Het Grote Poetsboek

Leestip: Het Grote Poetsboek

Zoals jullie weten ben ik al geruime tijd bezig met het verduurzamen van mijn schoonmaakroutine. Zo heb ik vorig jaar een uitgebreide reeks geschreven over duurzaam huishouden waarin ik liet zien hoe eenvoudig je het huishouden kunt doen met een aantal simpele producten die de meeste mensen al standaard in hun voorraadkast hebben staan, zoals azijn, baking soda, citroen en marseillezeep. Natuurlijk ben ik alles behalve een expert op het gebied van schoonmaken en leer ik elk keer weer dingen bij die helpen bij het efficiënter en duurzamer schoonhouden van mijn huis. Geen overbodige luxe trouwens met een zoon van 2,5 jaar oud en een baby op komst. Gelukkig ontving ik onlangs Het Grote Poetsboek boordevol handige informatie en adviezen over effectief, eenvoudig en duurzaam schoonmaken en heb ik een schat aan informatie opgedaan.

Het Grote Poetsboek

Het Grote Poetsboek is geschreven door Diet Groothuis. Zij is literatuurwetenschapper, dichter en poetsgoeroe en schreef jarenlang een column voor Trouw over de schoonmaak. In haar boek heeft ze een heleboel informatie verzameld over schoonmaken. Kennis die vroeger voor onze grootouders vanzelfsprekend was, maar die gaandeweg bijna verloren is gegaan. We zijn te druk met andere dingen, voorzien van allerlei ‘handige’ hulpmiddelen in de schoonmaak en ook gewoon verleerd hoe we op eenvoudige wijze afkomen van fruitvliegjes, lamellen schoonmaken of een vlek verwijderen. Natuurlijk heeft de nieuwe technologie ons leven een stuk eenvoudiger gemaakt (waar zouden we zijn zonder wasmachine!?), maar bij het gebruik van een weinig effectieve automatische stofzuiger of tientallen superchemische schoonmaakmiddelen in het gootsteenkastje kun je je gaan afvragen of dit niet simpeler kan. Met wat eenvoudige tips uit vervlogen tijden wordt het huishouden ineens een stuk simpeler (en ook een stuk duurzamer).

Het Grote Poetsboek

Het boek bestaat uit 4 delen. In deel 1 leer je de grondbeginselen van het schoonmaken en in deel 2 en 3 word je vervolgens bewapend met een heleboel praktische tips om al deze huishoudsituaties te lijf te gaan. In deel 4 vind je tenslotte een jaarplanning, wassymbolen en een handig overzicht van websites en boeken voor meer informatie. Elk deel bestaat uit losse hoofdstukken over iedere ruimte in huis en dit is vervolgens weer opgesplitst in losse klusjes in die betreffende ruimte. Dit maakt het ook heel eenvoudig om voor een specifiek klusje heel snel wat handige tips te vinden. Naast een schat aan informatie over schoonmaken besteed het boek ook veel aandacht aan een gezond leefklimaat in huis. Zo vind je bijvoorbeeld tips over luchtzuiverende kamerplanten, informatie over schadelijke stoffen in kinderspeelgoed en herhaalt Diet Groothuis keer op keer het belang van luchten en ventileren in huis voor een gezonde leefomgeving. Ook is ze een groot voorstander van het gebruik van zo min mogelijk schadelijke chemische schoonmaakmiddelen in huis.

Het Grote Poetsboek

Naast dat Diet Groothuis in haar boek een pleidooi houdt voor eenvoudigere schoonmaakmiddelen (en zelfs recepten geeft voor allerhande schoonmaakmiddelen) benadrukt ze ook op andere punten het belang van duurzaamheid in huis. Zo waarschuwt ze bijvoorbeeld dat je moet letten op microplastics in diverse middelen, dat laag doseren (in verband met grondstofverbruik, verpakkingsafval en vervuiling) de voorkeur heeft en dat het veelal niet nodig is om met allerlei grof geschut schoon te maken, vaak volstaat warm water alleen al. Dat noem ik nog eens duurzaam advies!

Het Grote Poetsboek

Alhoewel het boek boordevol handige tips staat is het toch ontzettend leuk en makkelijk weg te lezen. Het boek is vlot en humoristisch geschreven en bestaat veelal uit korte hoofdstukjes in columnstijl. De schoonmaaktips zijn puntsgewijs per schoonmaakklusje verzameld om deze extra te benadrukken, maar daaromheen valt ook genoeg leuks te lezen. Je hoeft ook niet bang te zijn voor prekende boodschappen en moeilijk gedoe: Diet Groothuis leeft zelf ook niet in een smetteloos huis en weet met de nodige zelfspot zelfs de meest propere poetsfanaat nog van handige tips te voorzien. Het Grote Poetsboek van Diet Groothuis is verkrijgbaar bij de boekhandel en te bestellen bij Bol.com.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

8 gedachten over “Leestip: Het Grote Poetsboek”

  1. Heel benieuwd naar dit boek. Ik probeer zo min mogelijk chemische troep door het putje te spoelen, bovendien is het allemaal ook echt niet goed voor de kindjes.

    1. Dat heb ik dus ook. Ik was altijd al bezig met zo duurzaam mogelijk schoonmaken, maar door de kinderen let je er natuurlijk extra veel op omdat ze alles in hun mond steken en hun eten overal opleggen. Dan voelen al die chemische middelen toch niet zo prettig.

    1. Fijn om te horen dat er zoveel mensen zijn die letten op de schoonmaakmiddelen die ze gebruiken. Het boek is echt ideaal dan voor je, vooral omdat het zoveel handige alternatieven geeft die vaak nog efficienter zijn dan schoonmaken met zwaar chemische middelen.

    1. Ja, het maakt het boek, dat toch over een redelijk ‘stoffig’ onderwerp gaat, een heel stuk leuker om te lezen. Ze weet praktische informatie erg goed af te wisselen met leuke anekdotes.

  2. Leuk, ik las haar stukjes in Trouw altijd met plezier! Ik heb ook zo’n ‘Oma weet raad’-boek, daar kom je ook de meest geniale middeltjes in tegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *