Kookboektip: The Green Kitchen Travels

Zoals velen van jullie wel zullen weten ben ik groot fan van Green Kitchen Stories, het blog van de Zweedse David en Luise waar ze al sinds 2009 hun heerlijke en gezonde vegetarische recepten delen. Ik kan zonder twijfel zeggen dat zij de reden zijn dat ik mijn eigen voedingspatroon jaren geleden eens onder de loep nam en serieuze stappen begon te zetten naar een gezondere lifestyle. Over hun eerste boek The Green Kitchen, verschenen in 2013, heb ik vorig jaar al eens een uitgebreide review geschreven en tot op de dag van vandaag gebruik ik dit boek nog met veel plezier en kook ik hier bijna wekelijks wel een recept uit. In 2015 verscheen hun tweede kookboek, The Green Kitchen Travels, en natuurlijk mocht die ook niet in mijn kast ontbreken. Het is dan ook de hoogste tijd dat ik jullie eens kennis laten maken met het tweede kookboek van Green Kitchen Stories.

Green Kitchen Stories

The Green Kitchen Travels is het tweede kookboek van David Frenkiel en Luise Vindahl welke ze schreven naar aanleiding van hun reizen naar 15 verschillende landen op 5 continenten in de afgelopen jaren samen met hun dochtertje Elsa (en later hun zoontje Isac). Ze kwamen in aanraking met de lokale gerechten en lieten zich keer op keer verrassen en inspireren. Hun tweede boek is dan ook een verzameling van deze prachtige reisverhalen gecombineerd met heerlijke recepten geïnspireerd door hun ontmoetingen en smaakbelevenissen in Denemarken, Zweden, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, de Verenigde Staten, Mexico, Marokko, India, Sri Lanka, Bali, Thailand, Vietnam en China.

The Green Kitchen Travels

The Green Kitchen Travels begint met een uitgebreide uitleg over de eetfilosofie van David en Luise. Zij streven naar zo gezond, natuurlijk en groen mogelijk eten met verse (biologische) producten van goede kwaliteit. Hun recepten zijn stuk voor stuk vegetarisch en vaak ook veganistisch en glutenvrij. Wanneer een gerecht vegan of glutenvrij is staat dit duidelijk bij een recept aangegeven. Daarna leggen ze uit welke locaties zij hebben bezocht en hoe zij de verschillende recepten interpreteren. Tevens hebben ze een heel handig hoofdstuk toegevoegd waarin zij uit de doeken doen hoe zij al die reizen maken met hun dochter. In dit hoofdstuk vind je een heleboel handige tips om reizen met kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. De rest van het boek staat boordevol recepten en deze zijn opgedeeld in maar liefst 8 hoofdstukken: Ontbijt, Streetfood & Snacks, Salades & Bijgerechten, Soep, Hoofdgerechten, Drankjes, Nagerechten en Smaakmakers.

The Green Kitchen Travels

Natuurlijk heb ik het afgelopen jaar volop gebruik gemaakt van The Green Kitchen Travels en is het, net als hun eerste kookboek, één van mijn favorieten geworden. Ik heb regelmatig ontbeten met hun havermout met rauwe cacao, chiazaad en banaan, hun amandelkoekjes met bosbessen zijn heerlijk en hun recept voor masala dosa met mangochutney is een echte aanrader. Het enige recept dat wij persoonlijk vonden tegenvallen was de romige polenta met paddenstoelen en artisjok, maar dat kan ook zijn omdat wij gewoon totaal geen fan bleken te zijn van polenta. Op mijn ‘to make’-lijstje staat nog hun chocolade-bonenchili met walnoten: een ongebruikelijke combinatie die wel heel erg lekker schijnt te zijn.

The Green Kitchen Travels

De meeste recepten uit het boek zijn relatief eenvoudig te maken. David en Luise zijn groot voorstander van eenvoud en zo puur mogelijk eten en alhoewel een aantal recepten een flinke ingrediëntenlijst hebben moet je je daar niet door laten intimideren. Omdat dit boek erg internationaal georiënteerd is zullen er hier en daar wat ingrediënten nodig zijn die niet in elke supermarkt verkrijgbaar zijn. Gelukkig biedt de lokale toko of biologische winkel vaak uitkomst en geven ze in het boek ook regelmatig alternatieven voor als je iets echt niet kunt vinden.

The Green Kitchen Travels

Net als in hun eerste boek barst dit boek bijna uit zijn voegen door alle prachtige foto’s en sfeerimpressies. Niet alleen weten ze hun reizen prachtig vast te leggen, hun gerechten spatten ook van de pagina’s af en je kunt haast niet wachten tot je er zelf mee aan de slag kunt gaan. Daarnaast delen ze bij heel veel recepten een leuke anekdote over het gerecht en hun reizen waardoor je de recepten op een heel andere manier kunt beleven. Dat in combinatie met de prachtige fotografie maakt dat je direct zin krijgt om je koffers te pakken en de locaties zelf te bezoeken (of op z’n minst de keuken in te duiken om de gerechten in eigen huis te beleven).

The Green Kitchen Travels

The Green Kitchen Travels is verkrijgbaar in diverse boekhandels en ook bij Bol.com te bestellen. En voor alle fans is er goed nieuws want dit jaar verschijnt alweer hun derde boek: Green Kitchen Smoothies! Het boek is al in het Engels verkrijgbaar en de release voor het Nederlandstalige boek staat gepland voor 5 augustus. Ik kan niet wachten! Voor meer kookinspiratie en informatie over dit leuke duo kun je ook eens een kijkje nemen op de website van Green Kitchen Stories.

Dit artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *