composttoilet

Composttoilet

Een composttoilet is een toilet dat niet op het water is aangesloten, maar gebruik maakt van het proces van composteren om van menselijke uitwerpselen een vruchtbaar compost te maken voor de (moes)tuin. De compostering van de uitwerpselen kan in het toilet zelf gebeuren, maar in de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een composttoilet waarbij het toilet regelmatig geleegd moet worden en het biologische proces van compostering op een composthoop plaatsvindt. Een composttoilet is een duurzaam alternatief voor het reguliere toilet omdat het niet alleen compost oplevert, maar ook nog eens veel water uitspaart bij het gebruik.

Een composttoilet wordt ook wel eens een droogtoilet genoemd omdat er geen water bij wordt gebruikt. Wel wordt er vaak gebruik gemaakt van stro, zaagsel of papier om de uitwerpselen te bedekken en zo geuroverlast tegen te gaan. De toevoeging van stro, zaagsel en papier kan ook een nuttige bijdrage zijn aan het composteringsproces. Een composttoilet wordt vaak gebruikt op plekken waar water niet voorhanden is of waar water schaars is, maar het wint de laatste jaren ook meer aan populariteit in de duurzame bouw. Dit omdat een composttoilet niet alleen water uitspaart, maar ook zorgt voor gesloten kringlopen in en rond het huis en zo zelfvoorzienend leven eenvoudiger maakt. Het composttoilet wordt in landen als Amerika en Canada vaker gebruikt in afgelegen streken, maar in de reguliere bouw in Nederland zie je ze nagenoeg niet meer. Wil je graag een duurzaam toilet, maar vind je een composttoilet toch niet ideaal? Dan zijn er ook nog opties in de vorm van een toilet dat spoelt met regenwater of water uit de douche en kranen hergebruikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *