Nootje

Kookboektip: Nootje

Het is al even geleden, maar in september vorig jaar verscheen het kookboek Nootje in de schappen, een kookboek boordevol recepten met noten. Nootje is het tweede boek van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok, vorig jaar verscheen hun allereerste boek Havermoutje waar ik ook al groot fan van was. Zowel het boek Nootje als Havermoutje is het resultaat van hun succesvolle Instagramaccount waar ze de meest heerlijke recepten delen. Natuurlijk was ik razend benieuwd naar het nieuwe boek!

Nootje

Het heeft even mogen duren voordat ik in de gelegenheid was om het nieuwe boek van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok te reviewen. Door de verhuizing heb ik erg weinig tijd gehad om in de keuken te staan en door een aanhoudende misselijkheid door de zwangerschap had ik ook weinig zin om met eten bezig te zijn. Gelukkig is dit nu allemaal weer achter de rug en kan ik weer naar hartenlust experimenteren in de keuken, met bijvoorbeeld de maar liefst 70 nieuwe recepten uit Nootje. Van notenpasta’s tot notenpopcorn en van notensmoothies tot heerlijke curry, stuk voor stuk fijne recepten waarin de noot centraal staat.

Nootje

Er valt genoeg te ontdekken aan heerlijke recepten in het nieuwe boek. De 70 recepten zijn ondergebracht in acht verschillende hoofdstukken: Ontbijt, Drinken, Smeersels, Lunch, Tussendoortjes, Borrelnootjes, Avondmaal en Toetjes. Daarnaast vind je in het boek heel veel aanvullende informatie over de verschillende soorten noten (zowel noten in de botanische zin als in de culinaire zin, want dat maakt wel degelijk een verschil), de technieken om deze noten te bewerken, zoals blancheren, roosteren, drogen of wellen, en zelfs informatie over de voedingswaarden van de noten. Allemaal superhandige informatie wat dit boek naast een leuk kookboek ook nog eens een handig naslagwerk maakt.

Nootje

Ik ben natuurlijk met het boek aan de slag gegaan en heb de walnoten-chocoladebrownie met zwarte bonen gemaakt. het klinkt misschien vreemd om een brownie te maken met zwarte bonen, maar ik heb dit concept al in meer kookboeken voorbij zien komen en ik was er erg benieuwd naar omdat veel mensen er erg enthousiast over zijn. Ik moet zeggen dat de brownie erg smakelijk was! Op mijn lijstje om nog te maken staan sowieso ook nog de geitenkaas in een notenjasje, de kastanjenotenpannenkoek met falafel en de hazelnoot-bosbessensmoothie.

Nootje

Het boek is prachtig vormgegeven met overzichtelijke recepten, een handige receptenindex (met foto’s van de gerechten) achterin het boek en prachtige foto’s door het boek heen, zoals je dat van het Instagramaccount van Pascalle en Mathijs gewend bent. De recepten in dit kookboek zijn soms wel wat bewerkelijker dan de recepten in hun vorige boek. Dit komt voornamelijk omdat er bij de bereiding van de noten vaak nog wat techniek komt kijken. We weten allemaal dat het wellen of het roosteren van noten niet zo ingewikkeld is, maar het bewerken van de noten kost soms wel wat meer tijd. Gelukkig hoef je dit natuurlijk niet altijd zelf te doen, al is dat natuurlijk wel het leukst. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om reeds gebrande noten te gebruiken of kant-en-klare notenmelk.

Nootje

Het boek Nootje is overal verkrijgbaar en is onder andere bij Bol.com te bestellen. Wil je Pascalle en Mathijs graag volgen? Neem dan eens een kijkje op het Instagramacount van Havermoutje.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat (digitaal) naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are no comments

Add yours