Zero Waste Home

Leestip: Zero Waste Home

Al een aantal jaar probeer ik mijn dagelijks leven te vergroenen en daarbij hoort voor mij ook het minimaliseren van afval en het verduurzamen van mijn gebruiksproducten. Zoals bij elke andere interesse of hobby geldt ook bij groen leven en minimaliseren: je kijkt en leest er zoveel mogelijk over om zo inspiratie en motivatie op te doen. Zo heb ik bijvoorbeeld om inspiratie op te doen voor een zero waste lifestyle boeken gelezen als Leven Zonder AfvalNo Impact Man en Niets Verspillen Doe Je Zo!. Aangezien ik nu al ruim een jaar in toenemende mate geïnteresseerd ben ik minimaliseren en een zero waste lifestyle is het raar dat ik eigenlijk nog nooit het boek van Bea Johnson, dé zero waste goeroe bij uitstek, gelezen heb. Daar moest natuurlijk verandering in komen en daarom heb ik voor mijn verjaardag het boek Zero Waste Home aangeschaft.

Het boek begint met een uitgebreide inleiding waarin Bea Johnson vertelt hoe hun zero waste lifestyle tot stand is gekomen. Hierin vertelt ze hoe zij is opgegroeid en hoe groot het contrast was tussen haar jeugd in Frankrijk en haar luxe lifestyle in Amerika. De overstap naar een zero waste lifestyle leek een enorme stap, maar met de medewerking van haar gezin en omgeving en een heleboel experimenteren is de overgang relatief natuurlijk verlopen. Met haar overgang naar een zero waste lifestyle en haar blog is Bea Johnson wereldberoemd geworden en wordt ze zelfs door de New York Times bestempeld als de ‘priestess of waste-free living’. In haar boek lees je niet alleen over haar persoonlijke reis naar een zero waste lifestyle, het boek biedt ook praktische oplossingen en tips voor allerlei alledaagse zero waste vraagstukken.

Bea Johnson besefte dat een zero waste lifestyle begint buitenshuis. Om ervoor te zorgen dat er minder afval wordt weggegooid in een huishouden zal er minder afval naar binnen moeten worden gehaald. Zo ontstond geleidelijk aan de mantra ‘refuse, reduce, reuse, recycle, rot’ wat wereldwijd door zero wasters is omarmd. Dit principe kun je zien als een piramide van afvalvermindering, waarbij de eerste stap ‘refuse’ is, waarbij het doel is om zo min mogelijk afval in huis te halen door verpakkingen en ander potentieel afval gewoonweg te weigeren. Hierbij speelt verpakkingsvrij winkelen een belangrijke rol en vandaar ook de toenemende populariteit van verpakkingsvrije winkels als Opgeweckt Noord, BioLokaal en GOODsONLY. De volgende stappen zijn ‘reduce’ en ‘reuse’ waarbij je verbruik vermindert, zo min mogelijk verspilt en probeert spullen te hergebruiken of een tweede leven te gunnen. Mocht dit toch niet meer mogelijk zijn dan gooi je oude spullen natuurlijk niet klakkeloos weg, maar beland je bij de stappen ‘recycle’ en ‘rot’ waarbij de nadruk ligt op het scheiden van afval om het zo toch te kunnen hergebruiken op een andere manier. Zo gaat er zo min mogelijk aan grondstoffen verloren. Deze mantra is door talloze zero wasters in gebruik genomen, soms in aangepaste vorm, en erg praktisch om toe te passen in het dagelijks leven.

Opgeweckt Noord

Eén van de eerste dingen die Bea Johnson aanstipt in haar boek het punt dat een zero waste lifestyle eigenlijk niet bestaat. Het is in haar optiek niet mogelijk om in deze tijd volledig vrij van afval te leven, maar je kunt zero waste wel zien als een idealistisch doel dat kan worden nagestreefd. Bea Johnson benadrukt tevens in haar boek dat ze al snel tot de conclusie kwam dat een zodanig streven naar zero waste enkel vol te houden is als je hier een balans in vindt die werkt voor jouw gezin. De maatregelen die je treft als gezin moeten passen in jouw leven en het leven niet zodanig bemoeilijken dat het teveel extra tijd kost of je beperkt in je vrijheid. Ik ben groot fan van deze nuchtere benadering van een zero waste lifestyle, vooral omdat het op deze manier voor verschillende mensen een andere invulling krijgt.

In Zero Waste Home vind je een heleboel praktische informatie en tips om zelf aan de slag te gaan. Zo geeft Bea Johnson bijvoorbeeld handige tips en checklists voor het organiseren van de keuken, voor het doen van zero waste boodschappen, zelfs als je geen verpakkingsvrij winkel in de buurt hebt, en geeft ze talloze recepten voor eenvoudige gerechten, schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Ook geeft ze tips om te minimaliseren op spullen in huis door jezelf een aantal eenvoudige vragen te stellen, zoals: Werkt het nog? Gebruik ik het regelmatig? Brengt het de gezondheid van mijn gezin in gevaar? Bewaar ik het om de juiste redenen? Deze vragen zijn niet alleen heel erg handig bij het opruimen in huis, het is ook een perfecte checklist voor wanneer je nieuwe aankopen doet.

zero waste home

Ik kan Zero Waste Home zeker aanraden aan iedereen die bewuster, duurzamer en met minder afval wil leven omdat het boek boordevol handige tips en praktische lijstjes staat. Door het boek leer je dat zelfs zero waste goeroes als Bea Johnson hun obstakels hebben moeten overwinnen bij het nastreven van een zero waste lifestyle en het boek is een fantastische manier om te leren van haar ervaringen. Het boek is onder andere bij Bol.com te bestellen in het Engels. Neem ook zeker eens een kijkje op haar Zero Waste Home website.

Dit artikel bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

4 gedachten over “Leestip: Zero Waste Home”

  1. Oeh dit klinkt zo interessant! Ik wil graag een boek over zero waste lezen. Ik zie dat je er een aantal noemt maar welke raad je echt aan voor een beginner?! 🙂

    1. Een beetje een late reactie, maar ik ben een aantal dagen flink ziek geweest helaas. Zowel voor beginners als gevorderden zijn sowieso dit boek en Leven zonder Afval echte aanraders. Er staan natuurlijk ook veel tips in voor mensen die al een stuk verder zijn, maar er worden zoveel handige adviezen gegeven voor elk gebied in het dagelijks leven dat ze echt onmisbaar zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *