World’s Best Diet

Kijktip: World’s Best Diet

Wat is het geheim van een lang en gezond leven? Dat is in een notendop de vraag waar de documentaire World’s Best Diet een antwoord op zoekt. Wat eten mensen wereldwijd en hoe beïnvloedt dit hun gezondheid en levensverwachting? Wat is nu eigenlijk het beste en wat is het slechtste menu dat er bestaat? In slechts 70 minuten neemt de documentaire je mee op wereldreis en krijg je een kijkje in de keukens en voorraadkasten van gezinnen van over de hele wereld.

World's Best Diet

Presentatoren Jimmy Doherty en Kate Quilton nemen een kijkje in de levens en keukens van mensen van over de hele wereld en vergelijken daarbij de algehele gezondheid van deze mensen. Wat zijn de cijfers van overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes bijvoorbeeld? Alhoewel het natuurlijk een televisieprogramma is en geen wetenschappelijk onderzoek vind ik dat de documentaire er goed in slaagt om zowel vermakelijk als informatief en kritisch te zijn. De ranglijst is opgesteld aan de hand van gegevens van onder andere de World Health Organisation, International Diabetes Federation en The UN Food and Agriculture Organisation Food Balance Sheet. Hierbij is de rangorde opgesteld aan de hand van verschillende factoren, waaronder levensverwachting, alcoholgebruik, culturele houding ten opzichte van eten en de cijfers omtrent overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes.

World's Best Diet

Natuurlijk is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag wat het beste dieet voor de gezondheid is, maar door middel van diverse voorbeelden wordt wel duidelijk dat voor elke streek, land en bevolking een ander dieet werkt, afhankelijk van het klimaat en de voedingsmiddelen die voor handen zijn. En natuurlijk zijn er een aantal algemene conclusies die getrokken kunnen worden na het onderzoeken van al deze eetpatronen. De documentaire World’s Best Diet werd uitgezonden op 17 mei op NPO3, maar is nog steeds te bekijken via uitzending gemist.

Bron foto’s: KRO-NCRVThere are 2 comments

Add yours

Post a new comment

CommentLuv badge