verpakkingsvrije koffie

40 dagen onverpakt

Er komt steeds meer aandacht voor verpakkingsvrij leven en er openen ook in ons land steeds meer verpakkingsvrije winkels. Gelukkig maar, want het reduceren van afval en het verminderen van verpakkingsmaterialen heeft niet alleen sterke ecologische voordelen, het kan ook zijn voordelen hebben voor de gezondheid gezien de toenemende berichtgeving over BPA in verpakkingsmiddelen en de mogelijke gevolgen hiervan. Afgelopen weekend was ik aanwezig bij de eerste Zero Waste Blogger Meeting van Nederland en hebben we volop ervaringen uitgewisseld over het verminderen van afval in ons dagelijks leven. Alhoewel ik nog alles behalve volledig zero waste leef ondernemen we elke dag weer nieuwe stappen om de afval in ons huis te verminderen. Wil jij ook stappen zetten naar een leven met minder of zelfs zonder afval? Misschien is de challenge van Ilse Ariëns dan een motivatie. De redacteur van het magazine Genoeg zal vanaf vandaag de uitdaging uitgaan om maar liefst 40 dagen haar afval stap voor stap te verminderen en te streven naar een verpakkingsvrij leven.

Goods Only

Dat verpakkingsvrij leven nog niet zo eenvoudig is ondervinden ook wij elke dag thuis. De meeste boodschappen die je in huis haalt zijn verpakt (en soms zelfs meerdere keren) en ongemerkt sluipt er via deze boodschappen een heleboel afval het huis binnen dat eigenlijk nergens toe dient. Natuurlijk zijn veel van deze verpakkingen nodig om producten hygiënisch aan te bieden, goed te houden en makkelijk te kunnen vervoeren, maar er zijn meer dan genoeg alternatieven. Zo zijn er steeds meer winkels waar je verpakkingsvrij kunt winkelen, zoals Opgeweckt Noord, Bag & Buy, BioLokaal en Goods Only, en is het relatief eenvoudig om zelf potjes en zakjes mee te nemen en zelfs om zelf herbruikbare zakjes te maken. Steeds meer reguliere winkels bieden ook opties aan om zelf noten, granen en andere producten te scheppen en natuurlijk kun je altijd verpakkingsvrij winkelen op de lokale (biologische) markt.

Opgeweckt Noord

Wil jij zelf ook de mogelijkheden van verpakkingsvrij winkelen in jouw omgeving verkennen of ook verpakkingsvrijer gaan leven? Ilse nodigt iedereen uit om ook mee te doen aan deze challenge en te proberen of je 40 dagen ‘onverpakt’ kunt leven. Op de website van Genoeg zal iedere maandagmiddag een update verschijnen van de challenge en op de Facebookpagina van Genoeg wordt er ook volop aandacht besteed aan de challenge.There are 4 comments

Add yours
  1. Marieke

    Ik vind het een super goed initiatief! Ik hoop zo dat er meer verpakkingsvrije winkels worden opgericht, helaas hebben wij dat hier niet in de buurt. Ik let er wel op, maar ik vind het behoorlijk lastig om afval te verminderen.

    • awkwardduckling

      Gelukkig komen er steeds meer verpakkingsvrije winkels bij dus ik denk dat deze ontwikkeling zich nog wel even doorzet, ook in de rest van Nederland. Het is ook erg lastig om afval te verminderen, ik merk zelf dat het helpt om kleine stapjes te zetten en zo definitieve veranderingen te bereiken.


Post a new comment