Opgeweckt Noord

Verpakkingsvrij

De term verpakkingsvrij komt veel voor binnen de zero waste beweging en doelt op de mogelijkheid om producten aan te kunnen schaffen zonder verpakkingsmaterialen. De meeste voedingsmiddelen en andere gebruiksproducten die we dagelijks aanschaffen worden standaard geleverd met een flinke hoeveelheid verpakkingsmaterialen. Alhoewel de verpakkingsmaterialen soms nut hebben zijn ze vaak overbodig, overvloedig aanwezig en na dat ene gebruik al direct gereduceerd tot afval. Met verpakkingsvrij winkelen voorkom je deze verspilling van materialen en nuttige grondstoffen. Verpakkingsvrij winkelen is vooral populair onder mensen die afvalvrij of afvalarm leven. 

Met de toenemende populariteit van zero waste wereldwijd wordt verpakkingsvrij winkelen ook steeds bekender en populairder. In reguliere winkels is het vaak nog lastig om levensmiddelen te kopen die niet verpakt zijn, maar bij speciaalzaken, op de markt en diverse kleinere winkels is het vaak nog mogelijk om de meeste boodschappen onverpakt te halen. Ook voor non-food producten is het heel goed mogelijk om verpakkingsvrij te winkelen door de meeste aankopen tweedehands aan te schaffen. Met de opkomst van verpakkingsvrij winkelen zien we ook steeds meer winkels die een verpakkingsvrije sectie integreren in de winkel of winkels die zelfs geheel verpakkingsvrij zijn. In Antwerpen vinden we de winkel Robuust, in Berlijn vind je Original Unverpackt en ook Nederland heeft enkele verpakkingsvrije winkels (gehad): Opgeweckt Noord in Groningen, BioLokaal in Coevorden, GoodsONLY in Zutphen en de Verpakkingsvrije Winkel in Leiden.

Voorbeelden van mensen die afvalarm/afvalvrij/verpakkingsvrij/zero waste leven (internationaal en nationaal):

Meer lezen:There are no comments

Add yours