That Sugar Film

Kijktip: That Sugar Film

Alhoewel we met z’n allen enorm ons best doen om fit en gezond te worden zijn we als samenleving nog nooit zo ongezond geweest, met alle gezondheidsgevolgen van dien. Obesitas neemt steeds meer toe, diabetes, kanker, hart- en vaatziektes en nog talloze andere aandoeningen zijn aan de orde van de dag, zelfs onder kinderen (!), en alhoewel mensen worden geadviseerd om minder calorieën binnen te krijgen en meer te sporten lijkt deze epidemie alleen maar te verergeren. Misschien ligt er toch een andere oorzaak ten grondslag aan het grote probleem met onze volksgezondheid? Dat is wat wordt gesteld in de nieuwe documentaire That Sugar Film.  In deze Australische documentaire doet filmmaker Damon Gameau onderzoek naar de invloed van suiker op onze gezondheid door zich maar liefst 60 dagen te wagen aan het standaard Australische ‘dieet’ waarin maar liefst 40 theelepels suiker per dag verwerkt zijn.

Damon Gameau was voor zijn experiment te beschrijven als een typische gezonde Australische man. Samen met zijn vriendin leefde hij heel gezond en lette hij goed op wat hij op een dag at en dronk. Voor zijn project besloot hij zich 60 dagen te onderwerpen aan het standaard Australische eetpatroon waarin een heleboel verborgen suikers verwerkt zijn. Typisch hiervan is dat hij voor deze inname van suiker niet eens heeft hoeven snoepen, al deze suiker krijgt men binnen via dranken, cornflakes en zelfs producten die over het algemeen worden beschouwd als een gezonde keuze. Hij heeft met zijn nieuwe dieet ook niet meer calorieën binnengekregen dan hij normaal gesproken nuttigde, maar de effecten waren evengoed schokkend te noemen. Niet alleen ging zijn fysieke gezondheid in rap tempo achteruit, ook zijn mentale en emotionele functioneren had te lijden onder zijn project. Dit alles heeft hij vastgelegd in That Sugar Film: een indrukwekkende en confronterende, maar toch ook zeer vermakelijke, documentaire die ik iedereen van harte kan aanbevelen.

That Sugar Film is verschenen in 2015, maar wordt nu nog steeds volop vertoond in bioscopen in ons land.  Daarnaast is de film te bestellen via de website van That Sugar Film. Voor een screening bij jou in de buurt kun je een kijkje nemen in de Biosagenda. Op de website vind je ook heel veel aanvullende informatie over de documentaire en heel veel handige tips om zelf aan de slag te gaan met het minderen met suiker. Hier kun je ook een gratis e-book aanvragen met allerlei recepten voor elk moment van de dag.There are 4 comments

Add yours
 1. Demi

  Ik ben onwijs benieuwd naar deze film. Ik heb veel goede maar ook wat negatieve verhalen erover gehoord (dat hij ook dingen in de film doet die niet helemaal kloppen, om het maar spectaculair te laten lijken). Ik ga ‘m zeker binnenkort kijken!

 2. Tamara

  “That Sugar Film is pas onlangs verschenen en is daarom alleen nog te zien in een aantal bioscopen..” De film is al sinds februari 2015 uit, ik heb er toen ook een blogpost aan gewijd.

  Volgens mij hebben ze een relaunche van de film gedaan omdat die juist nu zo goed aansluit op het huidige debat omtrent gezond eten. Zeker een aanrader maar wel één die je niet blindelings moet geloven/volgen. Het blijft tenslotte een film zoals je zelf ook al zegt.

  • awkwardduckling

   Wat goed dat je het zegt, dat was me niet eens opgevallen! Ik zal het gelijk even aanpassen. Wellicht hebben ze een relaunch gedaan inderdaad omdat het nu actueler dan ooit is want ik zie de film steeds meer voorbij komen.


Post a new comment