PlantNet

PlantNet: Shazam voor planten

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar alhoewel ik graag een weelderige eigen tuin en moestuin heb heb ik eigenlijk helemaal niet zulke groene vingers. Ik kan maar al te vaak een groentestekje niet van onkruid onderscheiden en als je mij een willekeurige plant ‘in het wild’ aanwijst zou ik je echt niet zo kunnen vertellen om welke plant het gaat. Nu zijn er online diverse databases voor planten te vinden, maar zolang je niet kunt vertellen om welk planttype, bloemkleur of bloeitijd het gaat ben je hopeloos verloren. Tot nu, want er is een heuse app ontwikkeld die werkt als een Shazam voor planten: PlantNet.

Het mechanisme erachter is mij een raadsel en het zal een monnikentaak zijn geweest, maar wetenschappers van 4 Franse onderzoeksorganisaties hebben het voor elkaar gekregen om door middel van geüploade foto’s en informatie over planten van een groot sociaal netwerk een database te creëren waarmee je een willekeurige plant kunt herkennen met jouw eigen mobiele telefoon. De app beschikt over specifieke software waarmee diverse soorten planten kunnen worden herkend en PlantNet werkt nu al op meer dan 6100 soorten planten. De app is natuurlijk in Frankrijk ontwikkeld dus werkt nu nog het beste op West-Europese planten, maar hoe meer gebruikers een bijdrage leveren hoe sneller deze database groeit. Op dit moment werkt de app nog niet op eetbare planten dus voor wildplukken is deze nog niet geschikt, maar wie weet wat de toekomst brengt.

De PlantNet app is nu gratis te downloaden in de App Store of in de Google Play Store. Wil je meer weten over deze handige app? Bezoek dan eens de Facebookpagina van PlantNet of bekijk bovenstaande video eens waarin uitgebreid wordt uitgelegd hoe de app precies werkt.

6 gedachten over “PlantNet: Shazam voor planten”

  1. Wat super handig! Ik zat er laatst tijdens het wandelen over te denken dat het echt super handig zou zijn als er zoiets bestond. Ik heb hem gelijk gedownload 😀

  2. Jaaaa, eindelijk! Een stukje zelfbescherming tijdens het wildplukken, haha. Ik wil al zolang meer weten over eetbare planten in het ‘wild’, maar om nou iedere keer met een boekje op zak de natuur in te gaan en dan maar hopen dat je de juiste te pakken hebt. Natuurlijk kan je deze app ook niet voor de volle 100% vertrouwen, maar het gaat in ieder geval een stuk sneller dan handmatig alles moeten opzoeken. Ik ga hem ook downloaden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *