Kookboektip: Deliciously Ella

Zoals jullie misschien wel hebben kunnen opmaken uit diverse blog- en social mediaposts ben ik groot fan van foodblogger Ella Woodward. Op haar blog Deliciously Ella deelt ze artikelen en recepten die passen bij haar gezonde lifestyle en vooral haar recepten hebben haar bekend gemaakt over de hele wereld. Ella kookt namelijk alleen met natuurlijke en plantaardige ingrediënten en de recepten zijn vrij van zowel suiker, zuivel als gluten. Al deze succesvolle recepten, en een heleboel nieuwe recepten, zijn gebundeld in haar allereerste boek, Deliciously Ella, verschenen in 2015.

Deliciously Ella

Dat Ella Woodward zo succesvol zou worden als healthy foodblogger leek een paar jaar geleden erg onwaarschijnlijk. Ze was, net als velen van ons, een enorme zoetekauw en leefde erg ongezond. Van het één op het andere moment werd ze echter erg ziek en bleek dat ze een zeldzame ziekte had waarbij haar autonome zenuwstelsel werd afgebroken. Na een lang ziektebed besloot ze zich te verdiepen in een andere leefstijl om haar gezondheid te verbeteren en geleidelijk aan voelde ze haar gezondheid vooruit gaan. Ze begon een blog om zo nieuwe recepten uit te proberen en te delen met anderen, ook al had zij tot dat punt nooit veel in de keuken gestaan en weinig verstand van de juiste voeding voor haar gezondheid. Via haar blog en de nieuwe recepten waar ze mee experimenteerde ontdekte ze een nieuwe manier van koken, nieuwe ingrediënten om mee te werken en een nieuwe passie.

Alhoewel Ella zichzelf omschrijft als een glutenvrije veganist en de meeste recepten in zowel haar boek als op haar blog in deze categorie vallen is het boek allerminst bedoelt om mensen aan te zetten tot deze leefstijl. Ze benadrukt in haar inleiding dat iedereen toch vooral moet eten waar hij of zij zich goed bij voelt en dat zij met haar recepten mensen alleen wil inspireren om vooral lekker en eenvoudig plantaardig te eten. Het boek is dus echt geen pleidooi voor een compleet andere leefstijl en dat maakt het ook heel toegankelijk voor non-fit girls en niet-veganisten.

Deliciously Ella

Het boek is mooi vormgegeven in haar eigen herkenbare stijl met prachtige (food)fotografie. Helaas is niet ieder recept voorzien van een foto, dat vind ik persoonlijk altijd een gemis omdat ik altijd erg visueel ben ingesteld bij het doorbladeren van kookboeken en het kiezen van de recepten die ik graag wil uitproberen. De recepten zijn wel overzichtelijk weergegeven met een duidelijke ingrediëntenlijst (die gelukkig nooit ellenlang is) en een stap voor stap beschrijving van de bereiding.

Elk hoofdstuk biedt een overzicht van de recepten die erin zijn opgenomen. Dit is erg handig, vooral gezien de onconventionele manier waarop het kookboek is ingedeeld. In plaats van een hoofdstukindeling naar maaltijd is er in dit boek hoofdzakelijk gekozen voor een indeling naar ingrediënten waardoor het soms flink zoeken is naar een recept. Het boek bevat wel recepten voor zowel het ontbijt, de lunch, het diner als tussendoor, maar deze recepten zijn ondergebracht in de volgende hoofdstukken: Granen, Noten en Zaden, Bonen en Peulvruchten, Groenten, Fruit en Smoothies en Sappen.

Deliciously Ella

Zoals de meeste vegetarische en veganistische kookboeken geeft ook dit boek een handig overzicht aan het begin van essentiële ingrediënten en keukenmaterialen die niet in de kast mogen ontbreken. Daarnaast geeft Ella handige informatie over de diverse soorten granen, noten, bonen en peulvruchten. Aan het eind van het boek geeft ze nog enkele suggesties voor menu’s voor diverse gelegenheden, een handig overzicht van favoriete winkels, websites en boeken en heeft ze zelfs een sectie opgenomen waarin ze antwoord geeft op de meest gestelde vragen. Zo is het boek naast een fantastische kookboek ook nog een handig naslagwerk.

Natuurlijk ben ik gelijk de keuken ingedoken om te experimenteren met de recepten van Deliciously Ella. Allereerst maakte ik de energieballetjes met amandelen en chiazaad en ik was direct verslaafd aan deze kleine energiebommetjes. Omdat meerdere mensen mij hadden laten weten gek te zijn op haar zoeteaardappelbrownies mocht ik die natuurlijk ook niet overslaan. Ik was aangenaam verrast door deze brownies omdat de meeste ‘healthy’ brownies mij in het verleden toch altijd teleurstelden. Deze brownies zijn smeuïg en smaken echt naar chocola en niet naar zoete aardappel zoals je zou verwachten. Alhoewel ik ze zeker voor herhaling vatbaar vind was mijn man er minder van onder de indruk en begon hij direct over zijn eigen brownies die hij graag wilde maken. Ach ja, je kunt het niet iedereen naar de zin maken. Ik heb nog veel recepten uit het boek die ik binnenkort wil maken, waaronder de hummus, de romige polenta en de acaikom.

Deliciously Ella

Ben jij ook groot fan van Ella Woodward of benieuwd geworden naar haar kookboek? Het boek is onder andere bij Bol.com te bestellen. Voor fans van Deliciously Ella is er trouwens goed nieuws want onlangs is in het Engels alweer haar tweede kookboek verschenen, genaamd Deliciously Ella Every Day.

Deze review bevat een affiliatelink naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *