Zero waste

Zero waste, in het Nederlands ook wel afvalvrij genoemd, is een lifestyle waarbij er wordt getracht zo min mogelijk afval te creëren. Dit houdt in dat men zoveel mogelijk verpakkingsvrij aankopen doet, veel producten zelfs maakt en vaak kiest voor tweedehands producten. Een afvalvrij leven gaat vaak samen met minimalisme in en rond het huis. In tegenstelling tot wat de term misschien doet vermoeden is een leven waarbij helemaal geen afval meer wordt gecreëerd nagenoeg onmogelijk, dat beamen zelfs de grootste zero waste iconen, maar afvalvrij is wel het doel waar zoveel mogelijk naar gestreefd worden als men deze afvalvrije of afvalarme lifestyle heeft.

Afvalvrij of afvalarm leven is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. De term is afgeleid van een begrip dat reeds bestond in het bedrijfsleven, maar door zero waste goeroe Bea Johnson is getransformeerd naar een begrip dat deze lifestyle voor individuen beschrijft. Men kiest meestal voor een afvalvrij leven om de ecologische voetafdruk drastisch te verminderen. Onze aankopen en de enorme hoeveelheid verpakkingsmaterialen die daarmee gepaard gaan hebben een enorme impact op het milieu en dit kan en moet ook anders. Alhoewel een zero waste leven een enorme toewijding vergt en vaak een leerproces is, is het in toenemende mate in populariteit aan het toenemen wereldwijd en zien we steeds meer afvalarme en afvalvrije winkels starten, steeds meer winkels die het mogelijk maken om ook zonder verpakkingsmaterialen producten te kopen en is tweedehands winkelen in toenemende mate populair in binnen- en buitenland.

Bekende zero wasters (internationaal en nationaal):

Meer lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *