Vegetariër

Een vegetariër is een persoon die geen producten van gedode dieren nuttigt. Iemand met een vegetarische leefstijl eet dus geen vlees (nee, ook geen gevogelte), vis, schaaldieren of insecten. Sommige vegetariërs eten ook bewust geen bijproducten van gedode dieren, zoals gelatine of dierlijk stremsel in kaas. Een vegetariër verschilt hierin van een veganist omdat een veganist er bewust voor kiest om geen enkel dierlijk product meer te nuttigen.

Iemand kan om verschillende redenen kiezen voor een vegetarisch dieet. Zo kan iemand uit ethische overwegingen ervoor kiezen geen gedode dieren te eten, maar ook uit religieuze principes, gezondheidsoverwegingen of duurzaamheidsoverwegingen. Er zijn diverse soorten vegetariërs te onderscheiden, waaronder de lacto-ovo vegetariër, de ovo vegetariër, de semi-vegetariër, de flexitariër, de demitariër, de pescotariër en de pollotariër. Het komt dikwijls voor dat er bezwaren worden opgeworpen tegen een vegetarisch dieet. Vaak stelt men hierbij dat een vegetarisch dieet moeilijk vol te houden is of juist gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Diverse onderzoeken hebben echter uitgewezen dat men met een vegetarisch dieet geen voedingsstoffen tekort hoeft te komen en zelfs het Voedingscentrum stelt dat men het prima zonder vlees en vis kan stellen. Het vermelden waard: als je vegetarisch eet ben je niet vegetarisch, je bent namelijk geen plant. Als je vegetarisch eet ben je een vegetariër.

Lees meer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *