luchtzuiverende planten

De 10 beste luchtzuiverende kamerplanten

Groen in huis is al tijden enorm trendy, fleurt je interieur direct op en zorgt voor voldoende zuurstof in de lucht, maar wist je dat bepaalde planten in huis ook daadwerkelijk kunnen bijdragen aan een beter leefklimaat? Deze zogeheten luchtzuiverende planten verbeteren de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk door hun natuurlijke eigenschappen en het blijkt steeds meer dat dit zeker geen overbodige luxe is.

We letten met z’n allen steeds meer op wat we in ons lijf stoppen en smeren, maar sta je er wel eens bij stil wat we op dagelijkse basis eigenlijk inademen in ons eigen huis? Het behoeft geen uitleg dat goede ventilatie in huis essentieel is, vooral met de steeds betere isolatie van huizen, maar zelfs met goede ventilatie is het moeilijk om schadelijke stoffen in huis tegen te gaan. Niet alleen stoten bouwmaterialen, verf, meubels en vloerbedekking schadelijke stoffen uit, ook onze elektrische apparaten kunnen er wat van. Zo wordt formaldehyde gebruikt bij de productie van diverse meubels en bouwmaterialen, wordt benzeen uitgestoten door lijm, verf en was in ons huis en stoot onze printer zelfs diverse schadelijke stoffen uit. Het inademen van al deze stoffen kan leiden tot diverse gezondheidsklachten, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie aan de keel, neus en oren.

luchtzuiverende planten

NASA heeft eind jaren ’80 al onderzoek gedaan naar de luchtzuiverende werking van diverse kamerplanten en kwam tot de conclusie dat er een aantal kamerplanten zijn die de luchtkwaliteit en het leefklimaat aanzienlijk verbeteren. Aan de hand van deze informatie is er een overzicht van luchtzuiverende planten opgesteld waar iedereen zijn voordeel mee kan doen. Elke plant heeft zo zijn eigen voordelen en luchtzuiverende werking en ze verschillen onderling in onderhoud en effectiviteit. Voor een optimale luchtzuivering in huis is het raadzaam om in huis af te wisselen met deze planten en als leidraad één plant per 9 m2 woonoppervlakte aan te houden.

Goudpalm (Areca Palm)

 • zuivert formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen en tolueen
 • eenvoudig in onderhoud
 • veel licht, maar niet direct zonlicht
 • veel water
 • niet giftig

Stokpalm (Rhapis Exelsa)

 • zuivert formaldehyde, tolueen, xyleen trichloorethyleen en ammonia
 • indirect zonlicht/halfschaduw
 • matig water
 • niet giftig

Bamboepalm (Chamaedorea Sefritzii)

 • zuivert benzeen, trichloorethyleen en formaldehyde
 • eenvoudig in onderhoud
 • halfschaduw
 • veel water
 • niet giftig

Rubberplant (Ficus Robusta)

 • zuivert formaldehyde
 • heel eenvoudig in onderhoud
 • weinig licht
 • weinig water
 • niet giftig

Drakenbloedboom (Dracaena Marginata)

 • zuivert trichloorethyleen, benzeen en formaldehyde
 • eenvoudig in onderhoud
 • halfschaduw
 • matig water
 • giftig voor kinderen en huisdieren

Klimop (Hedera)

 • zuivert vooral formaldehyde, maar ook trichloorethyleen, xyleen, tolueen en benzeen
 • zuivert ook op allergenen als schimmels
 • weinig licht
 • matig water
 • giftig voor kinderen en huisdieren

Dwergdadelpalm (Phoenix Roebelenii)

 • zuivert vooral xyleen, maar ook formaldehyde en tolueen
 • veel licht
 • veel water
 • niet giftig

Ficus Alii (Ficus Macleilandii)

 • zuivert trichloorethyleen, benzeen en formaldehyde
 • eenvoudig in onderhoud
 • veel licht
 • veel water
 • giftig voor kinderen en huisdieren

Krulvaren (Nephrolepis exalta)

 • zuivert vooral formaldehyde, maar ook xyleen en tolueen
 • zuivert ook op allergenen als schimmels
 • halfschaduw
 • regelmatig water
 • niet giftig

Lepelplant (Spathiphyllum)

 • zuivert aceton, methanol, ethylacetaat, benzeen, ammoniak, trichloorethyleen, formaldehyde en xyleen
 • matig licht
 • matig bewateren
 • giftig voor huisdieren en in beperkte mate voor kinderen

Natuurlijk zijn er nog veel meer planten met een luchtzuiverende werking, zoals de graslelie, aloë vera, sanseveria en de chrysant. Neem vooral eens een kijkje bij een lokaal of online tuincentrum om een indruk te krijgen van het aanbod en de eigenschappen van de verschillende soorten planten. Zo kun je geheel naar eigen smaak en wens je huis opfleuren en tegelijkertijd zorgen voor een veel gezonder leefklimaat in huis.

De 10 beste luchtzuiverende planten voor in huis

Dit artikel bevat gesponsorde links naar een externe website. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

9 gedachten over “De 10 beste luchtzuiverende kamerplanten”

 1. Wat een leuk artikel, ik hou van al dat groen! Zelf heb ik de lepelplant op m’n kamer staan. En al ben ik niet goed met plantjes (alles gaat redelijk snel dood), heb ik de lepelplant echt al jaren!

  1. Wij hebben toevallig de lepelplant ook zelf in huis en qua onderhoud valt hij me enorm mee inderdaad. Daarnaast hebben wij ook meerdere klimopplanten en die zijn ook supermakkelijk in onderhoud en sinds kort ook een graslelie die het ook nog wonderbaarlijk goed doet.

  1. Bij ons over het algemeen ook niet hoor, maar een aantal van deze planten zijn echt supereenvoudig in onderhoud, zoals de lepelplant, de klimop, de aloe vera en de graslelie. Daarom hebben wij die ook allemaal in huis ;).

 2. Interessant, zeg! Sinds we onze kat hebben, zijn we extra voorzichtig met onze planten. De enige waar ze bij kan, is kattengras. De sanseveria’s heb ik naar de slaapkamer verhuisd. Dan was ik onbedoeld al goed bezig wat het zuiveren van de lucht in de slaapkamer betreft! Tijd om ze te vermeerderen! 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *