Plasticdieet

Het Plasticdieet

Net als vorig jaar staat juli voor mij, en vele anderen wereldwijd, geheel in het teken van het verminderen van plastic afval tijdens Plastic Free July. Plastic Free July is een van origine Australisch initiatief dat is ontstaan in 2011 en dat al snel wereldwijde aanhang kreeg. De Plastic Free July challenge vindt elk jaar plaats en met de actie wil de organisatie aandacht vragen voor het enorme verbruik van plastic in ons dagelijks leven en hiertegen in actie komen. De actie is voornamelijk gericht op single-use plastic, oftewel wegwerpplastic zoals verpakkingen, plastic tassen en plastic flesjes en bekers: plastic dat eigenlijk volledig overbodig is in ons leven en alleen maar zorgt voor een toenemende hoeveelheid plastic afval. Ook in Nederland wordt er meegedaan aan Plastic Free July met het Plasticdieet, georganiseerd door Opgemärkt.

Waarom zou je deelnemen aan deze plastic challenge? Het zal voor niemand meer als een verrassing komen dat plastic enorm schadelijk is voor het milieu. Bij de productie wordt er gebruik gemaakt van aardolie en andere schadelijke stoffen en het proces gaat gepaard met waterverspilling en -vervuiling. Alhoewel plastic een materiaal is dat enorm lang meegaat is dit ook gelijk een risico omdat het na gebruik niet vergaat of afbreekbaar is. Hierdoor blijft het plastic in het milieu waar het in de oceanen kan belanden en het ecosysteem verstoord. Denk bijvoorbeeld eens aan de plastic soep of aan alle dieren die verstrikt raken in plastic of een maag vol hebben met allerlei plastic afval. Daarnaast komt ook steeds meer aan het licht dat plastic eigenlijk heel slecht is voor onze gezondheid (denk aan bpa en weekmakers) en ook in onze voedselketen belandt door onze eigen vervuiling. Genoeg redenen dus om ons gebruik van plastic drastisch te verminderen.

Plasticdieet

Vorig jaar nam ik deel aan de Plastic Free July Challenge en koos ik samen met mijn gezin ervoor om geen plastic tassen, waterflesjes, bekers, rietjes, boterhamzakjes en folie te gebruiken. Alhoewel we toen af en toen verbaasd waren over de hoeveelheid rietjes en wegwerpbekers die we aangeboden kregen buitenshuis ging de uitdaging ons relatief eenvoudig af, vooral omdat we al jaren geen gebruik meer maken van plastic tasjes of waterflesjes. We gebruiken maar heel sporadisch boterhamzakjes (vooral omdat we ze na zoveel jaar nog steeds in de kast hebben liggen en weggooien ook zonde is) en plastic folie hebben we toevallig onlangs voor het eerst sinds de challenge vorig jaar weer gehaald omdat ze bij ons in de buurt aan het riool gingen werken en we ergens de kraantjes en toiletten mee moesten afsluiten. Alhoewel we dus drastisch minder plastic gebruiken in huis kunnen we er als gezin wel weer een stuk beter op gaan letten en stappen zetten om het verbruik nog verder te verminderen.

Sinds vorig jaar wordt Plastic Free July ook georganiseerd in Nederland door duurzaamheidsvereniging Opgemärkt en dit jaar organiseren zij dit weer, dit maal als het Plasticdieet. De challenge spoort je aan om de gehele maand juli op plasticdieet te gaan, oftewel het gebruik van single-use plastic te vermijden. Dit betekent dus geen plastic boterhamzakje of waterflesje meer, vriendelijk bedanken voor een rietje in je drinken, kiezen voor een duurzame koffiebeker in plaats van een koffiebeker met plastic deksel en zo zijn er nog talloze andere veranderingen te bedenken die je kunt doorvoeren in juli. Via de website van het Plasticdieet kun je je opgeven voor de challenge en in juli ontvang je dan elke week een e-mail met tips, uitdagingen en ervaringen van andere deelnemers. Op social media kun je met de hashtag #plasticdieet jou ervaringen delen en anderen inspireren om ook minder plastic te gebruiken. Ik doe in elk geval ook dit jaar weer mee. Jij ook?

Bron foto 1: OpgemärktThere are 2 comments

Add yours
  1. Demi

    Ik zag deze actie toevallig nét voorbij komen op de website van De Groene Meisjes. Ik ga zeker de website van het plasticdieet checken, lijkt me erg interessant en leuk om hieraan mee te doen!


Post a new comment