Duurzaam bankieren

Het is misschien niet iets waar je dagelijks bij stil staat, maar met het dagelijks bankieren bij jouw oude vertrouwde bank kun je wel degelijk duurzaam of juist niet duurzaam bezig zijn. Met bankieren ontvangt een bank jouw geld en de bank gebruikt dit geld om in allerlei projecten te investeren. Jouw bank kan jouw geld dus investeren in projecten waar jij fundamenteel tegen bent, zoals de oorlogsindustrie of dieren- en mensenleed! Ook al heb jij hier niet direct zicht of invloed op, met het bankieren bij een bank kun je wel degelijk een boodschap afgeven. Sta jij niet achter de investeringen van jouw bank dan is de meest duidelijke boodschap die je kunt afgeven een overstap naar een bank die wel duurzaam onderneemt, in lijn met jouw idealen. Kies voor duurzaam bankieren.

Vorig jaar tijdens de ‘ik stap over van bank’ week verkondigde ik al over te stappen naar een duurzamere bank, maar door allerlei reden (en vooral laksheid) is het daadwerkelijk actie ondernemen naar de achtergrond verschoven en zijn we in de tussentijd nog steeds niet overgestapt. Deze maand besloten we dat het genoeg was geweest en hebben we echt de stap gezet om een rekening te openen bij een duurzamere bank. Maar naar welke bank stap je dan over als je graag duurzamer wilt bankieren?

Het bankwezen is nou niet zo transparant dat ik persoonlijk in staat ben een eerlijk en juist oordeel te vellen over de duurzaamheid van banken, maar gelukkig hebben we daar de Bankwijzer voor. De Bankwijzer is een initiatief van Eerlijke Geldwijzer, een platform dat de consument op heldere manier informeert over het duurzaamheidsbeleid van banken en verzekeringen. De Bankwijzer vergelijkt de 10 belangrijkste aanbieders van particuliere betaal- en spaarrekeningen op duurzaamheid door hun beleid onder de loep te nemen. De banken worden beoordeeld op hun beleid aangaande Wapens, Belastingen, Dierenwelzijn, Corruptie, Mensenrechten, Bonussen, Transparatie, Visserij, Bosbouw, Financiële Sector, Elektriciteitsproductie, Natuur, Gezondheid, Voeding, Mijnbouw, Olie & Gas, Maakindustrie, Gendergelijkheid en Woningbouw & Vastgoed. Door middel van beoordelingen in de vorm van kleuren, cijfers en toelichtingen kun je als consument heel eenvoudig zien hoe elke bank scoort per onderdeel zoals je ook kunt zien in het filmpje hieronder.

Het behoeft waarschijnlijk geen verdere uitleg dat onze oude bank, de ABN AMRO, hier niet al te best uit de bus kwam. Op Dierenwelzijn scoren ze erg slecht omdat ze hier geen voorwaarden stellen aan investeringen en op het gebied van Klimaatverandering wordt kenbaar gemaakt dat uit onderzoek bleek dat ABN AMRO nog steeds fors investeert in klimaatschadelijke energieopwekking. Dierenwelzijn en Klimaatverandering zijn sowieso in dit overzicht de gebieden waar veel banken erg slecht op scoren, net als op hun bonusbeleid (het uitkeren van forse bonussen aan directieleden) en in de categorie Gezondheid. Maar welke banken springen er in dit overzicht dan op een positieve manier uit? Het zal jullie wellicht ook niet verrassen dat zowel de ASN Bank als Triodos Bank met kop en schouders boven de rest uitsteekt met een positieve beoordeling op alle criteria.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een overstap naar Triodos Bank na het bestuderen van de Bankwijzer en nog wat aanvullende research over gebruiksgemak en ervaringen. Triodos Bank is een aantal jaren geleden uitgeroepen tot duurzaamste bank ter wereld en nog steeds zetten zij zich in voor een duurzamere wereld door alleen zaken te doen met organisaties die een gezond milieu, een sociale economie en kunst- en cultuurontwikkeling ondersteunen. Je kunt hierbij denken aan investeringen in windmolenparken, fair tradebedrijven, recyclebedrijven en biologische landbouw. Dit zijn stuk voor stuk initiatieven waar ik mij in kan vinden en daarom denk ik dat het een goede match zal zijn tussen ons en Triodos Bank. Hoe komt jouw bank uit de Bankwijzer en zou jij een overstap naar een duurzamere bank overwegen?

Hoe kies je voor een duurzame bank

7 gedachten over “Duurzaam bankieren”

 1. Wat tof dat je hier over schrijft! Laatst werd ik inderdaad geconfronteerd met investeringen die de ING doet. Ik werd er niet zo blij van. Overstappen zit dan ook zeker in mijn programma. Ik ga snel de bankwijzer checken!

  1. Je staat er natuurlijk ook niet zo snel bij stil omdat je weinig te maken hebt met die investeringen, maar bij mij ging het op een gegeven moment ook dwarszitten dat er indirect toch dingen met mijn geld werden gedaan waar ik in het dagelijks leven erg tegen ben. Fijn om te horen dat jij ook wilt overstappen, het is op zich niet zo moeilijk gelukkig.

 2. Wat goed dat je hier aandacht aan besteed! Ik moet eerlijk zeggen dat ik privé en zakelijk nog steeds bij een ‘grote jongen’ zit terwijl ik niet achter de dingen sta waar ze in investeren. Wél vind ik de service heel prettig en overstappen best spannend. Heb je tips hiervoor?

  1. Het is ook wel een grote stap om over te stappen naar een andere bank als je al jarenlang gewend bent aan je ‘eigen’ bank. Ik merkte dat het doen van genoeg research en het uitpluizen van klantervaringen ons enorm heeft geholpen. Ik ga ervan uit dat de service bij een andere bank ook uitstekend is en het overstappen zelf is wel even een karweitje, maar gelukkig krijg je een brief van je nieuwe bank met daarin stapsgewijs uitgelegd hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Voorlopig houden wij ook nog even onze oude rekening aan om zo goed een overzicht te krijgen van de inkomsten en uitgaven en zo alles geleidelijk aan over te kunnen zetten.

  2. Ik ben zelf deze winter overgestapt naar ASN (om vergelijkbare redenen) en ik vond het echt heel makkelijk. Alle banken bieden tegenwoordig een overstapservice die het je behoorlijk makkelijk maak. Omdat ik nog redelijk overzichtelijke bankzaken heb, heb ik het gewoon allemaal zelf gedaan (heb ongeveer 3 maanden mijn ING-rekening nog aangehouden) maar het is echt goed te doen.

 3. Ik ben, misschien al 12 of 13 jaar geleden, om die reden overgestapt naar ASN. Ik had daar al twee spaarrekeningen vanwege het bedrijfssparen, en Triodos had destijds nog geen “gewone” consumentenrekening. Ik zag ze op de eerlijke bankrekening er niet bij staan, maar ga ervan uit dat ze nog altijd wel OK zijn.

  Waar ik mee zit is dit: we hebben Moneyou voor makkelijk sparen en aparte rekeningen. Moneyou is ABN Amro. Eigenlijk heb ik daar geen duurzaam alternatief voor. ASN heeft wel een soort aparte spaarpotjes, maar niet echt aparte spaarrekeningen zoals Moneyou. Meer een soort labeltjes. Voor het overzicht vind ik dat onhandig,
  Weten jullie een alternatief?

  1. Ik weet niet exact hoe het zit met spaarrekeningen bij duurzame banken, maar ik weet wel dat zowel ASN als Triodos spaarrekeningen in het aanbod heeft. Wij maken gebruik van die aparte ‘potjes’ van Triodos, maar dat is natuurlijk niet denderend qua spaarrente.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *