Delen Doe Je Zo

Leestip: Delen doe je zo

De deeleconomie is overal. Dat is de conclusie van Martine Zeijlstra en Robert Visscher, auteurs van het onlangs verschenen boek Delen doe je zo. Deze maand vond de feestelijke presentatie van het boek plaats tijdens de Genoeg om te Delen-Dag in Rotterdam die net als het boek geheel in het teken stond van de deeleconomie in Nederland.

Delen Doe Je Zo

Delen doe je zo is het zesde boek in de Genoeg-reeks, een serie boeken over besparen, delen, kiezen en zelf maken. Het boek is geschreven door Martine Zeijlstra en Robert Visscher die sinds 2013 in het tijdschrift Genoeg de rubriek ‘Zo doe je dat’ over diverse deelinitiatieven verzorgen. In een mooi vormgegeven en toegankelijk boek maak je kennis met het ontstaan en de ontwikkeling van de deeleconomie en de diverse deelinitiatieven in ons land.

De deeleconomie is sinds 2010 enorm in opkomst. Deze alternatieve economie draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei verschillende vlakken. Dat kan gaan om bijvoorbeeld een maaltijd, autorit, boek, klusje of zelfs een woning. Wat je ook zoekt het zal ongetwijfeld te verkrijgen zijn via één van de vele deelinitiatieven die ons land sinds enkele jaren rijk is. Deze diensten en goederen worden zowel gratis aangeboden als tegen een bepaald bedrag of een wederdienst. Het is dus geen ‘vrijheid-blijheid-geitenwollensokkeneconomie’ zoals de auteurs zo treffend stellen, maar een economie die helemaal past bij het huidige tijdsbeeld waarin mensen het financieel minder breed hebben, volop toegang hebben tot het internet en allerlei handige apps en veel meer bezig zijn met duurzaamheid.

Delen Doe Je Zo

Het boek is overzichtelijk opgebouwd en opgedeeld in drie delen. In het eerste deel, ‘Delen is Vermenigvuldigen’, komt de geschiedenis van de deeleconomie aan bod en wordt gekeken naar de ontwikkeling en het succes van de deeleconomie. In het tweede deel, ‘Delen in de Praktijk’, maak je kennis met de vele deelinitiatieven die ons land rijk is. Zo leer je deelmogelijkheden en -initiatieven kennen voor de auto, tuin, gereedschap, accommodatie, eten, kennis en zorg. In het laatste deel, ‘De toekomst van delen’, wordt gespeculeerd over de toekomst van de deeleconomie.

Alhoewel de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de deeleconomie ontzettend interessant zijn en helder worden uitgelegd is het boek toch vooral een enorme aanwinst vanwege de grote hoeveelheid deelinitiatieven die erin worden beschreven. Je maakt kennis met een breed scala aan initiatieven in ons land en zelfs daarbuiten voor zowel goederen als diensten en zowel betaald als onbetaald. Martine en Robert hanteren in het boek een brede definitie van de deeleconomie waardoor je als lezer echt een helder beeld krijgt van de vele deelmogelijkheden in Nederland. Diverse initiatieven worden uitgebreid besproken met daarbij ook hun persoonlijke ervaringen en een reëel kostenplaatje indien dit aan de orde is.

Delen Doe Je Zo

In het deel ‘Delen in de Praktijk’ maak je kennis met deze diverse deelinitiatieven in verschillende hoofdstukken. Zo leer je in het hoofdstuk ‘Auto’ over diverse auto-abonnementen, de mogelijkheden tot autodelen en maak je kennis met diverse meerijplatforms en wordt in het hoofdstuk ‘Accommodatie’ uitgelegd wat de vele mogelijkheden zijn op het gebied van woningruil, kantoorruimtehuur en vakantieverblijf. Een erg interessant deel van het boek is het hoofdstuk ‘Kennis’, alhoewel het delen van kennis niet in elke definitie van de deeleconomie wordt opgenomen. In dit hoofdstuk vind je informatie over het delen van boeken via minibibliotheken, maar je maakt ook kennis met diverse kennisdeelplatformen uit binnen- en buitenland, zoals Konnektid en duurzameburen.nl, wat ik persoonlijk een ontzettend leuke ontdekking vond en waar ik op een later moment nog veel uitgebreider over zal schrijven.

Delen doe je zo is een ontzettend leuk boek boordevol handige informatie waardoor het ook uitermate geschikt is om te bewaren als naslagwerk. De auteurs schrijven veel uit eigen ervaring en hebben zich, mede voor dit boek, echt ondergedompeld in de deelwereld waardoor ze er heel veel over kunnen vertellen. De persoonlijke schrijfstijl van de auteurs en de opbouw van het boek zijn erg toegankelijk waardoor het boek erg fijn wegleest en belangrijke of aanvullende informatie en handige websites worden in aparte kaders gezet waardoor je altijd in één oogopslag weet hoe je aan extra informatie komt.

Delen Doe Je Zo

Alhoewel ik relatief bekend ben met de deeleconomie ontdekte ik ook veel leuke nieuwe initiatieven in het boek en heb ik er veel van geleerd. Ik kan iedereen met een interesse in de deeleconomie dit boek van harte aanbevelen! Het boek is uitgebracht door Forte Uitgevers met ISBN 9789462500631 en is onder andere bij Bol.com verkrijgbaar. Wil je de artikelen en belevenissen van Martine Zeijlstra en Robert Visscher blijven volgen? Neem dan een kijkje op de website van Genoeg.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is opgestuurd en bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

2 gedachten over “Leestip: Delen doe je zo”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *