natuurlijke zonnebrandcrème

Natuurlijke en gezonde bescherming tegen de zon

De schappen in de winkels staan weer vol met allerlei flitsende verpakkingen van zonnebrandcrèmes die ons ook deze zomer weer zouden moeten beschermen tegen de zon. Maar ondanks de gebruiksvriendelijkheid en de veelvoud waarin we zonnebrandcrème gebruiken blijkt toch dat er een heleboel factoren zijn waar we vergeten rekening mee te houden. Onlangs werd in het consumentenprogramma Kassa een heel item besteed aan het kiezen van een goede zonnebrandcrème en werd door dermatologe Ellen de Haas uitgebreid uitgelegd waar we op moeten letten bij het aanschaffen van zonnebrandcrème en werd benadrukt dat we met z’n allen te weinig smeren. Tot mijn grote verbazing werd er met geen woord gerept over de eventueel schadelijke gevolgen van alle stoffen in reguliere zonnebrandcrèmes. Daarom ga ik vandaag uitgebreid in op de ingrediënten die je het beste kunt vermijden en welke soorten zonnebrandcrèmes een gezonder en natuurlijker alternatief zijn. Wil je meer weten over de invloed van zonnebrand op het milieu? Dan raad ik dit artikel van Zaailingen van harte aan!

Het kiezen van zonnebrandcrème is geen eenvoudige opgave. Elk jaar sta ik weer vertwijfeld voor het schap in de winkel. Welke factor kies ik? Gebruik ik dezelfde crème voor mijzelf en mijn zoon? Hoe smeerbaar is deze crème? Is deze wel dierproefvrij? Is dit niet heel erg duur voor die paar dagen zon dit jaar? Naast al deze overpeinzingen ben ik me er de laatste jaren ook in toenemende mate bewust van geworden dat bepaalde stoffen die gebruikt worden in zonnebrandcrème mogelijk schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. De termen nanodeeltjes, parabenen, parfums en alcohol vliegen je al gauw om de oren. Ik vermijd deze ingrediënten zoveel mogelijk in mijn dagelijkse verzorgingsproducten. Niet echt een prettig idee dus om in grote hoeveelheden te gebruiken in een zonnebrandcrème, helemaal niet voor mijn kinderen.

natuurlijke zonnebrandcrème

Bij het kiezen voor een zonnebrandcrème heb je grofweg gezegd de keuze uit een minerale of een synthetische crème. Een synthetische crème, vrijwel de meeste bekende zonnebrandcrèmes in de winkel, bestaan uit synthetische stoffen, zoals parfums, parabenen, oxybenzone en alcohol, welke worden opgenomen door de huid. Deze zonnebrandcrème werkt pas na zo’n 30 minuten en neemt de UV-straling op. Omdat dit betekent dat de crème op een bepaald moment is uitgewerkt zul je deze moeten blijven smeren. Deze synthetische stoffen zitten in de meeste reguliere verzorgingsproducten, maar toch is het raadzaam om hier alert op te zijn. Zo kan de toevoeging ‘parfum’ staan voor vele verschillende toevoegingen aan het product, soms zelfs schadelijk, en hebben veel mensen een overgevoeligheidsreactie op diverse geurstoffen in verzorgingsproducten. Het gebruik van parabenen is de laatste jaren erg omstreden geworden. Deze stoffen die de houdbaarheid verlengen kunnen huidirritatie veroorzaken en er wordt zelfs steeds meer onderzoek gedaan naar de mogelijk hormoonverstorende werking van parabenen. De synthethische stof oxybenzone in zonnebrandcrème is de werkzame stof die beschermd tegen de UV-straling, maar er zijn onderzoeken die beweren dat deze stof een hormoonverstorende werking heeft en zich in het lichaam kan opstapelen. Stuk voor stuk niet echt stoffen die je met een gerust hart gebruikt en al helemaal niet in een product dat je keer op keer opnieuw aan moet brengen.

De andere optie is het gebruik van een minerale crème, welke werkt op basis van titanium dioxide en zink oxide als zonnefilters. Deze minerale basis legt een laagje over de huid waardoor de UV-straling wordt afgestoten. Zolang dit laagje blijft zitten op de huid blijft de huid beschermd tegen de zon. Een nadeel van deze minerale crème is dat dit laagje zichtbaar blijft op de huid, de zogenaamde ‘witte waas’ en voor veel mensen is dit onwenselijk tijdens het zonnen. Daarom zijn fabrikanten steeds meer gebruik gaan maken van nanodeeltjes om deze witte waas te vermijden. Deze nanodeeltjes zijn echter zo klein dat er een risico is dat deze deeltjes worden opgenomen door de huid en er bestaat de nodige twijfel over de veiligheid van deze deeltjes. In veel gevallen wordt het gebruik van cosmetica met nanodeeltjes afgeraden, maar voor zonnebrandcrèmes wordt wel eens uitzondering gemaakt omdat de eventuele gezondheidsrisico’s niet opwegen tegen de gezondheidsvoordelen van het goed insmeren tegen UV-straling. Daarnaast is er nog het onderzoek dat heeft aangetoond dat zink oxide in combinatie met zonlicht een chemische reactie doormaakt waarbij vrije radicalen vrijkomen die mogelijk het risico op kanker verhogen. Een aantal jaar geleden was dit een nogal schokkende headline in de kranten, maar het onderzoek hiernaar verkeerd nog in de kinderschoenen en er valt dus nog niet veel over te zeggen.

natuurlijke zonnebrandcrème

Helaas lijkt er nog geen zonnebrandcrème op de markt te zijn die én goed beschermd tegen UV-straling én helemaal natuurlijk is. Wel zijn er steeds meer merken op de markt die een minerale zonnebrandcrème bieden zonder parabenen, parfum en synthetische parfum en zonder de vaak gevreesde nanodeeltjes. Bekende merken hierin zijn bijvoorbeeld Lovea (niet alle producten zonder nanodeeltjes!) en Biosolis. Helemaal stoppen met smeren is geen optie want verbranding door de zon is nog veel schadelijker voor de gezondheid. Het is beter om een weloverwogen keuze te maken voor een bepaald soort zonnebrandcrème, vooral voor kinderen. Zelf maak ik niet zoveel gebruik van zonnebrandcrème omdat ik niet zo veel en zo lang in de zon blijf zitten, een tekort heb aan vitamine D en niet zo snel verbrand in de zon. Ook vermijd ik de zon tussen 12 en 3 ‘s middags, wanneer de zon op haar hoogst staat, en houd ik mijn zoon dan ook zoveel mogelijk uit de zon. Mijn zoon speelt veel meer buiten dus hem moet ik wel regelmatig insmeren en mijn man heeft een erg gevoelige huid dus ook hij smeert regelmatig. Onze jongste toevoeging aan het gezin zal deze zomer geboren worden, maar het is beter om kinderen tot 6 maanden helemaal uit de zon te houden en met een goede bescherming tegen de zon door middel van kleding en doeken is het insmeren met zonnebrandcrème voor baby’s gelukkig helemaal niet nodig en er is tegenwoordig ook een ruim assortiment aan uv-werende kleding voor kinderen verkrijgbaar waarmee ze zonder smeren toch goed beschermd zijn.

Nog een belangrijk iets om in overweging te nemen: de zomer is dé periode in het jaar dat we onze voorraad vitamine D kunnen opbouwen, maar helaas blokkeert het gebruik van zonnebrandcrème de opname van vitamine D. Alhoewel Ellen de Haas in Kassa beweert dat we met een kwartiertje per dag buiten genoeg vitamine D binnenkrijgen blijkt dit in de praktijk helaas alles behalve waar te zijn. De meeste mensen hebben een gebrek aan vitamine D en kunnen wel een beetje extra zon gebruiken. Het is dus niet verkeerd om voor het insmeren eerst even te genieten van de zonnestralen op de blote huid. Niet te lang natuurlijk, 15-20 minuten is het advies, maar je weet zelf waarschijnlijk het beste wat jouw huid aankan.

 

2 gedachten over “Natuurlijke en gezonde bescherming tegen de zon”

  1. Zonnebrandcrème kopen is nog een hele opgaaf inderdaad. Ik ben dit jaar voor het eerst voor de Lovea gegaan, wel maar factor 15, omdat ik dat al redelijk aan de prijs vond. Groot voordeel, het ruikt zo lekker! Nadeel is dat het flesje niet heel groot is, maar zoals je al zei hebben we niet zoveel zon in Nederland. In plaats van volgend jaar weer met oude zonnebrandcrème te moeten smeren, (wat ook niet heel goed schijnt te zijn.) kan ik weer een nieuwe kopen.

    1. Ik heb inderdaad al veel goeds gehoord over Lovea dus als deze zonnebrand op is wordt dat mijn eerste keuze, ook al is die erg prijzig. Het is inderdaad niet goed om na een jaar weer dezelfde zonnebrand te gebruiken, de werking schijnt echt drastisch verminderd te kunnen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *