fles zeep

Beat the Microbead

Onlangs deelde ik met jullie de kijktip Groen Licht, een ontzettend leuk programma op NPO2 over duurzaamheid en groene initiatieven. Voor mij is Groen Licht echt een bron van inspiratie, zo ontdekte ik onlangs door het programma de handige app Beat the Microbead die ik natuurlijk ook met jullie wil delen.

Microbeads, in het Nederlands beter bekend als microplastic, komt voor in heel veel alledaagse producten, waaronder onze verzorgingsproducten. Die microplastics worden niet alleen toegevoegd aan scrubs, maar ook aan tandpasta, shampoo en zelfs makeup producten. Deze microscopisch kleine deeltjes plastic belanden via de afvoer in het water en vormen daarmee een enorm probleem voor het milieu en de gezondheid van vele dieren. Ik heb op Awkward Duckling al eens eerder artikelen geschreven over de milieurisico’s van microplastic dus als je meer wilt weten over de vele risico’s van microplastic kijk dan vooral eens de korte en informatieve video Microbeads van The Story of Stuff Project.

Beat the Microbead is een handige tool waarmee je in een handomdraai ontdekt of jouw dagelijkse verzorgingsproducten microplastic bevatten. Zo weet je precies welke producten je in jouw dagelijkse routine beter kunt vermijden want er zijn genoeg alternatieven verkrijgbaar waarin geen gebruik wordt gemaakt van microplastic. De app is onderdeel van de wereldwijde campagne ‘Beat the Microbead’ en een product van de Plastic Soup Foundation. Door middel van het scannen van producten of het opzoeken van jouw verzorgingsproducten in de lijst zie je direct of jouw producten wel of geen microplastic bevatten en je kunt ook nog eens heel eenvoudig zoeken naar alternatieven op zowel categorie als merk.

Beat the Microbead app

Alhoewel het natuurlijk ontzettend handig is om met een app eenvoudig jouw dagelijkse verzorgingsproducten te scannen en direct te weten of jouw producten microplastic bevatten of niet is de app helaas niet altijd even makkelijk in gebruik. Het scannen van producten werkt niet altijd even soepel en van alle verzorgingsproducten die ik in mijn badkamer heb staan herkende de app er helaas geen een. Echter, als je gaat zoeken op merk of productsoort vind je toch behoorlijk wat grote merken in de lijst, zoals Burt’s Bees, Aquafresh, Andrelon, A. Vogel of De Tuinen. In één oogopslag zie je aan het groene vinkje of rode kruis of het product wel of niet microplastic bevat. Je hebt in de app ook de mogelijkheid om zelf producten toe te voegen dus zo wordt de lijst steeds verder uitgebreid.

Ben jij ook benieuwd naar eventueel microplastic in jouw dagelijkse verzorgingsproducten? Download dan de app via de App Store of Google Play of bezoek de website van Beat the Microbead.

3 gedachten over “Beat the Microbead”

  1. Wat een goed initiatief deze app! Helaas dat het bij jouw producten niet werkte maar ik ga er zeker naar kijken. Echt jammer dat zulke grote merken dit ook toevoegen. Groen licht ga ik zeker ook ‘s kijken. Handig artikel! Bedankt voor de tips 🙂

    1. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel alternatieven waarin geen gebruik wordt gemaakt van microplastic dus is het makkelijker switchen. Leuk dat je de app eens gaat uitproberen!

  2. De filmpjes van the Story of Stuff zijn echt heel goed om uit te leggen wat er gaande is op een heel laagdrempelige manier. Deze app kende ik nog niet! Heel veel verzorgingsproducten heb ik niet meer, maar toch maar even checken hoe het met de paar zit die ik nog wel heb. Goeie tip ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *