palmolie

Palmolie

Palmolie is olie afkomstig uit de palmvrucht. Deze oranjerode vrucht groeit aan de oliepalm en wordt voornamelijk geteeld en geoogst in Indonesië en Maleisië. De olie van deze vruchten is qua opbrengst en teelt zeer voordelig in vergelijking met soortgelijke producten en wordt daarom erg veel gebruikt in een verscheidenheid aan producten. Je vindt palmolie in voedingsmiddelen, cosmeticaproducten, schoonmaakmiddelen en biodiesel. De teelt van de palmvrucht is erg omstreden vanwege de impact op mens, dier en milieu.

De teelt van palmvruchten vindt plaats op enorme plantages waar grote stukken oerwoud voor worden gekapt. Met het verlies van deze regenwouden verliezen we ook enorm veel plantensoorten en worden diverse diersoorten uit hun natuurlijke habitat verjaagd en bedreigd. Maar deze grootschalige ontbossing heeft nog veel meer dramatische gevolgen. Ontbossing leidt namelijk tot bodemerosie en laten we ook vooral niet vergeten dat bossen de temperaturen en regenval reguleren en daarmee overstromingen kunnen voorkomen. Door de grootschalige kap van bomen komt er ook nog eens veel CO2 vrij en we weten natuurlijk dat dit bijdraagt aan het broeikaseffect. De verdere verwerking van de palmvruchten leidt door de lozing van het afval in de rivieren tot watervervuiling met alle gevolgen van dien voor de lokale bevolking en flora en fauna.

Er bestaat een biologische variant van de olie, maar dit heeft geen richtlijnen en gevolgen voor de grootschalige ontbossing. Om de productie enigszins te reguleren is er een keurmerk voor duurzame palmolie: het RSPO-keurmerk. Deze organisatie geeft twee keurmerken voor palmolie af: het Certified Sustainable Palm Oil keurmerk en het Mixed Sustainable Palm Oil keurmerk. Het eerste keurmerk geeft aan dat minimaal 95% van de gebruikte palmolie in het product afkomstig is van duurzame teelt. Deze duurzame teelt houdt in dat de teelt niet ten koste mag gaan van natuurbos en de leefomgeving van bedreigde diersoorten. Ook zijn er diverse criteria voor de omgang met werknemers en de lokale bevolking. Het tweede keurmerk geeft enkel aan dat duurzame palmolie is gemengd met niet-duurzame palmolie en is dus alsnog helemaal geen garantie voor een duurzaam product. Alhoewel het mooi is dat er een bepaalde standaard wordt opgesteld voor de duurzame teelt van palmolie laten ook deze keurmerken nog flink wat te wensen over. Je kunt ook kiezen voor het vermijden van palmolie. Op Palmolie.info vind je een handige lijst van ingrediënten die zijn afgeleid van palmolie en talloze producten die palmolievrij zijn.

Meer lezen:

2 gedachten over “Palmolie”

  1. Palmolie is een van de meest gebruikte olie in de wereld.

    Echter, de effecten van de productie op het milieu, de gezondheid van wilde dieren en het leven van de inheemse bevolking zijn zeer zorgwekkend.

    Als u palmolie wilt gebruiken, koop ethisch, RSPO-gecertificeerde merken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *