minimalism game

Minimalism Game – Zero Waste Edition 2016

Vorig jaar ben ik voor de eerste keer de uitdaging van de Minimalism Game aangegaan: een challenge opgezet door Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus van The Minimalists. Inderdaad, dezelfde mannen van de nieuwe documentaire ‘Minimalism: a Documentary About the Important Things‘. In deze challenge worden deelnemers uitgedaagd om gedurende één maand hun spullen te minimaliseren op een bijzondere manier. De eerste dag doe je één item weg, de tweede dag twee, de derde dag drie, en zo door. Op de laatste dag van de maand is het de uitdaging op afstand te kunnen doen van maar liefst 30 items! De challenge ging mij vorig jaar verrassend goed af, maar ik merk dat ik door de verhuizing, diverse feesten en partijen en de geboorte van mijn dochter alweer aardig wat spullen heb verzameld die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Ik merkte dat de onrust alweer toenam en dus besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe challenge. De hele maand september zal voor mij dan ook in het teken staan van de Minimalism Game – Zero Waste edition.

Alhoewel ik met grote regelmaat schrijf over minimalisme ben ik alles behalve een die hard minimalist. Ik ben te zeer gehecht aan sommige boeken om al mijn boeken op te ruimen, ik houd wel van vrolijke tierlantijntjes in huis en ik geloof niet dat er iemand is die meer fotolijstjes heeft verzameld dan ik heb hangen in huis met allerlei foto’s, prenten en quotes. Ook zijn er een aantal dingen waar ik nooit op zou bezuinigen of minimaliseren. Zo houd ik teveel van lekker en goed eten om echt te bezuinigen daarop en investeer ik maar al te graag in kwalitatief goede producten en veiligheid in en rond het huis, bijvoorbeeld door goede sloten en andere veiligheidsmaatregelen om inbraak tegen te gaan. Tips daarvoor vind je bijvoorbeeld op Inbraakpreventie Den Haag. Toch houd ik van een opgeruimd huis en word ik onrustig van veel overbodige spullen die alleen maar in de weg liggen. De laatste jaren zijn wij ook steeds selectiever geworden met nieuwe aankopen: we kopen veel minder nieuwe spullen en kiezen veel vaker voor duurzamere alternatieven. Toch is door de verhuizing evengoed een heleboel onnodig spul boven komen drijven en hebben we door verschillende gelegenheden weer flink wat spullen in huis gehaald die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Tijd dus om weer eens de bezem door het huis te halen en hoe kan dat nu beter dan middels de Minimalism Game?

Natuurlijk kies ik er ook deze keer weer voor om de challenge zero waste uit te voeren: dit houdt in dat ik de spullen waar ik afstand van doe niet lukraak weggooi, maar er een goede bestemming voor vind. Zo kan ik spullen bijvoorbeeld weggeven, doneren aan een goed doel of kringloopwinkel of verkopen via allerlei kanalen. Vorige keer heb ik gretig gebruik gemaakt van Marktplaats, de lokale verkoop- en weggeefgroepen op Facebook en de kringloopwinkel. In totaal zal ik ook deze keer 465 spullen van de hand doen en aangezien ik nog niet eens zo lang geleden net zoveel spullen heb weggegeven en verkocht verwacht ik dat het aankomende maand een enorme uitdaging zal worden. Eén van de regels van de challenge is dat de spullen voor middernacht uit het huis moeten zijn, maar ik blijf realistisch. Ik ben niet altijd in de gelegenheid om dagelijks een bezoek te brengen aan de kringloopwinkel en spullen verkopen kan ook niet altijd op de dag zelf. Ik kies er dus voor om dagelijks bij te houden welke artikelen ik van de hand doe en het doel is om deze voor het eind van de maand de deur uit te doen. Natuurlijk houd ik jullie ook deze editie weer op de hoogte van mijn vorderingen via regelmatige updates. Wil je zelf ook graag meedoen aan de Minimalism Game? Neem dan eens een kijkje op de website van The Minimalists.

Update week 1
Update week 2
Update week 3
Update week 4

Dit artikel bevat een gesponsorde link. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Bron foto: Sarah Dorweiler @ UnsplashThere are 2 comments

Add yours
  1. Tijdvoorietsanders

    Ik nam vorig jaar ook deel aan the minimalism game (http://tijdvoorietsanders.blogspot.be/2015/05/351-dingen-en-nog-steeds-een-vol-huis.html). Maar je doet me eraan herinneren dat ik toen bedacht dat we dat jaarlijks zouden moeten herhalen! Het is onvoorstelbaar hoeveel dingen er toch opnieuw je huis insluipen, zelfs als je erop let! Zeker met kinderen in huis is het geen lachertje om onnodige prulletjes te weren. Ze krijgen zo vaak een ‘beloning’: een ballon bij de schoenenwinkel, een plastic speelgoedje bij de tandarts,… Ik vind het heel moeilijk om hier neen op te zeggen, want ze mogen wel af en toe beloond worden. Maar kan het dan echt niet anders?

    • awkwardduckling

      Ja, inderdaad! Ik sta er versteld van hoeveel ‘rommel’ we ondertussen alweer rond hebben zwerven en vooral van de kinderen. We krijgen, zoals je al opmerkt, overal te pas en te onpas van die prullaria en dat blijft toch snel weer liggen. Ik ruim regelmatig kasten op, maar er is echt weer een flinke beurt nodig om alles echt goed op te ruimen. Je kunt natuurlijk dat soort dingen weigeren, maar vaak hebben ze het al aangenomen voor je er goed en wel erg in hebt en voelt het vaak ook onbeleefd om het niet aan te nemen. Raar eigenlijk.


Post a new comment