biologisch met een budget

Demitariër

Een demitariër is iemand die er bewust voor heeft gekozen om minder vlees en vleesproducten te consumeren, vaak uit bezorgdheid voor het milieu. De term vertoont veel gelijkenissen met de term flexitariër en beide eetpatronen zijn een vorm van semi-vegetarisme.

De term demitariër is ontstaan in 2009 en wordt toegeschreven aan Mark Sutton. Hij heeft een VN-rapport opgesteld waarin de gevolgen van de veeteelt op de stikstofkringloop en dus ons klimaat en de biodiversiteit in beeld wordt gebracht en waarin vleesconsumptie in verband wordt gebracht met gezondheidsproblematiek. Hij stelt dat een halvering van onze huidige consumptie van dierlijke producten al zou leiden tot aanzienlijk minder ecologische impact dan ons huidige consumptiepatroon. De term lijkt vooral te zijn geïntroduceerd op de beladenheid van overige termen om parttime vleeseters te betitelen te omzeilen. Het woord demitariër is een samenstelling van het woord ‘demi’, dat half betekent, en ‘vegetariër‘ en betekent dus dat deze personen die zich identificeren met deze term proberen om hun vleesconsumptie ongeveer te halveren of in elk geval te verminderen. Dit maakt dat de demitariër een andere invulling aan semi-vegetarisme geeft dan bijvoorbeeld de lacto-ovo vegetariër, de ovo vegetariër, de pescotariër of de pollotariër, die allemaal een specifiek product of een specifieke productgroep uit hun dieet laten uit ethische overwegingen of om gezondheidsredenen.

Lees meer:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *