minimaliseren op boodschappen

Fairtrade

Fairtrade is een wereldwijde beweging die zich inzet voor eerlijke handel en een eerlijke keten van productie. Boeren horen een eerlijke prijs te krijgen voor hun producten, een prijs die in verhouding staat tot de productiekosten in plaats van de verhoudingen op de internationale markt. Fairtrade zet zich dan ook in voor betere lonen en betere werkomstandigheden voor deze boeren. Naast fairtrade als beweging is er ook een keurmerk dat wordt gegeven aan producten die voldoen aan specifieke criteria wat betreft eerlijke handel.

Zo is er de Stichting Max Havelaar met het keurmerk, dat wordt gegeven aan voedingsmiddelen, maar ook bloemen, kleding, cosmetica en sieraden. Daarnaast vind je ook producten van Fairtrade Original in diverse winkels en producten van Fairglobe bij de Lidl. De producenten met deze keurmerken en uit deze lijn zetten zich in voor eerlijkere handel in de keten, al wordt er soms kritiek geleverd dat de standaard voor de titel en het keurmerk te laag ligt en dat er nog steeds te weinig eerlijke handel plaatsvindt bij de productie van deze producten. Binnen fairtrade wordt er gestreefd naar eerlijke lonen en betere werkomstandigheden en dit wordt nagestreefd door boeren te verenigen in coöperaties, eerlijke en duurzame voorwaarden op te stellen voor alle betrokken partijen betreffende minimumprijzen en sociale en milieucriteria en een speciale premie te verschaffen aan de betrokken boeren om te investeren op een manier die zij nodig achten. Jaarlijks worden producten met dit keurmerk extra in het zonnetje gezet tijdens de Fairtrade Week. Je kunt dan in diverse winkels in ons land kennismaken met deze producten via leuke activiteiten en mooie aanbiedingen in de winkels waar deze producten in de schappen liggen. Zo weet je buiten deze themaweek om ook gelijk waar je terecht kunt voor jouw eerlijke dagelijkse boodschappen.

Meer lezen:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *