Repaircafe

Repaircafé

Een repaircafé is een lokaal georganiseerde bijeenkomst waar vrijwilligers beschikbaar zijn om kapotte spullen te repareren. Een repaircafé is gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden en heeft een sterke nadruk op samen repareren. Op de locatie is gereedschap en materiaal aanwezig om diverse producten te repareren en voor elke klus is wel een vrijwilliger aanwezig met de deskundigheid om jouw product te repareren. Zo kunnen er naaisters, fietsenmakers, elektriciens of timmerlieden aanwezig zijn om jou te helpen met de reparatie. Het repaircafé wil hiermee laten zien dat repareren leuk is en vaak ook heel makkelijk. Zij hopen hiermee een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen om zo mensen aan te zetten tot een duurzamere lifestyle.

Waar het vroeger normaal was om producten te repareren worden de meeste artikelen tegenwoordig zonder pardon weggegooid en vervangen. Eeuwig zonde natuurlijk want vaak is iets relatief eenvoudig te repareren. Helaas zijn veel van ons helemaal vergeten hoe producten ook alweer werken en is een reparatie vaak niet zo makkelijk meer.

Het eerste repaircafé vond plaats in 2009 in Amsterdam en was het initiatief van Martine Postma, de auteur van het boek ‘Weggooien? Mooi niet!‘. Ondertussen zijn er al honderden repaircafés over de hele wereld! Naast Nederland zijn er zijn repaircafés in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en zelfs tot India en Japan. Het grote succes van het repaircafé alleen al toont aan dat er wel degelijk interesse is in het repareren van producten, als mensen maar gelegenheid krijgen om hierbij geholpen te worden. Zelf doen en repareren wordt steeds geliefder en dit draagt ook zeker bij aan een duurzamere wereld. Kijk op de website van het repaircafé voor een bijeenkomst bij jou in de buurt.

Meer lezen:There are no comments

Add yours