Instock Cooking

Kookboektip: Instock Cooking

Het gaat als een speer met Instock, het mooie initiatief dat op ludieke wijze voedselverspilling onder de aandacht heeft gebracht in Nederland door heerlijke maaltijden te koken met restanten van Albert Heijn in hun restaurant, toko en foodtruck. Vorige maand kondigde ik nog aan dat zij deze zomer een nieuw restaurant zullen openen in Den Haag en onlangs verscheen ook het allereerste kookboek van Instock, genaamd Instock Cooking, boordevol handige informatie om voedselverspilling tegen te gaan en met een schat aan recepten voor heerlijke gerechten gemaakt met diverse conserveringstechnieken.

Instock Cooking

Voor wie nog niet zo bekend is met Instock zal ik beginnen met een korte introductie. Instock is opgericht in 2014 door Bart, Merel, Selma en Freke, werknemers van Albert Heijn die op zoek waren naar een manier om op positieve wijze voedselverspilling tegen te gaan. Het plan voor restaurant Instock werd geboren tijdens een brainstormsessie: ze zouden voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten door creatief te koken met dat wat normaliter wordt beschouwd als restanten en op de afvalhoop belandt. De directie van Albert Heijn was enthousiast en het plan won ‘het beste idee van Young Ahold’. Op 21 juni 2014 opende het pop-up restaurant van Instock op het Westergasterrein in Amsterdam en een toko voor afhaalmaaltijden  en een rondreizende foodtruck volgden daarna in februari 2015. Sinds juni 2015 is het restaurant van Instock gevestigd aan de Czaar Peterstraat in Amsterdam en ook de toko en de foodtruck zijn nog steeds een groot succes in Nederland.

Instock Cooking

Natuurlijk is het tegengaan van en aandacht vragen voor voedselverspilling via restaurants een prachtig plan om verspilling binnen te keten tegen te gaan, maar wat nu als je jouw kennis en ervaring deelt met de mensen thuis om zo ook in huishoudens in heel Nederland de voedselverspilling terug te kunnen dringen? Huishoudens zijn verantwoordelijk voor maar liefst 42% van alle voedselverspilling dus daar valt zeker nog heel veel winst te behalen. En dat is precies waar het kookboek Instock Cooking om draait! Dit boek laat zien hoe eenvoudig en vooral leuk het is om voedselverspilling tegen te gaan in huis door het gebruik van bepaalde technieken in de keuken. Lezers worden aangespoord om vooral zelf te experimenteren en creativiteit en lef te tonen in de keuken.

Instock Cooking

In het boek leer je technieken en recepten van zowel de Instock chefs Lucas Jeffries en Dailila Sayd als diverse gastauteurs die zeer ervaren zijn met conserveertechnieken. Zo tref je in het boek recepten aan van kookboekauteur en chef Yvette van Boven, kookboekauteur en blogger Meneer Wateetons, oprichter van Youth Food Movement en worstmaker Samuel Levie en fervent fermenteerder en eigenaar van restaurant Dertien Pepijn Schmeink. Naast de enorme rijkdom aan technieken en recepten vind je in het boek ook veel informatie over voedselverspilling, tips om verspilling tegen te gaan en informatie over diverse andere initiatieven die zich inzetten tegen voedselverspilling, zoals Damn Food Waste, Kromkommer, Kliekipedia en Foodsharing. Ook onmisbaar is het overzicht van informatie over het bewaren van voedsel om dit zo lang mogelijk goed te houden.

Instock Cooking

Centraal in het boek Instock Cooking staan natuurlijk de diverse conserveringstechnieken waarmee je vervolgens de keuken induikt om te experimenteren. Conserveren is eigenlijk niets meer dan het langer houdbaar maken van voedingsmiddelen door op verschillende manieren het bederf tegen te gaan door ongewenste micro-organismen geen kans te geven zich te vermenigvuldigen. Vroeger werden er diverse technieken toegepast om dit te bewerkstelligen omdat men nu eenmaal geen andere keus had, maar tegenwoordig zijn veel van ons deze vaardigheden jammer genoeg verleerd. Gelukkig krijgen deze technieken tegenwoordig weer meer aandacht en is er een boek als Instock Cooking om ons weer de nodige vaardigheden bij te leren. Aan bod komen de technieken inmaken, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen en roken. Een aantal van deze technieken, zoals inmaken en fermenteren, maken de laatste jaren al een flinke revival door, andere technieken, zoals pekelen en drogen, zijn wellicht iets minder bekend nog bij het grote publiek. Gelukkig wordt elke techniek uitvoerig besproken en weet je aan het eind van elk hoofdstuk precies hoe je aan de slag kunt en wat voor lekkers je ermee kunt maken.

Instock Cooking

Per hoofdstuk wordt eerst de conserveringstechniek uitgelegd en daarna volgen enkele recepten waar de betreffende techniek wordt toegepast. In het hoofdstuk ‘Inmaken’ leer je bijvoorbeeld diverse pickles of jam te maken, in het hoofdstuk ‘Drogen’ leer je groentechips en huisgedroogde tomaten te maken en in het hoofdstuk ‘Pekelen’ leer je hoe je zelf gepekelde citroenen of gravlax kunt maken. Zelfs in het hoofdstuk ‘Invriezen’ valt nog genoeg te leren. Wij zijn al groot fan van het invriezen van fruit (bananen voor nicecream is onze nieuwste obsessie!), maar wist je dat je ook koffiebonen en deeg kunt invriezen om dit op een later moment weer te gebruiken? Het boek staat boordevol met dit soort handige tips en weetjes.

Instock Cooking

Alhoewel ik qua conserveringstechnieken tot voor kort nogal een angsthaas was blijkt mijn angst voor bederf en botulisme voor veel toepassingen erg onrealistisch te zijn en zijn er ook voor mensen met minder lef op het gebied van deze technieken, zoals ikzelf, nog genoeg mooie recepten om uit te proberen. Ik ben in elk geval erg enthousiast geworden en heb weer een schat aan inspiratie opgedaan om voedselverspilling binnen ons eigen huishouden nog verder terug te dringen. Daarnaast is het boek ook ontzettend mooi en overzichtelijk vormgegeven waardoor het zeker niet misstaat als handig naslagwerk in de keuken of boekenkast. Ook leuk: het boek bestaat voor 80% uit steen. Voor het binnenwerk van het boek worden geen bomen verspild want het papier bestaat namelijk uit mineralen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de pagina’s waterproof zijn, waardoor het boek zonder zorgen kan worden gebruikt in de keuken.

Instock Cooking

Wil jij ook aan de slag in de keuken met deze diverse conserveringstechnieken? Dat kan! Het boek Instock Cooking is nu overal verkrijgbaar en is bijvoorbeeld bij Bol.com te bestellen. Neem ook zeker eens een kijkje op de website van Instock voor meer informatie over dit mooie initiatief en hun fijne restaurants, toko en foodtruck.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

2 gedachten over “Kookboektip: Instock Cooking”

    1. Ik ben benieuwd of ze het boek al ergens in de bibliotheek hebben staan aangezien ze meestal niet zo vlot zijn met het bijwerken van de collectie, maar het is echt de moeite waard! Ik zal voor je duimen :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *