DIY lippenbalsem

DIY lippenbalsem

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een DIY recept met jullie deelde op Awkward Duckling. Ontzettend zonde natuurlijk want het is zo ontzettend leuk om je eigen verzorgings- en schoonmaakproducten te maken en vaak ook nog eens ontzettend eenvoudig. Ik geniet bijvoorbeeld nog steeds dagelijks van mijn zelfgemaakte handzeep, zelfgemaakte suiker scrub en mijn zelfgemaakte wasmiddel waarmee ik niet alleen veel duurzamer en natuurlijker bezig ben, maar waarmee ik ook nog eens enorm bespaar op de uitgaven. Vandaag heb ik weer zo’n ontzettend handige DIY voor jullie, ik deel namelijk een recept om zelf heel eenvoudig je eigen lippenbalsem te maken!

Zoals heel veel vrouwen met mij heb ik in het verleden serieuze verslavingsproblemen gehad met lippenbalsem. Ik smeerde labello alsof mijn leven ervan af hing en pas later besefte ik dat het vele gebruik van deze lippenbalsem niet veel goeds voor mijn lippen deed. Sommige mensen beweren dat de stoffen in de meeste lippenbalsems de lippen uitdrogen, andere mensen beweren dat de uitdroging komt omdat we vaker onze lippen bevochtigen met lippenbalsem op. Hoe dan ook, mijn lippen konden nauwelijks nog zonder. Nadat ik was gestopt met smeren zwoer ik er niet meer aan te beginnen. Toch is het wel fijn om af en toe je lippen een handje te helpen bij de vochtregulering en gelukkig kan dat ook zonder de natuurlijke balans te verstoren met een lippenbalsem op basis van natuurlijk ingrediënten. Met deze DIY maak je heel eenvoudig een lippenbalsem van slechts 3 ingrediënten!

DIY lippenbalsem

Voor het maken van één potje lippenbalsem heb je nodig:

Deze ingrediënten heb ik natuurlijk niet zomaar gekozen. Als basisingrediënt koos ik voor bijenwas omdat het niet alleen beschermend werkt voor je lippen, maar ook nog eens zorgt voor de stevige consistentie van de balsem. De kokosolie en de cacaoboter in de lippenbalsem beschermen je lippen tegen de elementen en zorgen ervoor dat ze goed gehydrateerd worden zonder de natuurlijke regulatie te verstoren. Je kunt in plaats van kokosolie trouwens ook kiezen voor andere oliën zoals amandelolie, jojobaolie of zonnebloemolie. Mocht je gebruik willen maken van essentiële olie in de lippenbalsem dan kun je natuurlijk een aantal druppels toevoegen aan het eind. Als container heb ik gekozen voor metalen potjes die ik nog had liggen van verzorgingsproducten die ik reeds had opgemaakt, maar je kunt natuurlijk allerlei soorten potjes gebruiken, net waar jij de voorkeur aan geeft.

DIY lippenbalsem

Het maken van de lippenbalsem is verder eigenlijk kinderspel. Je voegt namelijk alle ingrediënten samen in een kom welke je au bain-marie verwarmt boven een pannetje met kokend water. Let erop dat de kom het water niet raakt. Zo worden de ingrediënten geleidelijk aan verwarmd en smelt dit tot een vloeibare massa. Je kunt dit natuurlijk ook verwarmen in een pannetje, maar dan moet je er wel goed bij blijven staan. Wanneer alle ingrediënten zijn gesmolten en er een vloeibaar geheel is gevormd giet je dit voorzichtig in een bakje. Nu is het wachten tot dit is uitgehard en jouw lippenbalsem is klaar voor gebruik. Heb je liever een stevigere of juist mindere stevige balsem? Pas dan de hoeveelheid bijenwas in het recept aan naar je eigen voorkeur. Meer bijenwas zorgt voor een stevigere lippenbalsem terwijl de balsem wat zachter blijft als je de hoeveelheid bijenwas verminderd. Omdat je enkel natuurlijk oliën en was gebruikt voor dit recept is de lippenbalsem wel een jaar houdbaar!

DIY lippenbalsem

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

15 gedachten over “DIY lippenbalsem”

 1. Oeeeehh, wat een goede DIY, en met zulke eenvoudige ingrediënten Ik krijg er meteen zin van om ‘m uit te proberen haha, dat ga ik volgende week eens doen. Bedankt!

 2. Hai, ik wou graag vanillegeur toevoegen. Kun je daar gewoon vanille uit van die stokjes voor toevoegen? Of gaat het product dan sneller achteruit? Ik wil nl geen parfum erin doen en essentiële olie ervan heb ik nog niet gezien.
  Groetjes
  Angela

  1. Hoi Angela! Het is zeker mogelijk om de lippenbalsem een vanillegeur te geven, maar als je dit doet door echte vanille toe te voegen zal het product van die korreltjes krijgen en wellicht minder lang goed blijven. Er zijn wel essentiële oliën met vanillegeur, maar je kunt ook overwegen om wat vanille extract of vanille aroma (gewoon in de supermarkt verkrijgbaar) toe te voegen. Dit wordt normaliter gebruikt om te bakken, maar kan ook, in kleine dosering, prima gebruikt worden in de lippenbalsem.

  1. Wat jammer dat je het nog niet mag maken. Misschien is het dan handig om het recept te bewaren tot je op jezelf woont. Of misschien is het een leuk project om samen met je vader of moeder te doen?

 3. Tineke Cornelissen

  Ik zou dit heel graag willen proberen maar waar haal ik deze ingrediënten? Kan ik voor de kokosolie gewoon een blok santen halen in de supermarkt? En de bijenwas ziet er op de foto droog en brokkelig uit, dit is vast niet uit een blikje bijenwas voor meubels? Ik ben al in een Reform winkel geweest maar daar konden ze me niet helpen, behalve aan grote verpakkingen kokosolie.

  1. Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar bij een winkel als Holland & Barrett of Natural Heroes online. Kokosolie is tegenwoordig ook gewoon in elke supermarkt verkrijgbaar en bijenwas is zeker iets anders dan bijenwas voor meubels. Deze bijenwas komt vaak in kleine pastilles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *