composteren

Composteren

Composteren is het proces waarbij organisch materiaal wordt gerecycled en vergaat tot compost. Het resultaat is een natuurlijke organische stof bestaande uit donkerbruine of zwarte grond dat vol met voedingsstoffen zit voor planten en bodems. Composteren is een natuurlijk proces dat in een natuurlijke omgeving vanzelf plaatsvindt, maar het kan ook actief worden ingezet en in gang worden gezet in de eigen (moes)tuin of zelfs op grotere schaal. 

Composteren is een van nature erg traag proces waarbij verschillende factoren meespelen die bepalend zijn voor de snelheid van het proces en de kwaliteit van het compost. Natuurlijk is er materiaal nodig om te composteren. Dit kan plantaardig materiaal zijn, zoals gft-afval, maar in sommige gevallen wordt er ook gebruik gemaakt van het organisch materiaal van een composttoilet. De samenstelling hierbij is ook van belang en met het oog op ziekteverwekkers zijn sommige zaken heel belangrijk. Gekookte etensresten kunnen in grote hoeveelheid de balans verstoren en vlees, giftige stoffen en planten aangedaan door een ziekte kunnen de natuurlijke groei van schimmels en bacteriën nadelig beïnvloeden. Naast het basismateriaal is een juiste temperatuur, tot 70 graden, vochtigheid en de aanwezigheid van zuurstof noodzakelijk. Door al deze elementen wordt het plantaardig materiaal geleidelijk aan afgebroken door de van nature groeiende schimmels en bacteriën. Wat overblijft is compost: grond die vervolgens kan worden gebruikt om de (moes)tuin te voorzien van de nodige voedingstoffen en de bodemstructuur te verbeteren. Je kunt jouw gft-afval laten composteren door de gemeente, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf doen. Sommige mensen hebben een composthoop of -bak in de (moes)tuin, maar er zijn ook diverse compostsystemen te koop of zelf te maken voor thuis. Een afgesloten bak werkt bevorderlijk voor het systeem vanwege de temperatuur en vochtigheid, maar biedt beperkte ruimte.

Meer lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *