Ecover

Ecologische Schoonmaakmiddelen: Ecover

Gister ben ik begonnen met een nieuwe reeks artikelen over ecologische schoonmaakmiddelen. Alhoewel we met z’n allen enorm ons best doen om steeds duurzamer en gezonder te leven sluipen schadelijke en milieuonvriendelijke stoffen op allerlei manieren ons huis binnen. Eén manier waarop we keer op keer schadelijke stoffen in huis halen is met de aankoop van schoonmaakmiddelen. Een gemiddeld keukenkastje bevat talloze schoonmaakmiddelen: voor elke klus is er wel een apart middeltje verkrijgbaar en de één zou nog beter moeten reinigen dan de ander. Toch is het helemaal niet nodig om zoveel verschillende flessen in huis te hebben met zoveel schadelijke chemicaliën. Met een paar eenvoudige producten die je vaak al standaard in huis hebt maak je heel eenvoudig je huis schoon, maar mocht je toch liever gebruik maken van reguliere schoonmaakmiddelen dan zijn er ook talloze schoonmaakmiddelen verkrijgbaar die gezonder en milieuvriendelijker zijn. In deze nieuwe reeks over ecologische schoonmaakmiddelen zal ik wekelijks een ecologisch schoonmaakmiddel onder de loep nemen en beoordelen op duurzame criteria als milieu, dierenwelzijn, eerlijke handel en ingrediënten. Vandaag trap ik deze reeks af met Ecover.

Ecover

Ecover is misschien wel het meest bekende merk op het gebied van ecologische schoonmaakproducten met ondertussen al een zeer uitgebreide lijn aan producten. Ecover heeft, naast persoonlijke verzorgingsproducten, compostzakken en wasmiddelen, ook diverse allesreinigers en toiletreinigers, schuurmiddel, badkamerreiniger, kalkreiniger, ruitenreiniger, power cleaner en vloerzeep in het assortiment en die zal ik vandaag bespreken. De producten van Ecover zijn gemaakt op basis van plantaardige grondstoffen en mineralen die vriendelijker voor onszelf zijn in gebruik en minder schadelijk zijn wanneer ze in het milieu belanden, maar de producten bevatten nog wel stoffen als palmolie en SLS waar de meningen toch over verdeeld zijn en Ecover sluit het gebruik van petrochemicaliën niet geheel uit. Zo is de teelt van (niet duurzame) palmolie enorm omstreden door onder andere de kap van regenwouden en de bedreiging van diverse diersoorten en is er het vermoeden dat de sterke reiniger SLS leidt tot irritatie en uitdroging van de huid. Alhoewel deze stoffen beide omstreden zijn worden ze nog wel heel frequent gebruikt in zowel schoonmaakmiddelen als persoonlijke verzorgingsproducten.

De verpakkingen van Ecover zijn gemaakt van polyethyleen en de doppen van polypropyleen en zijn 100% recyclebaar. Het karton is waar mogelijk gerecycled. Daarnaast heeft Ecover een verpakkingsvariant van plantplastic ontwikkeld dat zij in combinatie met het recyclebare plastic gebruiken voor hun verpakkingen. Tevens staat Ecover bekend om hun opvallende flessen gemaakt van gerecycled plastic uit bijvoorbeeld de Amsterdamse grachten. Alhoewel dit een limited edition betreft en qua recycling wellicht weinig oplevert zorgt het wel voor de nodige aandacht voor het probleem met plasticvervuiling.

Ecover

Ecover hanteert zijn eigen duurzaamheidscriteria, maar gebruikt niet standaard biologische ingrediënten in zijn producten. De producten waar dit wel voor geldt hebben een Ecocert keurmerk. De producten van Ecover zijn nagenoeg allemaal geschikt voor vegetariërs en veganisten, met uitzondering van het afwasmiddel melkwei & kamille dat melkwei bevat. De was- en schoonmaakproducten van Ecover dragen het leaping bunny keurmerk van Cruelty Free International en zijn daarmee dus sinds 2012 gecertificeerd dierproefvrij. Van Ecover is echter bekend dat ze wel tests doen met watervlooien, deze vallen echter niet onder de dierproeven en daarom dragen zij wel het dierproefvrijkeurmerk. De producten van Ecover dragen geen fairtrade logo en slechts enkele producten (Ecocert allesreiniger, toiletreiniger, afwasmiddel en ruitenreiniger) dragen het eerder genoemde Ecocert keurmerk. Dit keurmerk is een Frans keurmerk voor biologische landbouw en garandeert de biologische oorsprong van de ingrediënten gebruikt in de producten.

De producten van Ecover zijn onder andere verkrijgbaar bij de Albert Heijn, Ekoplaza, Bol.com en Big Green Smile en diverse kleinere biowinkels. Voor een volledige overzicht van de verkooppunten en meer informatie over de producten kun je een kijkje nemen op de website van Ecover.

Andere ecologische schoonmaakmiddelen waarin je misschien geïnteresseerd bent:

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Bron foto’s: BlydeThere are 10 comments

Add yours
 1. Sas

  Ik heb producten van Ecover altijd graag gebruikt…. Totdat ik erachter kwam dat ze testen op waterluizen. Voelt dan eigenlijk toch niet zo vegan meer. Ik vind het jammer.
  Verder ben ik altijd erg tevreden geweest over de producten van Ecover.

  • awkwardduckling

   Ik ben ook, toen ik koos voor duurzamere producten, in de eerste instantie gebruik gaan maken van Ecover en ik vond het ook erg jammer om te horen dat het niet helemaal dierproefvrij is. Het is een goed alternatief en maakt prima schoon, maar als je kiest voor dierproefvrij dan voelt dit een beetje dubbel.

 2. Mariska

  Ik maak zoveel mogelijk zelf maar voor t gemak greep ik vaak naar ecover. Jammer van de palmolie en sls dat wist ik nog niet. Ik ben heel benieuwd naar je andere reviews wellicht kan ik voortaan een beter alternatief kopen 🙂


Post a new comment