Kickstart

Leestip: Kickstart

Vorige week verscheen het boek Kickstart in boekenwinkels door ons hele land. Kickstart is het tweede boek van Lisa Steltenpool die vorig jaar ook al het succesvolle boek De Vegarevolutie uitbracht. In Kickstart legt Lisa Steltenpool op toegankelijke wijze uit hoe je gezonder en vitaler kunt zijn zonder te diëten door een effectieve verandering in leefstijl.

Kickstart

In tegenstelling tot De Vegarevolutie gaat Kickstart niet zozeer over plantaardig eten, maar over het aanpassen van je leefstijl zonder gebruik te maken van diëten. Natuurlijk speelt een plantaardig voedingspatroon hierbij een grote rol, maar Lisa houdt in Kickstart minder een pleidooi voor veganisme en pleit meer van een grotere omslag in leefstijl. Hierdoor is het boek waarschijnlijk veel toegankelijker voor een groot publiek. Alhoewel het boek echt boordevol heerlijke recepten staat biedt het ook veel informatie en komt Lisa’s ervaring als diëtiste duidelijk naar voren.

Kickstart

In het boek onderscheidt Lisa drie verschillende soorten eters:

– de externe eter die overal verleid wordt tot eten en deze verleidingen moeilijk kan weerstaan
– de emotionele eter die vooral negatieve emoties wegstopt door te eten
– de lijngerichte eter die altijd bezig is met afvallen of op gewicht blijven

Daarnaast identificeert Lisa de intuïtieve eter, de enige eter die niet als problematisch wordt bestempeld omdat de intuïtieve eter tijd en aandacht heeft voor maaltijden, niet bezig is met de lijn en eet naar behoefte en naar gezond inzicht. Sommige mensen zijn door hun opvoeding al intuïtieve eters geworden, maar het is ook mogelijk om op latere leeftijd deze gezondere verstandshouding met eten te ontwikkelen. De adviezen die Lisa geeft om van een problematische eter naar een intuïtieve eter te transformeren hebben vooral te maken met mindful eten en vaker eten voor je eigen welzijn. Dit houdt zeker niet in dat jouw nieuwe menu bestaat uit allerlei regeltjes en verboden. Volgens Lisa werken restricties niet en is eten niet zo zwart-wit.

Kickstart

Lisa hanteert enkele richtlijnen voor een gezonder eetpatroon, zoals een nadruk op plantaardige en onbewerkte voeding, en is van mening dat dit voedingspatroon de meeste gezondheidsvoordelen biedt. Naast een uitgebreide inleiding met veel uitleg over haar visie op eten vind je in het boek veel handige tips en checklists om daadwerkelijk aan de slag te gaan en toe te werken naar een gezondere leefstijl waarin je gezonder eet, minder snackt, meer en effectiever beweegt en effectief stress vermindert. Deze uitgebreide inleiding en uitleg van een gezonde leefstijl is een opbouw naar hoofstuk 9 waarin je daadwerkelijk de start maakt met een nieuw leefpatroon door middel van een kickstart. Het boek zet dus daadwerkelijk aan tot het ondernemen van actie en biedt hierbij duidelijke handvatten en een heleboel recepten.

Kickstart

Alhoewel dit boek dus minder uitgesproken veganistisch is dan De Vegarevolutie zijn ook in dit boek alle recepten plantaardig. De recepten zijn ingedeeld in 7 hoofdstukken: ontbijt en lunch, salades, soepen, hoofdgerechten, desserts, tussendoor en smoothies. De meeste recepten zijn eenvoudig te bereiden met niet teveel ingrediënten. De recepten zijn erg internationaal georiënteerd waardoor er wel voor ieder wat wils tussen zit. Ik kan in elk geval niet wachten tot ik de pita met witte bonen & rucolahummus kan maken of de perziksorbet met passievrucht en pistachenoten kan serveren.

Kickstart

De vormgeving van het boek is ontzettend leuk gedaan waardoor het boek, ondanks de serieuze inhoud, erg uitnodigend en speels oogt. De handige kaders met extra informatie en tabellen geven de pagina’s een leuke indeling en bieden in een oogopslag vaak de belangrijkste informatie. De fotografie, zowel in het boek als bij de recepten, is heel mooi en kleurrijk en nodigt echt uit om zelf ook met de recepten aan de slag te gaan.

Kickstart

Voor iedereen die graag gezonder wil gaan leven en open staat voor een verandering van leefstijl is Kickstart een echte aanrader. Kickstart is nu overal verkrijgbaar en is onder andere bij Bol.com te bestellen. Wil je meer weten over Lisa of op de hoogte blijven van haar blogs en recepten? Bezoek dan zeker ook eens de website van Lisa Steltenpool.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat (digitaal) naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Bron foto 2: Joshua Rood

2 gedachten over “Leestip: Kickstart”

  1. De hoofdstukken klinken veelbelovend. Ben vooral benieuwd naar het slank inrichten van je omgeving. Laat ik maar eens kijken waar ik hem hier in de buurt kan vinden. Want voor kookboeken is een fysiek exemplaar toch altijd veel fijner.

    1. Het is zeker een leuk boek, ook als je niet zozeer geïnteresseerd bent in afvallen/diëten, maar wel houdt van gezond leven en lekker eten. Leuk om te zien trouwens dat je blog nu online is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *