Rendement van Geluk

Kijktip: Rendement van Geluk

Ook vandaag heb ik weer een ontzettend leuke kijktip voor je, deze keer de VPRO Tegenlicht documentaire Rendement van Geluk. In deze aflevering van Tegenlicht wordt de revolutionaire ommezwaai naar duurzaamheid en zingeving in het bedrijfsleven onder de loep genomen. Wat houdt deze betekeniseconomie in en hoe blijft een onderneming draaien wanneer niet de winst maar de maatschappelijke betekenis vooropstaat?

Jarenlang draaide ondernemen om winst maximaliseren en alhoewel dat onze westerse samenleving zeker geen windeieren heeft gelegd heeft dit verregaande gevolgen gehad voor ons welzijn en dat van het milieu. De laatste jaren is het streven naar duurzamere vormen van ondernemen meer en meer voorop komen staan en zijn bedrijven maatschappelijk verantwoorder gaan ondernemen. Dit betekent niets meer en niets minder dan dat bedrijven zich bewust zijn van hun rol in de maatschappij en ook bepaalde pijlers hanteren om duurzamer te ondernemen. Alhoewel dit natuurlijk al toe te juichen is komen we steeds vaker ondernemingen tegen waar winst van ondergeschikt belang is en waar welzijn en duurzaamheid de allerbelangrijkste pijlers zijn. Deze ondernemingen zijn tekenend voor de betekeniseconomie.

In de documentaire komt onder andere econoom Richard Layard aan het woord. Hij stelt dat er wereldwijd een welzijnsbeweging waar te nemen is die voortkomt uit teleurstelling over de vruchten van de economische groei en nieuwe inzichten op het vlak van geluk. Deze welzijnsbeweging zien we ook terug in nieuwe ondernemingen die daadwerkelijk iets positiefs willen bijdragen aan de maatschappij en aan de wereld in zijn geheel. In de documentaire maken we kennis met diverse van deze ondernemingen en leer je wat deze ondernemers drijft en onderscheidt van andere bedrijven. De aflevering Rendement van Geluk is hieronder te bekijken. Meer informatie over deze uitzending is te vinden op de website van Tegenlicht.

6 gedachten over “Kijktip: Rendement van Geluk”

    1. Het was zeker een mooie aflevering, erg inspirerend! Die bakkerij is inderdaad een fantastisch voorbeeld van hoe het ook kan in een bedrijf en hier zouden een heleboel bedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *