greenwashing

Beter Leven Keurmerk

De Dierenbescherming heeft het Beter Leven Keurmerk in het leven geroepen om diervriendelijke producten te ondersteunen. Met het keurmerk is het in één oogopslag duidelijk hoe het met het dierenwelzijn is gesteld bij de productie van het product. Het keurmerk werkt met sterren: hoe meer sterren het product heeft, hoe meer rekening er is gehouden met het dierenwelzijn. Het keurmerk is te herkennen aan het logo van de Dierenbescherming met het aantal sterren van de beoordeling ernaast.

Het keurmerk wordt afgegeven door de Dierenbescherming. Zij garanderen dan ook de kwaliteitseisen en hebben deze, samen met de producenten, vastgelegd. Het keurmerk wordt afgegeven aan vlees en vleeswaren en eieren. De eisen verschillen per aantal sterren. Bij producten met 1 ster wordt er enigszins rekening gehouden met het dierenwelzijn bij de productie, maar niet zoveel als bij 2 of 3 sterren. Bij 2 sterren hebben de dieren vaak meer ruimte en wordt er meer rekening gehouden met het welzijn van de dieren. Zo mogen de varkens bij 2 sterren hun staarten en hoektanden houden en meer in groepsverband leven. Bij producten met 3 sterren is er sprake van een hoge mate van controle, transparantie en duurzaamheid. Vaak betreft het hier biologische producten en worden de dieren diervriendelijk gehouden. De dieren hebben meer ruimte en meer natuurlijke elementen in hun verblijven en er wordt meer stilgestaan bij hun behoefte aan gezelschap. Natuurlijk is het begrip ‘diervriendelijk vlees’ discutabel, het werd niet voor niets verkozen tot meest irritante uitdrukking van 2016, maar het keurmerk geeft wel een soort van garantie voor een bepaalde levenskwaliteit voor de dieren waar men voor de introductie van het keurmerk slechts naar kon gissen.

Meer lezen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *