luierrecycling

Duurzame luiers en luierrecycling

Iets waar je als ouders van kleine kinderen onvermijdelijk tegenaan loopt bij het verminderen van afval in huis is de enorme en constante stroom aan vieze luiers. Tijdens de Zero Waste Blogger Meeting eerder deze maand heb ik met enkele blogcollega’s dit probleem besproken en echt tot een oplossing ben ik niet gekomen. Natuurlijk is dit een probleem waar ieder voor zichzelf een gepaste oplossing voor moet zoeken, net als bij alle andere aspecten van verduurzaming, afvalvermindering en minimalisme, maar er zijn zeker genoeg mogelijkheden.

Eén erg voor de hand liggende oplossing is om gebruik te maken van wasbare luiers. Nu moet je niet gelijk denken aan babybillen verpakt in hydrofielluiers vastgezet met een veiligheidsspeld. Tegenwoordig zijn er heel wat luxere en gebruiksvriendelijkere varianten van de wasbare luiers beschikbaar. Alhoewel ik persoonlijk wel de uitdaging aan wil gaan met onze volgende baby die op komst is heeft mijn man al aangegeven minder gecharmeerd te zijn van dit idee en is hij niet van plan om de proef op de som te nemen. Duurzaam leven met een gezin betekent ook hier en daar een compromis sluiten en daarom hebben wij besloten om andere opties te exploreren om toch een iets duurzamere oplossing te vinden voor het luierprobleem.

wasbare luiers

Een andere optie is natuurlijk om te kiezen voor duurzamere wegwerpluiers gemaakt van recyclebare materialen. Deze luiers van merken als Naty en Bambo zijn echter vaak een stuk duurder, minder vaak in de aanbieding en passen dus niet altijd in het budget van jonge ouders. Alhoewel ik zelf erg voorstander ben van duurzamere luiers en het niet zo bezwaarlijk vind om iets meer geld te betalen voor producten die gezonder en duurzamer zijn is het financieel natuurlijk niet altijd even realistisch, vooral gezien de grote hoeveelheid luiers die in een week worden verbruikt.

Gelukkig is er nu ook een oplossing om iets duurzamer gebruik te maken van ‘reguliere’ luiers door de mogelijkheid van het recyclen van luiers. Diverse grondstoffen uit luiers zijn recyclebaar en het is zonde om hier geen gebruik van te maken. Sommige gemeentes in Nederland maken het standaard mogelijk om luiers en billendoekjes in te zamelen en aan te bieden voor recycling. Onze nieuwe gemeente Deventer is hier een voorbeeld van. Dit is echter nog lang niet vanzelfsprekend in de rest van het land en daarom was ik ook verheugd om op de website van Mamalogisch te lezen over de proef met luierinzameling en -recycling van Arend-Jan Majoor, initiatiefnemer van de website Stop Mijn Afval en de onlangs opgezette website Luierrecycling Nederland.  De proef is al een groot succes gebleken bij de eerste inschrijfronde, er waren maar liefst 17.000 aanmeldingen vanuit het hele land! Door dit grote succes en de aanhoudende belangstelling is besloten om binnenkort de inschrijving voor de proef opnieuw te openen. Hoe het werkt? Iedereen kan zich vrijblijvend en gratis aanmelden voor de Proef Luierrecycling en na sluiting van de aanmeldingsrondes wordt er gekeken naar de mogelijkheden en dekkingsgraad per gemeente van de huishoudens die zich hebben aangemeld. Mocht jouw gemeente aan de proef kunnen deelnemen dan krijgt ieder huishouden een extra kliko geleverd waarin de luiers kunnen worden verzameld. Deze kliko wordt regelmatig geleegd en kan weer worden ingeleverd wanneer de kinderen uit de luiers zijn. Hoe meer aanmeldingen er zijn per wijk of gemeente, hoe groter de kans is dat jouw gezin mee kan doen aan deze proef! Je kunt nu al een kijkje nemen op de website van het luierrecyclingproject om een indruk te krijgen van de hoeveelheid aanmeldingen per gemeente in Nederland.

luierrecycling

Kijk vooral eens op de website van jouw lokale milieuplein om erachter te komen of ook in jouw gemeente luiers apart worden ingezameld voor recycling. Mocht dit niet het geval zijn dan is de Proef Luierrecycling zeker een fantastisch initiatief dat hopelijk een groot succes wordt en alle medewerking krijgt van de gemeenten en recyclebedrijven.

duurzame luiers en luierrecycling

5 gedachten over “Duurzame luiers en luierrecycling”

  1. Compromissen vinden is niet altijd even eenvoudig, he. Misschien is dit iets voor je man: een collega van mij vertelde dat ze de signalen van haar baby heeft leren interpreteren en zij houdt hem dus boven het potje!

    1. Van die methode heb ik ook wel eens gehoord, dat schijnt zelfs al vanaf de geboorte mogelijk te zijn. Maar dat wordt wel heel erg arbeidsintensief omdat je dan elk moment van de dag de baby nauwlettend in de gaten moet houden om de cues op te pikken. Dat wordt wel erg lastig, vooral als je nog een kleintje rond hebt lopen. Wel lief dat je zo meedenkt!

  2. Ga je zelf wel aan de wasbare luiers? Bij ons doe ik gewoon de meeste verschoningen, en eerlijk is eerlijk, ik heb 4 of 5 soorten luiers liggen, ik snap wel dat mijn man de kluts kwijt is. Inmiddels pakt hij meestal wel iets wasbaars, maar soms doet hij ook een pamper om :).

    1. Ik ben er nog steeds niet over uit. Ik zou het wel heel graag willen proberen, maar het is gelijk zo’n investering voor een ‘experiment’. Het is inderdaad zo dat ik toch de meeste verschoningen doe en we kunnen natuurlijk verschillende soorten luiers kunnen aanhouden, dat is wel een goede tip!

  3. Kinderen waren vroeger met 1.5 jaar al zindelijk. Met 6 maanden zette ik mijn zoontje met verschonen op het potje, en dan plast en poept hij heel vaak. Weinig moeite en zo went hij er aan. Hij gebruikt nu al veel minder luiers. vroeger was dit heel gewoon. Met eten zetten we hem nu op een kakstoel. Met 1.5 jaar is hij zindelijk. gewoon net zo als vroeger.
    Zeer groen. Geen luierrecycling want dat kan helemaal niet. Binnenkort stopt de laatste mogelijkheid hij Orgaworld door mij. Wegens Italiaanse dumpingspraktijken. 100% kunststof kun je niet composteren, De helft van het kunststof verdwijnt in de compost. Zelfs groen links kijkt de andere kant op voor een paar centen minder. Recyclen is ook niet mogelijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *