Hof van Twello

Hof van Twello

Vorige week, op een onverwacht mooie zondagmiddag, reden wij wat rond in de omgeving op zoek naar een gezellig plekje voor een kopje koffie. Hof van Twello ligt echt om de hoek voor ons en aangezien we hier nog niet geweest waren was de keuze snel gemaakt. Ik ben zo blij dat we eindelijk eens een bezoek hebben gebracht aan deze veelzijdige boerderij want Hof van Twello is voor liefhebbers van moestuinieren, lokaal en duurzaam eten en rust en gezelligheid een echte must visit!

Hof van Twello

Hof van Twello is een boerderij in Twello, op een steenworp afstand van Deventer. Als je er langsrijdt lijkt het niet veel, maar eenmaal op het terrein kijk je je ogen uit en zijn er talloze mogelijkheden. Zo vindt je op Hof van Twello een streekwinkel, een grote speelweide, diverse kassen, een theetuin en een gezellig terras. Hof van Twello werd in 2003 opgericht met de overtuiging dat een vitaal platteland alleen kan blijven bestaan bij renderende gewassen, producten en activiteiten. Daarom werd er op deze boerderij gekozen voor de teelt van gewassen die goed aangepast zijn aan ons klimaat, vindt er een nauwe samenwerking plaats met lokale boeren en producenten en wordt er van alles georganiseerd om de lokale gemeenschap te betrekken bij het bedrijf.

Hof van Twello

Eén van mijn favorieten op Hof van Twello is de zeer uitgebreide streekwinkel waar je een ruim assortiment aan streekproducten en producten van eigen teelt vindt. Daarnaast hebben ze hier heel veel andere producten voor een duurzame lifestyle, zoals compostbakken, boeken en zeep, en hadden ze tijdens ons bezoek een enorm assortiment aan zaden, planten, kruiden en moestuinbenodigdheden beschikbaar. Voor zero wasters is de streekwinkel ook echt een uitkomst omdat je hier een heleboel groente en fruit verpakkingsvrij kunt kopen en zelfs verse eieren uit de omgeving kunt halen. De winkel stimuleert hergebruik ook door eierdozen in te zamelen en oude dozen beschikbaar te stellen voor de aankoop van planten en je vindt hier een uitgebreide minibibliotheek!

Hof van Twello

Ook voor een hapje en een drankje zit je bij Hof van Twello goed. Natuurlijk kun je genieten van een heerlijke picknick op de zonovergoten speelweide aan één van de picknicktafels terwijl de kinderen spelen op de speeltoestellen, maar je kunt ook plaatsnemen op het terras of in de theetuin. Het terras biedt een mooi uitzicht op de speelweide en de streekwinkel en de theetuin is een heerlijke plek om te vertoeven als het iets minder mooi weer is. De theetuin is gevestigd in een kas en ontzettend sfeervol ingericht met allerlei planten, gezellige zithoeken en natuurlijk het nodige speelgoed en vermaak voor lange en gezellige middagen. Dit is ook echt kenmerkend voor Hof van Twello: er is aan iedereen gedacht.

Hof van Twello

Eén van de grote publiekstrekkers van Hof van Twello is toch wel het Blote Voetenpad. Dit mooie pad leidt bezoekers onder andere langs de hoogstamboomgaard, de permacultuurtuin, de paddenstoelen, de Middeleeuwse tuinen en de wijngaard. Dit alles op blote voeten zodat je de ondergrond en de route ultiem beleeft. Voor kinderen is dit een ontzettend leuke beleving, vooral omdat je op de route allerlei leuke obstakels tegenkomt zodat ze lekker kunnen klauteren. Evenwijdig aan het Blote Voetenpad ligt het Natuurpad. Deze route bewandel je wel met schoenen en is ook geschikt voor buggies met grote wielen (die te huur zijn op het terrein). Deze route voert langs dezelfde tuinen en loopt soms gelijk aan het Blote Voetenpad.

Hof van Twello

Als de streekwinkel, de wandelroutes, de speelweide, de theetuin en het terras nog niet redenen genoeg zijn om Hof van Twello te bezoeken dan zijn er natuurlijk nog talloze andere mogelijkheden. Zo worden er diverse cursussen georganiseerd waarbij je bijvoorbeeld leert over eetbare wilde planten, veganistische voeding of moestuinieren. De cursussen starten op verschillende data dit jaar en vinden allen plaats op het landgoed zelf waar alle middelen aanwezig zijn om zo praktisch mogelijk met de nieuwe kennis aan de slag te gaan. Wil je wat langer in de omgeving vertoeven? Dan kun je ervoor kiezen om een pipowagen of yurt te huren bij Hof van Twello of je eigen tent op te slaan op de kleine camping tegen de wijngaard aan. Dat is ook zeker een mooi uitgangspunt om de omgeving te ontdekken, bijvoorbeeld aan de hand van de diverse  wandel- en fietsroutes met Hof van Twello als vertrekpunt. In de winkel kun je bij een besteding vanaf €5,- kiezen uit een van deze routes. De fietsroutes variëren van 23 tot 29 kilometer en de wandelroutes zijn 6, 8, 11 of 13 kilometer.

Hof van Twello

Dit is slechts een greep uit de vele mogelijkheden die Hof van Twello biedt, maar ik ben na één bezoek al groot fan en vindt het echt een heerlijke plek om met het gezin een middag door te brengen. Of je nu alleen komt voor een plekje in de zon, een gezellige wandeling met het gezin of het doen van inkopen in de winkel: het kan hier allemaal. Natuurlijk kan ik de talloze mogelijkheden en activiteiten van Hof van Twello niet echt recht aandoen in dit artikel dus ik raad je echt aan eens een kijkje te nemen op de website van Hof van Twello.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *