ecologische schoonmaakmiddelen

Ecologische schoonmaakmiddelen

Natuurlijk doen we met z’n allen enorm ons best om zo milieuvriendelijk mogelijk te leven. We scheiden ons afval, kopen steeds meer lokaal en biologisch en letten zelfs meer en meer op wat we op onze huid en in ons haar smeren. Maar natuurlijk sluipen schadelijke en milieuonvriendelijke stoffen ook op andere manieren ons huis binnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de schoonmaakproducten die we met z’n allen bijna dagelijks gebruiken?

schoonmaakmiddelen

In een gemiddeld keukenkastje staan tegenwoordig talloze flessen met schoonmaakmiddel voor zo ongeveer iedere ruimte in huis. We hebben op z’n minst een allesreiniger, een glasspray, een badkamerreiniger, bleekmiddel, een vlekkenverwijderaar en een toiletreiniger in de kast staan en met deze flessen halen we tegelijkertijd ook een heleboel schadelijke chemicaliën in huis. Deze chemicaliën in schoonmaakmiddelen zorgen misschien voor een schoon oppervlak, maar brengen tegelijkertijd diverse gezondheidsrisico’s met zich mee: van irritatie aan de huid en luchtwegen (parfums, conserveringsmiddelen) tot zelfs vermeende verminderde vruchtbaarheid (oplosmiddelen, oppervlakte actieve stoffen en parfums). En laten we daarbij ook niet vergeten dat we na het poetsen het schoonmaakwater met het schoonmaakmiddel door het toilet kieperen en dit vervolgens in ons milieu terechtkomt waar het schadelijk kan zijn voor de flora en fauna. Genoeg redenen dus om dit alles eens onder de loep te nemen.

marseillezeep

Je zou haast vergeten dat onze grootouders het huis ook prima schoon konden houden met eenvoudige middeltjes als soda, groene zeep, azijn en zelfs zand. Al eerder deelde ik in de reeks ‘duurzaam huishouden‘ talloze tips om effectief en duurzaam schoon te maken met een paar eenvoudige producten die bijna iedereen al in huis heeft. Een eenvoudige allesreiniger, toiletreiniger of ovenreiniger is in een handomdraai gemaakt met deze tips. Wil je nog meer inspiratie opdoen over effectief en duurzaam schoonmaken? Dan kan ik Het Grote Poetsboek van Diet Groothuis van harte aanbevelen. Heb je echter toch niet zo’n zin om zelf te kokkerellen in de keuken dan zijn er natuurlijk nog altijd milieuvriendelijkere opties op het gebied van schoonmaakmiddelen die vaak net zo effectief zijn als andere schoonmaakmiddelen. Vanaf morgen zal ik wekelijks een ecologisch schoonmaakmiddel onder de loep nemen en uitzoeken in hoeverre dit merk milieuvriendelijk is in verschillende opzichten en tevens scoort op factoren als eerlijke handel en dierenwelzijn.

De merken:There are 2 comments

Add yours

Post a new comment