Biologische keurmerken

EKO keurmerk

Het EKO keurmerk is het Nederlandse keurmerk voor biologische landbouw.  Producten met het EKO logo zijn volgens de richtlijnen van de biologische teelt geproduceerd. Dit houdt onder andere in dat ze zijn geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie en gebruik van kunstmest en daarnaast wordt er rekening gehouden met dierenwelzijn. 

De richtlijnen voor biologische producten binnen Europa, te herkennen aan het Europees keurmerk voor biologische landbouw (oftewel het groene blaadje), zijn onder andere:

  • dat het product voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaat
  • dat duidelijk moet zijn waar de ingrediënten vandaan komen
  • dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt
  • dat er geen kunstmest is gebruikt
  • dat er bij de productie van vlees rekening wordt gehouden met dierenwelzijn

Biologische producten in de schappen van Nederlandse winkels dragen sowieso altijd het logo Europees keurmerk voor biologische landbouw. Het EKO keurmerk is een keurmerk dat producten kunnen dragen naast het groene blaadje als extra garantie. Het keurmerk stelt zelf verder te gaan waar de Europese wetgeving ophoudt. Zo streeft het keurmerk naar transparantie en eigen motivatie van de producenten om te verduurzamen. Er is een EKO-code opgesteld voor verdere verduurzaming, maar de eigenlijke invulling van duurzaamheid binnen het bedrijf is dus niet vastgelegd en varieert dus tussen bedrijven die het EKO-keurmerk dragen. De naleving van de wetgeving voor het dragen van het keurmerk wordt gecontroleerd door Skal. Je kunt het EKO keurmerken vinden op producten als groenten, brood, fruit, melk, eieren, vlees en andere voorverpakte levensmiddelen. Voor meer informatie over de richtlijnen en het keurmerk kun je een bezoek brengen aan de website van het EKO keurmerk.

Lees meer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *