duurzamer rijden

Deeleconomie

De deeleconomie is een alternatieve economie waarin het draait om het ruilen en lenen van goederen en diensten op allerlei verschillende fronten. Dit kan gaan om een een boek, gereedschap, een klusje of een maaltijd, maar ook om het delen van een huis of autodelen. Binnen de deeleconomie zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos en de gemeenschappelijke deler van alle initiatieven en platformen binnen deze alternatieve economie is dat alles draait om het samen delen van producten en diensten in plaats van iets in eigen bezit hebben.

Sinds 2010 is de deeleconomie steeds meer in opkomst. Er zijn steeds meer platformen die zowel regionaal als nationaal en internationaal opereren om diensten en goederen zo eenvoudig mogelijk te kunnen delen met een grote groep mensen. Dit kan gaan om het delen van maaltijden of gereedschap met de buren tot aan het delen of ruilen van een woning met iemand aan de andere kant van de wereld. Door globalisering en door de toegankelijkheid van internet heeft de deeleconomie, en de verschillende initiatieven hierin, kunnen floreren. De diensten en goederen binnen de deeleconomie worden vaak gratis aangeboden of tegen een wederdienst, maar in bepaalde gevallen en voor bepaalde platformen wordt er wel een bedrag gevraagd. Daarom zijn sommige initiatieven die binnen de deeleconomie vallen soms in opspraak en is er discussie over de precieze invulling van het begrip.

Meer lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *