Goods Only

Verpakkingsvrije winkel GOODsONLY *gesloten*

Afgelopen weekend was ik aanwezig bij de allereerste zero waste blogger meeting van Nederland. De bijeenkomst vond plaats bij GOODsONLY, de eerste biologische verpakkingsvrije winkel van Zutphen. Eigenares Marjolijn heeft ons, samen met haar dochter, hartelijk ontvangen, ons kennis laten maken met haar prachtige winkel en veel vertelt over haar reis naar het opzetten van deze prachtige verpakkingsvrije winkel.

GOODsONLY

GOODsONLY is de vierde verpakkingsvrije winkel in ons land, na Opgeweckt Noord, Bag & Buy en BioLokaal, en is tot stand gekomen door crowdfunding. De winkel opende in december 2015 de deuren en is dus pas net geopend. GOODsONLY is een biologische verpakkingsvrije winkel. Dit betekent dat je hier kunt shoppen voor diverse biologische producten zonder, of met duurzame, verpakkingen. Ik zeg dit er specifiek bij omdat nog niet alle producten in de winkel volledig verpakkingsvrij zijn. Zo is de lokale jam, honing, mosterd, karamel en sap verkrijgbaar in glazen potten of flessen en zijn producten als de humble brush en de zepen van Werfzeep ook in hun originele verpakking verkrijgbaar. Dit doet zeker geen afbreuk aan het verpakkingsvrije karakter van de winkel omdat sommige producten helaas niet anders geleverd kunnen worden (zoals ook al bekend was van andere verpakkingsvrije winkels) en zo duurzaam mogelijk verpakt zijn.

GOODsONLY

Bij GOODsONLY tap je je eigen olijfolie of pindakaas, schep je pasta, rijst, noten, granen, koffie en thee en vind je diverse seizoensgroente en -fruit. Je bent hier aan het juiste adres voor heerlijke kazen, verse broden, lekkere snacks en ook een steeds groter wordend assortiment aan verzorgingsproducten, zoals zelfgemaakt wasmiddel, Werfzeep en hopelijk binnenkort ook alle ingrediënten om zelf thuis jouw favoriete verzorgingsproducten te maken. De producten in de winkel zijn, waar mogelijk, van lokale boeren en ondernemers waar Marjolijn goede banden mee onderhoudt.

GOODsONLY

Je vindt in de winkel dus alle producten die een gemiddeld gezin nodig heeft, alleen dan zoveel mogelijk verpakkingsvrij. Klanten nemen hun eigen potjes en zakjes mee van huis, of kopen deze in de winkel, en vullen deze met de producten naar keuze in de hoeveelheden die zij nodig hebben. Zo hoef je nooit meer te kopen dan nodig is en wordt er geen gebruik gemaakt van zinloze verpakkingen die bij thuiskomst toch direct weer in de afvalbak verdwijnen. In tegenstelling tot sommige andere verpakkingsvrije winkels is de prijs-kwaliteitsverhouding bij GOODsONLY prima. Eigenares Marjolein geeft ook aan dat zij met haar winkel een breed publiek wil aanspreken en dit doet zij door het assortiment breed en algemeen te houden en de prijzen redelijk. Zo voelt iedereen zich hier welkom, of je nu een ‘die hard’ verpakkingsvrije shopper bent of een oudere dame uit de buurt die graag langs komt voor een gesprekje en een heerlijk vers brood. Het gezellige tafeltje in de hoek van de winkel nodigt ook uit om even rustig plaats te nemen voor een praatje en een bakje koffie.

GOODsONLY

Ik ben groot fan van GOODsONLY en zal hier, vanwege de gunstige ligging dichtbij Deventer, zeker vaker te vinden zijn. Wil je ook een bezoek brengen aan GOODsONLY? Je vindt de winkel aan de Nieuwstad 23 in Zutphen.

Update: Helaas heeft GOODsONLY in de zomer van 2017 de deuren moeten sluiten.There are 6 comments

Add yours
 1. Linda

  Leuke winkel! Soms schrik ik er wel eens van hoeveel afval ik heb na een maaltijd koken. Het meeste kan ik wel recyclen, maar toch. Bij de AH doe ik al jaren geen fruit meer in van die kleine plastic zakjes, dat vond ik zo zonde. Ik ben ook echt blij dat er nu betaald moet worden voor een tasje in de winkel. Ik hoop dat er meer van dit soort winkels komen.

  • awkwardduckling

   Wat goed dat je er zo bewust mee bezig bent! Ik schrik er ook nog telkens van hoeveel afval je toch nog produceert in een week en daarom proberen we er op allerlei manieren aan te werken. Verpakkingsvrije winkels zijn hierbij echt een uitkomst en hopelijk komen er snel heel veel meer bij.

  • awkwardduckling

   De Markthal is echt heel erg leuk, één van mijn favoriete plekken in Rotterdam samen met de Fenix Food Factory. Het lijkt me leuk om eens een eco blogger meeting te houden en Rotterdam is daar zeker een leuke en relatief centrale locatie voor.


Post a new comment