greenwashing

Kijktip: Cowspiracy

Cowspiracy is een documentaire over duurzaamheid en veeteelt uit 2014 die sinds die tijd erg veel stof heeft doen opwaaien. Tot voor kort had ik niet de moed om aan de documentaire te beginnen omdat ik bang was dat deze visueel erg confronterend zou zijn. Gelukkig las ik in enkele reviews dat de documentaire, alhoewel erg overtuigend en direct, vrij weinig echt confronterende beelden bevat en zelfs geschikt is voor kijkers vanaf 9 jaar. Ik besloot er eens voor te gaan zitten en was erg onder de indruk van de bevindingen en conclusies.

Net als vele anderen was documentairemaker Kip Andersen erg onder de indruk na het zien van An Inconvenient Truth van Al Gore en werd hij flink wakker geschud over klimaatverandering en de verregaande gevolgen hiervan. Hij besloot zijn leven drastisch te veranderen en veel duurzamer te gaan leven, maar gaandeweg ontdekte hij dat geen van zijn duurzame veranderingen zoveel impact zou hebben als de veeteelt wereldwijd schade aanbrengt. Hoe is het dan toch mogelijk dat er zo weinig aandacht is voor de vervuilende en destructieve gevolgen van deze industrie? Kip Anderson besloot op onderzoek uit te gaan en in gesprek te gaan met diverse partijen over de invloed van de vee-industrie op het milieu en hij liep al snel tegen vele barri√®res, verborgen agenda’s en risico’s aan.

Wat is de exacte invloed van de veeteelt op ons milieu? Hoe is het mogelijk dat een vervuilende industrie als de veeteelt ongestoord blijft en vrij blijft van kritische campagnes vanuit de politiek of milieuorganisaties? En wellicht de meest belangrijke vraag: kan dit nog worden veranderd? Deze en vele andere vragen komen aan bod in de aangrijpende documentaire Cowspiracy. De documentaire is te bekijken op Netflix. Wil je meer weten over de documentaire of graag actie ondernemen na het zien van de film? Bezoek dan zeker eens de website van Cowspiracy.

4 gedachten over “Kijktip: Cowspiracy”

  1. Ik wil deze documentaire ook graag zien. Heb helaas gen netflix maar zal het internet binnenkort even uitpluizen of het ergens anders te bekijken is!

    1. De documentaire is zeker de moeite waard. Jammer dat je geen Netflix hebt (wel echt de moeite waard hoor, er staat tegenwoordig zoveel leuks op), maar de documentaire is ook te bekijken, tegen betaling, op de website en regelmatig vinden er op locatie vertoningen plaats.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *