Universiteit van Nederland

Kijktip: Universiteit van Nederland

Mijn studiedagen liggen ondertussen alweer een aantal jaren achter me, maar af en toe mis ik het best om in de schoolbanken te zitten. Alhoewel ik het toentertijd niet zou hebben beseft is het enorm stimulerend om jezelf elke dag te omringen met mensen met dezelfde interesses en doelen en college te krijgen van de besten in het vak. Gelukkig hoef je na het afronden van een studie niet te stoppen met het ontwikkelen van jezelf en het opdoen van nieuwe kennis en op de Universiteit van Nederland wordt dat nu wel heel makkelijk gemaakt. Hier volg je namelijk gratis colleges op internet van de beste hoogleraren van Nederland.

Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland vind ik zelf een beetje te vergelijken met TED. Diverse deskundigen in hun veld krijgen de kans om een groot publiek kennis te laten maken met een onderwerp waar zij erg gepassioneerd over zijn. Waar TED talks voornamelijk Engelstalig zijn maak je in de colleges van de Universiteit van Nederland kennis met een heleboel Nederlandse deskundigen en hun onderwerpen. Elke week komt een nieuwe hoogleraar aan het woord en elke werkdag verschijnt er een nieuwe video. Een college duurt 15 minuten en in zo’n college staat er één vraag centraal, bijvoorbeeld ‘Waarom denken zoveel mensen dat vroeger alles beter was?’, ‘Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?’ of ‘Hoe kun je water laten branden?’. Door één vraag centraal te stellen blijft het college toegankelijk voor een groot publiek en is er ruimte om elke dag een nieuw college aan te bieden.

Universiteit van Nederland

Ik vind het een fantastisch initiatief en ik vind het ook ontzettend leuk om te zien dat één van de meest inspirerende docenten uit mijn studietijd, dr. Bart van Heerikhuizen, ook een reeks colleges heeft gegeven over sociologie. Er zijn tot nu toe al maar liefst 89 hoogleraren aan het woord geweest in de meest uiteenlopende vakgebieden. Of je nu geïnteresseerd bent in sociologie, virtual reality, economie, recht, evolutiebiologie, psychologie of geneeskunde, je vindt het hier allemaal. Ik ben in elk geval al enorm fan en kan dit iedereen aanraden!

Universiteit van Nederland

Zowel alle oude colleges als de nieuwe colleges zijn te bekijken via de website van Universiteit van Nederland en je kunt je heel eenvoudig abonneren op nieuwe colleges zodat je via de mail altijd op de hoogte wordt gehouden van nieuwe video’s. En ik heb een leuke actie voor jullie! Van de organisatoren mag ik jullie een speciale korting aanbieden om de eerstvolgende opname van Universiteit van Nederland bij te wonen. Deze opname vindt plaats op woensdag 11 mei in Amsterdam en tijdens deze reeks komt prof. dr. ir. Herman Russchenberg aan het woord over klimaat en klimaatverandering. Met de kortingscode ‘klimaat’ krijg je 50% korting bij het bestellen van kaartjes voor deze opname via deze link.

Update: De actie is niet meer geldig.

Bron foto’s: Onno Feringa voor Universiteit van NederlandThere are 2 comments

Add yours

Post a new comment

CommentLuv badge