierproefvrij.

De producten van Sodasan zijn onder andere verkrijgbaar bij de Ekoplaza, Vitaminstore en diverse online drogisterijen. Voor een volledige overzicht van de verkooppunten en meer informatie over de producten kun je een kijkje nemen op de website van Sodasan.

Andere ecologische schoonmaakmiddelen waarin je misschien geïnteresseerd bent:

Dit artikel bevat een affiliatelink. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are no comments

Add yours